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You request an opinion regarding the authority of a county bail bond board ("Board") to 
"accept a combination of cash and real property security from a licensed bondsman."1 Specifically, 
you ask whether a Board can "authorize a licensed bail bondsman to withdraw a portion of his 
deposited or executed security and replace it with a different type of collateral if doing so results in 
a combination of security types to meet the minimum security requirement under [section] 1704.160 
[of the Occupations Code.]" Request Letter at 1. 

When a person in a county with a Board applies for a bail bond surety license and the 
application is conditionally approved, the applicant must "deposit with the county treasurer a 
cashier's check, certificate of deposit, or cash in the amount stated on the application under Section 
1704. 154(b )(2)(E); or ... execute in trust to the board each deed to the property listed on the 
application under Section 1704.154(b)(3)." See TEX. OCC. CODE ANN. § 1704.160(a)(l)(A)-(B) 
(West 2012) (emphasis added). Neither the monetary deposit nor the total value of property 
executed in trust may individually "be less than $50,000." Id. § 1704. 160(b), (d). This office 
concluded in Attorney General Opinion JM-875 that the statutory predecessor2 to section 1704.160 
did not authorize the Bexar County Bail Bond Board to accept a certificate of deposit for $20,000 
and a real property deed valued at $30,000 from an applicant to satisfy the $50,000 minimum 
security amount. See Tex. Att'y Gen. Op. No. JM-875 (1988) at 2-4. However, you tell us it is 
"unclear the extent to which ... JM-875 applies to a licensed bondsman, as opposed to an 
applicant." Request Letter at 2. As explained below, we conclude that JM-875 remains correct, and 
its analysis is equally applicable to a licensed bondsman. 

ILetter from Honorable Jo Anne Bernal, El Paso Cnty. AU'y, to Honorable Greg Abbott, Tex. Att'y Gen. at 1 
(June 4,2012), http://www.texasattorneygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 

2See Act of June 1, 1987, 70th Leg., R.S., ch. 921, § 2,1987 Tex. Gen. Laws 3109, 3110. 
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In examining a statute, our goal is to give effect to the Legislature's intent as expressed 
in the statute's plain language. See R.R. Comm'n of Tex. v. Tex. Citizens for a Safe Future & 
Clean Water, 336 S.W.3d 619, 628 (Tex. 2011). Section 1704.160 uses the disjunctive word 
"or" in expressing the two avenues available for posting security. See TEX. OCC. CODE ANN. 
§ 1704.160(a)(1)(A)-(B) (West 2012). An applicant may make a monetary deposit or he may 
execute real property deeds in trust to the Board. See id. The amount an applicant must post, in the 
case of a monetary deposit, is "the amount stated on the application," and in the case of real 
property deeds, is "each deed to the property listed on the application." Id. Regardless of the 
avenue an applicant chooses, the value of the posted security "may not be less than $50,000." Id. 
§ 1704.160(b), (d). If the license holder fails to maintain the security amount posted, the Board must 
immediately suspend the license. Id. § 1704.253(a). Because the plain language of the statute places 
an obligation on a licensed bondsman to maintain "the amount of security required by [section 
1704.160] ," a licensed bondsman must keep intact the amount and type of collateral indicated on his 
or her application throughout the period of licensure. Id. § 1704.1600). Any substitutes for the 
initial collateral type are precluded by the statute. Thus, in answer to your first question, a licensed 
bondsman may not withdraw a portion of the security deposited or executed under section 1704.160 
and replace it with a different type of collateral. 

Your second question is whether a Board may "authorize a bondsman to post additional 
security in a form different from that originally deposited or executed after the initial minimum 
security deposit required under [section] 1704.160 has been satisfied." Request Letter at 1. You 
point to two statutory provisions that, in your view, "do not restrict the type of security that a licensee 
may deposit or execute to add to or replace security to the same type of collateral as that originally 
deposited under [section] 1704.160." Id. at 2-3 (discussing sections 1704.203 and 1704.206); see 
also TEX. OCC. CODE ANN. §§ 1704.203 (West 2012) ("Bail Bond Limit; Additional Security"), 
1704.206 ("Replacement of Security"). We discuss each provision in turn . 

The first provision, section 1704.206, concerns the replacement of depleted security. See 
TEX. OCC. CODE ANN. § 1704.206 (West 2012). If a license holder fails to pay a final judgment on 
a forfeiture of a bail bond, the judgment is paid from the security deposited or executed under section 
1704.160. See id. In such a case, a license holder "shall deposit or execute additional security in 
an amount sufficient to comply with [section 1704.160]." Id. (emphasis added). By requiring that 
the replacement security must comply with section 1704.160, the statute requires that the 
replacement security be of one type of collateral or the other in the amount indicated on the 
application, which amount may not be less than $50,000. See id. § 1704. 160(a)-(b), (d). Thus, to 
the extent that the posting of replacement security under section 1704.206 merely replaces that 
portion of the initial security that has been depleted, the replacement security must be in the same 
form as the existing collateral. 

The second provision you raise, section 1704.203, establishes bail bond limits for individual 
license holders for bonds they execute in a particular county. See id. § 1704.203. The extent of a 
license holder's authority to execute bonds depends upon the dollar value of outstanding bond 
obligations as compared with a multiple of the value of the property held as security or in trust for 



The Honorable 10 Anne Bernal - Page 3 (GA-0977) 

the license holder under section 1704.160. See id. This bond-to-security ratio sets the limit on the 
dollar amount of bonds that can be executed. Section 1704.203 provides that "[a] license holder, at 
any time, may increase the limits prescribed by this section by depositing or executing additional 
security." Id. § 1704.203(d). You argue that additional amounts deposited or executed for the 
purpose of increasing the bond-to-security ratio may be "in any form." Request Letter at 3. A 
deposit or execution of additional security under section 1704.203 does not contemplate the 
disturbance of the original security under section 1704.160, which remains intact in a single form 
of collateral. Because section 1704.203 does not otherwise limit the type of collateral that may be 
posted to increase the bonding limits, we see no reason why additional security could not be posted 
in a collateral form that is different from the one originally posted to meet the requirement of section 
1704.160. We find support for this proposition in subsection 1704.203(f), which sets forth the 
various bond-to-security ratios on a sliding scale based on seniority. See TEX. Occ. CODE ANN. 
§ 1704.203(f) (West 2012). Under that subsection, a surety licensed after September 1, 1999, who 
has been licensed between two and four years "may not execute ... bail bonds that in the aggregate 
exceed 10 times the value of property held as security under Section 1704. 160(a)(l)(A) plus six 
times the value of property held in trust under Section 1704.160(a)(l)(B)." Id. § 1704.203(f)(2) 
(emphasis added). If the Legislature had contemplated that the total amount of securi ty posted would 
be limited to a single collateral type, it would not have referred to the simultaneous holding of two 
different types of collateral in expressing the bond-to-security ratio. See In re Allen, 366 S.W.3d 
696,706 (Tex. 2012) (quoting State v. K.E.W, 315 S.W.3d 16,21 (Tex. 2010)) ("every word or 
phrase in a statute is presumed to have been intentionally used with a meaning and a purpose"). 

Thus, in answer to your questions, to the extent that replacement security posted under 
section 1704.206 replaces a portion of the initial security that has been depleted, the replacement 
security must be in the same form as the existing collateral. By contrast, additional security posted 
under section 1704.203 beyond the amount initially posted may be in a form different from that 
originally deposited or executed. 
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SUMMARY 

A licensed bondsman may not withdraw a portion of the 
security deposited or executed under section 1704.160 of the 
Occupations Code and replace it with a different type of collateral. 

To the extent that replacement security posted under section 
1704.206 of the Occupations Code replaces a portion of the initial 
security that has been depleted, the replacement security must be in 
the same form as the existing collateral. Additional security posted 
under section 1704.203 of the Occupations Code beyond the amount 
initially posted may be in a form different from that originally 
deposited or executed. 
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