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The Smith County Fire Marshal has appointed six "Volunteer AssistantFireMarshals.'" You 
explain that the volunteer assistant fire marshals might not be "reserve law enforcement officer[s]" 
under chapter 1701 of the Occupations Code and that their testimony in future court cases might 
therefore be "compromise[d]" and they might not be able to be "certified as arson investigators." 
Request Letter, supra note I, at 2-3 & n.5. Accordingly, you ask whether they may be 
commissioned or appointed as reserve law enforcement officers. Id. at 2-3. 

A reserve law enforcement officer under chapter 1701 is "a person designated as a reserve 
law enforcement officer under Section 85.004, 86.012, or 341.012, Local Government Code, or 
Section 60.0775, Water Code." TEX. OCC. CODE ANN. § 1701.001(6) (West SUpp. 2010). None of 
these statutes designates an assistant volunteer fire marshal as a reserve law enforcement officer. 
See TEX. Loc. GOy'T CODE ANN. §§ 85.004 (West 2008) (reserve deputy sheriff), 86.012 (reserve 
deputy constable), 341.012 (West 2005) (reserve municipal police force); see also TEX. WATER 
CODE ANN. § 60.0775 (West SUpp. 2010) (navigation district reserve police force). Therefore, a 
volunteer assistant fire marshal is not designated as a reserve law enforcement officer under chapter 
1701 of the Occupations Code. See United Svcs. Auto. Ass'n v. Brite, 215 S.W.3d 400, 403 (Tex. 
2007) (explaining the doctrine of expressio unius est exclusio alterius, which provides that a 
statute's express inclusion of one thing excludes other things not expressly included). 

Similarly, the statutes listing the powers and duties of county commissioners courts and 
county fire marshals do not mention or imply a power or duty to commission or appoint volunteer 
assistant fire marshals as reserve law enforcement officers. See generally TEX. Loc. GOy'T CODE 

'Letter from Honorable D. Matt Bingham, Smith County Criminal District Attorney, to Honorable Greg Abbott, 
Attorney General of Texas at 3 (Oct. 28, 2010) (on file with the Opinion Committee, also available at 
http://www.texasattorneygeneral.gov) [hereinafter Request Letter]. 
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ANN. §§ 81.021-.034 (West 2005 &Supp. 2010) (commissioners coUrts), 352.011-.023 (West 2005) 
(county fire marshals); see also Bullock v. Calvert, 480 S.W.2d 367, 371 (Tex. 1972) (noting that 
governmental bodies have only those powers expressly granted by statute and implied powers that 
are necessary to exercise the powers expressly granted). Therefore, the county commissioners court 
and the county fire marshal lack authority to commission or appoint volunteer assistant fire marshals 
as reserve law enforcement officers. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0709 (2009) at 2 (citing 
Bullock, 480 S.W .2d at 371 ) (opining that a county attorney could not appoint reserve peace officers 
because no statute provides express or necessarily implied authority to do SO).2 

Because the county commissioners court and county fire marshal lack this authority and 
because the definition of "reserve law enforcement officer" does not include a volunteer assistant 
fire marshal, a volunteer assistant fire marshal is not, as an automatic consequence of the 
appointment, a reserve law enforcement officer. 

2Nevertheless, commissioners courts have express statutory authority to provide "assistants" to county fire 
marshals. TEx. Loc. GOV'T CODE ANN. § 352.011 (West 2005). 
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SUMMARY 

The Legislature did not grant county commissioners courts 
and county fire marshals authority to commission or appoint a 
volunteer assistant fire marshal as a reserve law enforcement officer. 
The Legislature did not include the term "volunteer assistant fire 
marshal" in the statutory definition of a "reserve law enforcement 
officer." Accordingly, a person appointed to serve as a volunteer 
assistant fire marshal is not, as an automatic consequence of the 
appointment, a reserve law enforcement officer. 
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