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You ask about "the legality and constitutionality of a state employee running for an 
elected county office and assuming such office."1 You do not specify the position that the state 
employee holds or the county office for which the employee intends to run.2 We therefore 
answer your request in general terms. In doing so, we begin with the principle that "'any 
constitutional and statutory provision which restricts the right to hold public office should be 
strictly construed against ineligibility."' In re Carlisle, 209 S.W.3d 93, 96 (Tex. 2006) (orig. 
proceeding) (citation omitted). 

We first address the ability of a state employee to become a candidate for an elected 
county office. Your request letter does not direct us to any specific state statute that would 
prohibit a state employee from running for county office. Government Code section 556.003 
recognizes that "[a] state employee has the rights of freedom of association and political 
participation guaranteed by the state and federal constitutions except as provided by Section 
556.004." TEX. Gov'T CoDE ANN. § 556.003 (West 2012). Section 556.004 prohibits state 
employees from using their official authority to "interfere with or affect the result of an election 
or nomination of a candidate or to achieve any other political purpose," but it does not prohibit a 

'Letter from Honorable Ryan Guillen, Chair, Comm. on Culture, Rec. & Tourism, to Honorable Greg 
Abbott, Tex. Att'y Gen. at 1 (Apr. 23, 2013), http://www.texasattomeygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 

2In answering your questions, we presume that by "state employee" you mean a person that is an at-will 
employee and not someone that holds civil office. Article 16, subsection 40(a) provides that "[n]o person shall hold 
or exercise at the same time, more than one civil office of emolument," except in limited circumstances. TEX. 
CONST. art. XVI, § 40(a). 
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state employee from seeking candidacy for elective office. !d. § 556.004(c). Furthermore, we 
find no other Texas statutes that prohibit state employees from running for county office.3 

Under the federal Hatch Act, however, a "State ... employee may not ... if the salary of 
the employee is paid completely, directly or indirectly, by loans or grants made by the United 
States or a Federal agency, be a candidate for elective office." 5 U.S.C.A. § 1502(a)(3) (West 
Supp. 2013).4 The determination of whether a particular person's employment is subject to the 
Hatch Act is a fact question beyond the scope of an attorney general opinion, but we can advise 
that under federal law a state employee is prohibited from becoming a candidate for elective 
office if the salary of the employee is paid completely by federal funds. See id.; see also Tex. 
Att'y Gen. Op. No. JM-957 (1988) at 2 (concluding that whether a particular individual IS 

subject to the Hatch Act is a fact question that cannot be resolved by the opinion process). 

We next address your question concerning the state employee's ability to assume office 
once elected and retain salaries for both positions. You specifically question whether article 16, 
subsection 40(b) of the Texas Constitution restricts the state employee from doing so. Request 
Letter at 1. Article 16, subsection 40(b) provides: 

State employees or other individuals who receive all or part of 
their compensation either directly or indirectly from funds of the 
State of Texas and who are not State officers, shall not be barred 
from serving as members of the governing bodies of school 
districts, cities, towns, or other local government districts. Such 
State employees or other individuals may not receive a salary for 
serving as members of such governing bodies .... 

TEX. CONST. art XVI, § 40(b). In analyzing article 16, subsection 40(b), a Texas court has 
concluded that "the term 'other local governmental districts' does not include a county" and 
therefore does not prohibit a paid state employee from also serving and receiving a salary as a 
county commissioner. Cnty. of Maverick v. Ruiz, 897 S.W.2d 843, 847 (Tex. App.-San 
Antonio 1995, no writ). On multiple occasions, this office has addressed similar questions 
concerning whether elected county officials may also serve as state employees without 
renouncing their salaries. See, e.g., Tex. Att'y Gen. L0-98-039, at 1-2 (addressing whether a 
legislator may employ a county commissioner); L0-90-039, at 1-2 (addressing whether a county 

3Specific state agencies may have policies that limit their employees' ability to run for office, and this 
opinion should not be construed as addressing such policies. See Davis v. City of Dallas, 992 S.W.2d 621, 624-25 
(Tex. App.-Dallas 1999, no pet.) (upholding a Dallas City Charter provision that required city employees to forfeit 
their position with the city upon becoming a candidate for elective office). 

4Federal regulations define "elective office" as "any office which is voted upon at" a primary, general, or 
special election, "but does not include political party office." 5 C.F.R. § 151.101(f), (i) (2013). 
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attorney may serve as a professor at a state university). Relying on Ruiz, this office has 
concluded that a county commissioner and other elected county officials may also serve as state 
employees and may be paid for both positions. Tex. Att'y Gen. L0-98-039, at 2. Thus, article 
16, subsection 40(b) of the Texas Constitution does not prohibit a state employee from assuming 
elected county office, nor does it require the renouncement of the salary for either position. 
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SUMMARY 

Texas statutes do not prohibit a state employee from 
becoming a candidate for elected county office. The federal Hatch 
Act, however, prohibits a state employee from becoming a 
candidate for elective office if the salary of the employee is paid 
completely by federal funds. 

Article 16, subsection 40(b) of the Texas Constitution does 
not prohibit a state employee from assuming elected county office. 
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