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GREG ABBOTT 

August 12, 2011 

The Honorable Joe Deshotel 
Chair, Committee on Business and Industry 
Texas House of Representatives 
Post Office Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Dear Representative Deshotel: 

Opinion No. GA-0880 

Re: Whether a member of the Legislature may 
serve as the state chairman of a political party 
(RQ-0965-GA) 

You ask whether, under articles XVI, section 40, and ill, section 19, the Texas Constitution 
precludes a member of the Legislature from serving as the state chairman of a political party.l 

Article XVI, section 40 provides, in relevant part: 

(d) No member ofthe Legislature ofthis State may hold any 
other office or position of profit under this State, or the United States, 
except as a notary public if qualified by law. 

TEX. CONST. art. XVI, § 40(d) (emphasis added). Article ill, section 19 declares: 

No judge of any court, Secretary of State, Attorney General, 
clerk of any court of record, or any person holding a lucrative office 
under the United States, or this State, or any foreign government shall 
during the term for which he is elected or appointed, be eligible to the 
Legislature. 

!d. art. ill, § 19 (emphasis added). Thus, we must determine whether the state chair of a political 
party holds "any other office or position of profit under this State" or "a lucrative office under ... 
this State." 

iLetter from Honorable Joe Deshotel, Chair, House Committee on Business and Industry, to Honorable Greg 
Abbott, Attorney General of Texas (Apr. 20, 2011), https:l!www.oag.state.tx.us!opinlindex_rq.shtrnl ("RequestLetter"). 
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The Texas Supreme Court has determined that the state chairman of a political party does not 
hold an office or position "under this State."z In 1916, the court held that "[plolitical parties are 
political instrumentalities. They are in no sense governmental instrumentalities." Waples v. 
Marrast, 184S.W.180, 184 (Tex. 1916),overruledinpartonothergrounds,Bullockv. Calvert,480 
S.W.2d 367, 370 (Tex. 1972); accord Koy v. Schneider, 218 S.w. 479, 480 (Tex. 1920); Tex. Att'y 
Gen. Op. No. JC-0562 (2002) at 2 ("under Texas law a political party is not a state or governmental 
agency"); Moreover, the Texas Supreme Court has declared that "officers of a political party, such 
as members of a party executive committee, are not governmental officers, even when provided for 
by statutory law." Wall v. Currie, 213 S.W.2d 816, 819 (Tex. 1948); see also Carter v. Tomlinson, 
227 S.W.2d 795,799 (Tex. 1950) ("[olfficers of a political party, such as chairmen of the County 
Executive Committees and precinct committeemen, although provided for by election laws, are not 
regarded as public or governmental officers"); Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0562 (2002) at 2-3 
("officers of a political 'party ... are not public or governmental officers,,).3 

Because the state chairman of a political party does not hold an office or position under this 
State: neither article ill, section 19, nor article XVI, section 40(d) of the Texas Constitution 
prohibits a member of the Legislature from serving in such a position.5 As a result, we need not 
determine whether the chairman holds either a "position of profit" or a "lucrative office." 

2 A brief attached to your request letter states that the position at issue here-state chairman of a political 
party-is a non-compensated position. See Brief from Renea Hicks, Law Office of Max Renea Hicks at 2 (attached to 
Request Letter). 

3By statute, in order to serve as a county or precinct chair of a political party, a person must, inter alia, not "be 
the holder of, an elective office ofthe federal, state, or county government." TEx. Ellie. CODE ANN. § 161.005(a) (West 
2010). But no statute prohibits an elected state official from serving as the state chair of a political party. Clearly, the 
Legislature knows how to prohibit such dual service, but has not done so in the situation you present. See Tex. Att'y 
Gen. Op. No. GA-0779 (2010) at 3 (citing FM Props. Operating Co. v. City of Austin, 22 S.W.3d 868, 884-85 (Tex. 
2000) for the proposition that the Legislature knows how to enact a law effectuating its intent). 

4Neitherdoes common-law incompatibility apply to your question. II is well established that both positions must 
be public offices in order for "conflicting loyalties" incompatibility to be applicable. Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0350 
(2005), GA-0169 (2004), JM-1266 (1990); Tex. Att'y Gen. LOs-96-148, 95-029, 93-027. 

'We overrule, to the extent of conflict, Letter Opinion 95-073, which states that a political party in its role of 
conducting the Texas primary elections functions as an agency of the state. Tex. Att'y Gen. LO-95-073, at 3. 



The Honorable Joe Deshotel - Page 3 (GA-OSSO) 

SUMMARY 

Because the state chairman of a political party does not hold 
an office or position under this State, a member of the Legislature is 
not barred from serving as the state chairman of a political party 
under either article ill, section 19 or article XVI, section 40( d) of the 
Texas Constitution. 

DANIEL T. HODGE 
First Assistant Attorney General 

DAVID J. SCHENCK 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

JASON BOATRIGHT 
Chair, Opinion Committee 

Rick Gilpin 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

Assistant Attorney General, Opinion Committee 


