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You inquire about the authority of the Texas Higher Education Coordinating Board to 
promulgate a rule that would permit a veteran who is entitled to two kinds of federal education 
benefits! to be eligible to apply for benefits under section 54.341, Education Code, based upon the 
federal program to which the veteran opts to apply rather than on the federal program which he or 
she is entitled to use.2 Under the federal Montgomery GI Bill program known as Chapter 30, 
qualifying veterans are eligible to receive monthly allowance payments "to help meet, in part, the 
expenses of ... subsistence, tuition, fees, supplies, books, equipment, and other educational costs" 
associated with full-time enrollment at any institution of higher education. 38 V.S.c.A. § 3014(a) 
(West 2002). In the Post-9fll GI Bill benefits program known as Chapter 33, educational benefits 
are remitted directly to the university by the federal government, unlike the allowance payments 
under Chapter 30, which are paid directly to recipients. See id. § 3313(h) (West Supp. 2012). 
Federal law precludes veterans from receiving both Chapter 30 and Chapter 33 benefits at the same 

ISee Montgomery GI Bill Act of 1984, Pub. L. No. 98-525, 98 Stat. 2553 (1984) (codified as amended at 38 
V .S.c.A. §§ 3001-36 (West 2002 & Supp. 2012) and 10 U.S.C.A. §§ 708, 2006, 2138, 16136 (West 2010 & Supp. 
2012» ("Chapter 30"); Post-9111 Veterans Educational Assistance Act of 2008, Pub. L. No. 110-252, 122 Stat. 2357 
(2008) (codified as amended at 38 U.S.C.A. §§ 3301-24 (West 2002 & Supp. 2012) and 10 U.S.C.A. § 16132a (West 
Supp. 2012» ("Chapter 33"). 

2See Letter from Raymund A. Paredes, Ph.D., Comm'r, Tex. Higher Educ. Coordinating Bd., to Honorable Greg 
Abbott, Tex. Att'y Gen. at 1 (Apr. 13,2012), http://texasattorneygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 



Raymund A. Paredes, Ph. D. - Page 2 (GA-0969) 

time. See id. §§ 3033(a)(l), 3322 (West 2002); 38 C.F.R. § 21.9690 (2011) (Nonduplication of 
Educational Assistance). 

Because a veteran may not receive Chapter 30 and Chapter 33 benefits at the same time, the 
Texas Veterans Commission ("Commission") has asked the Texas Higher Education Coordinating 
Board (the "Board") to adopt a rule based on which benefits the veteran elects to pursue. See 38 
U.S.C.A. §§ 3033(a)(l), 3322 (West 2002); 38 C.F.R. § 21.9690 (2011) (Non duplication of 
Educational Assistance). You ask "whether the Hazlewood Act Exemption permits [the Texas 
Higher Education Coordinating Board] to promulgate rules which would allow a veteran applying 
for the Exemption who is otherwise entitled to [federal] Chapter 33 benefits to not first exhaust his 
or her Chapter 33 benefits." Request Letter at 4. You indicate that the Board is concerned that such 
a rule would conflict with the Board's authority under the Education Code. See id. at 1, 4. 

Under the state Hazlewood Act Tuition Exemption ("Exemption"), veterans of the United 
States military who meet statutory residency requirements are exempt from "tuition, dues, fees, and 
other required charges, including fees for correspondence courses but excluding general deposit fees, 
student services fees, and any fees or charges for lodging, board, or clothing" at state universities and 
institutions of higher education. TEX. EDUC. CODE ANN. § 54.341(a) (West Supp. 2012). The 
Legislature, however, limited the Exemption by providing that it "does not apply to a person who 
at the time of registration is entitled to receive educational benefits under federal legislation that may 
be used only for the payment of tuition and fees if the value of those benefits received ... is equal 
to or exceeds the value of the exemption .... " Id. § 54.341(e). 

The legal issue you present is whether the Board, an administrative agency, has the authority 
to adopt a rule. An administrative agency has only those powers expressly granted to it by statute 
and those necessarily implied from its statutory authority or duties. See Tex. Nat. Res. Conservation 
Comm'n v. Lakeshore Util. Co., 164 S.W.3d 368, 377-78 (Tex. 2005). Accordingly, an "agency 
may adopt only such rules as are authorized by and consistent with its statutory authority." Pruett 
v. Harris Cnty. Bail Bond Bd., 249 S.W.3d 447,452 (Tex. 2008) (citation omitted). A court will 
generally defer to an agency's interpretation of the statute it is charged with enforcing, "'so long as 
the construction is reasonable and does not contradict the plain language of the statute. ", R.R. 
Comm'n v. Tex. Citizens for a Saje Future & Clean Water, 336 S.W.3d 619, 625 (Tex. 2011) 
(quoting First Am. Title Ins. Co. v. Combs, 258 S.W.3d 627, 632 (Tex. 2008)). Here, the Legislature 
expressly authorized the Board to promulgate rules "to provide for the efficient and uniform 
application of [section 54.341]." TEX. EDUC. CODE ANN. § 54.341(i) (West Supp. 2012). Thus, we 
examine the relevant language of section 54.341 . 

Subsection 54.341(e) provides that 

[t]he exemption from tuition, fees, and other charges provided for by 
this section does not apply to a person who at the time of registration 
is entitled to receive educational benefits under federal legislation that 
may be used only for the payment of tuition and fees if the value of 
those benefits received in a semester or other term is equal to or 
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exceeds the value of the exemption for the same semester or other 
term. If the value of federal benefits that may be used only for the 
payment of tuition and fees and are received in a semester or other 
term does not equal or exceed the value of the exemption for the same 
semester or other term, the person is entitled to receive both those 
federal benefits and the exemption in the same semester or other 
term. The combined amount of the federal benefit that may be used 
only for the payment of tuition and fees plus the amount of the 
exemption received in a semester or other term may not exceed the 
cost of tuition and fees for that semester or other term. 

Id. § 54.341(e). By its plain language, subsection 54.341(e) consistently refers to "benefits 
received." See id. The first sentence's restriction applies "if the value of those benefits received 
in a seme~ter or other term is equal to or exceeds the value .... " Id. (emphasis added). The second 
sentence applies only "[i]f the value of federal benefits that may be used only for the payment 
of tuition and fees and are received in a semester or other term does not equal or exceed the value 
.... " !d. (~mphasis added). And the final sentence also speaks in terms of the "exemption 
received," not the amount for which the veteran is eligible. See id. Given this clear language, a rule 
conditioning the application of the Exemption on the basis of benefits received rather than on the 
benefits to which the veteran is entitled is not contrary to the plain language of subsection 54.341 ( e). 
N or can we say that such a proposed rule is unreasonable under the language of subsection 54.341 (e). 
Accordingly, a court would likely conclude that such a proposed rule is within the scope of the 
Board's authority. 

Because you ask a specific question about one aspect of a particular proposed rule, we do not 
generally address the discretion of the Board to implement alternatives to this proposed rule. Nor 
do we address the validity of different interpretations or constructions of subsection 54.341(e). 
Further, because the Texas Legislature has charged the Board with applying the Hazlewood Act, we 
recognize that it is the Board's responsibility in the first instance, subject to judicial review, to fully 
construe subsection 54.341(e) and to determine whether to adopt a rule such as that proposed by the 
Commission. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0899 (2011) at 2-3 ("Rather, we leave it to the [State 
Cemetery] Committee to determine, in the first instance and subject to judicial review, the exact 
scope of its operational authority, and whether that authority necessarily includes the power to 
regulate bicycles. "). We conclude only that the plain text of subsection 54.341 (e) does not preclude 
a rule that allows a veteran applying for the Hazlewood Act Tuition Exemption who is eligible for 
federal Chapter 33 benefits to not first exhaust his or her Chapter 33 benefits. 
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SUMMARY 

Under section 54.341 of the Education Code, a court would 
likely conclude that the Texas Higher Education Coordinating Board 
has authority to adopt a rule which would allow a veteran applying for 
the state Hazlewood Act Tuition Exemption who is otherwise entitled 
to federal Chapter 33 benefits to not first exhaust his or her Chapter 
33 benefits. 
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