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You ask a series of questions about the respective roles of the tax assessor-collector (the 
"Collector") and the governing body of a taxing unit in relation to the transfer of a tax lien. I Under 
section 32.01 of the Tax Code, "[o]n January 1 of each year, a tax lien attaches to property to secure 
the payment of all taxes, penalties, and interest ultimately imposed for the year on the property 
.... The lien exists in favor of each taxing unit having power to tax the property." TEX. TAX CODE 
ANN. § 32.01(a) (West 2008). A person may authorize another person to pay his or her property 
taxes under certain circumstances by filing with the Collector a sworn document that satisfies the 
requirements of subsection 32.06(a-l). See id. § 32.06(a-l) (West Supp. 2012). If certain 
conditions are met, the tax lien is transferred to the person who paid the property taxes. Id. § 
32.06(b). 

You first ask whether the Collector has the authority, acting alone, to transfer the taxing 
unit's tax lien in a case that otherwise meets the requirements of section 32.06 of the Tax Code. See 
Request Letter at 1. If so, you ask whether the Collector has the discretion to decline to transfer a 
tax lien despite a taxpayer's consent to the transfer. See id. If not, you ask whether the governing 
body of the taxing unit has the discretion to decline to transfer the tax lien despite a taxpayer's 
consent to the transfer. See id. 

In construing a statute, our goal is to give effect to the Legislature's intent as discerned from 
the words used in the statute. See Marsh USA Inc. v. Cook, 354 S.W.3d 764, 778 (Tex. 2011). As 
we have indicated, subsection 32.06(a-l) permits a taxpayer to authorize another person to pay his 
or her property taxes under certain circumstances. See TEX. TAX CODE ANN. § 32.06(a-l) (West 

ISee Letter from Honorable Burt R. Solomons, Chair, House Comm. on Redistricting, to Honorable Greg 
Abbott, Tex. Att'y Gen. at 1 (Mar. 28, 2012), http://www.texasattorneygeneral.goY/opin ("Request Letter"). 
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Supp. 2012). Subsection 32.06(b) further provides that once that person pays the taxes and any 
penalties and interest imposed, 

the collector shall issue a tax receipt to that transferee. In addition, 
the collector ... shall certify that the taxes and any penalties and 
interest ... and collection costs have been paid by the transferee on 
behalf of the property owner and that the taxing unit's tax lien is 
transferred to that transferee. 

Id. § 32.06(b) (emphasis added). The Legislature's use ofthe word "shall" imposes a duty on the 
Collector to certify that the taxing unit's lien is transferred to the person who paid the taxes. See 
TEX. GOy'T CODE ANN. § 311.016(2) (West 2005). Thus, under the plain language of the statute, 
the Collector has no discretion to deny a tax lien transfer. Once the requirements ofthe statute are 
met, the tax lien transfers by operation oflaw to the "transferee authorized to pay a property owner's 
taxes." TEX. TAX CODE ANN. § 32.06(b) (West Supp. 2012). The Collector has a ministerial duty 
to "issue a tax receipt to [the] transferee" and to make the statutorily required certification "that the 
taxing unit's tax lien is transferred to [the] transferee," but the statute gives the Collector no 
discretion in carrying out these duties. Id. In addition, the Legislature has granted the governing 
body of the taxing unit no role in the transfer of a tax lien. Thus, in answer to your first set of 
questions, the Collector, acting alone, must carry out the ministerial duties related to the transfer. 
Neither the Collector nor the governing body of the taxing unit is empowered to deny the transfer 
of a tax lien if the conditions of section 32.06 of the Tax Code are otherwise met. 

Your second question concerns the scope of the transferred lien. . You ask whether the 
transferred tax lien extends to and secures closing costs associated with the loan to the property 
owner, lien recordation fees, or any other costs incurred before or after the tax lien transfer. See 
Request Letter at 1. Tax liens "secure the payment of all taxes, penalties, and interest ultimately 
imposed for the year on the property." TEX. TAX CODE ANN. § 32.01(a) (West 2008). For purposes 
of applying tax sale proceeds toward those payments, the Legislature has specified that the term 
"'taxes' includes a charge, fee, or expense that is expressly authorized by [s ]ection 32.06 or 32.065." 
Id. § 34.02(e) (West Supp. 2012).2 Thus, your question requires us to examine whether closing 
costs, lien recordation fees, and other costs constitute "charge [ s], fee[ s], or expense[ s] that [are] 
expressly authorized by [s]ection 32.06 or 32.065." Id. No judicial decision of which we are aware 
addresses this question. And, because the statutory text does not yield a clear answer, we cannot 
definitively resolve your question. Subject to these limitations, however, we can provide the 
following guidance. 

With respect to closing costs, neither section 32.06 nor section 32.065 specifically empowers 
transferees to charge closing costs. Subsection 32.06(a-4)(2), however, directs the Texas Finance 
Commission (the "Commission") to adopt rules "relating to the reasonableness of closing costs, fees, 
and other charges permitted under this section, " suggesting that closing costs are charges expressly 

2See also TEX. TAX CODE ANN. § 32.06(j) (West Supp. 2012) (specifying the particular order of tax sale 
proceeds to be applied "following ajudicial foreclosure as provided by this subsection"). 
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permitted under section 32.06. Id. § 32.06(a-4)(2) (emphasis added). Indeed, the Commission, 
through its Office of Consumer Credit Commissioner, has promulgated rules treating closing costs 
as expressly authorized charges, which further supports the view that closing costs are expressly 
authorized by section 32.06. See 7 TEX. ADMIN. CODE § 89.601 (2012) (Office of Consumer Credit 
Commissioner, Fees for Closing Costs). Thus, a court could conclude that closing costs are 
expressly authorized by section 32.06 and are thereby secured by the transferred lien as "taxes" under 
subsection 34.02( e). 

With respect to lien recordation fees, the statute does not specifically reference any charges 
or fees related to the recording of the lien. Thus, it could be argued that lien recordation fees are not 
among the charges, fees, or expenses "expressly authorized by [s]ection 32.06 or 32.065" and are 
therefore not secured as "taxes" under subsection 34.02(e). TEX. TAX CODE ANN. § 34.02(e) (West 
Supp.2012). However, we also find support in the Tax Code for the view that any charges and fees 
included in the contract between the property owner and the transferee, which could include lien 
recordation fees, are secured by the transferred lien. Subsection 32.065(b) provides that "a contract 
entered into ... between a transferee and the property owner under [s]ection 32.06 that is secured 
by a priority lien on the property shall provide for ... (1) an event of default; [and] (2) notice of 
acceleration[,]" among other requirements. TEX. TAX CODE ANN. § 32.065(b)(1 )-(2) (West Supp. 
2012) (emphasis added). Upon such default and notice of acceleration, subsection 32.065(b-1) 
provides that "the mortgage servicer of a recorded lien ... may obtain a release of a transferred tax 
lien on the property by paying the transferee ... or the holder ofthe tax lien the amount owed by the 
property owner to that transferee or holder." Id. § 32.065(b-l) (emphasis added). Under these 
provisions, the contract between a property owner and a transferee is expressly secured by the lien, 
and only the payment of the entire amount owed will be sufficient to release the lien. Thus, to the 
extent that any charge or fee, including a lien recordation fee, is provided for in the contract entered 
into between a property owner and a transferee under section 32.06, a court could conclude that the 
transferred tax lien extends to and secures that charge or fee. 

You do not specify which "other costs" incurred before or after the tax lien transfer you are 
concerned about. Thus, we cannot address whether unspecified "other costs" are expressly 
authorized by section 32.06 or section 32.065. 
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SUMMARY 

The tax assessor-collector, acting alone, must carry out the 
statutorily required duties related to a transfer of a tax lien under 
section 32.06 of the Tax Code. Neither the tax assessor-collector nor 
the governing body of the taxing unit is empowered to deny the 
transfer of a tax lien if the conditions of section 32.06 of the Tax 
Code are otherwise met. 

A court could conclude that closing costs and lien recordation 
fees charged by a property tax lien transferee under section 32.06 of 
the Tax Code are secured by the transferred tax lien. 
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