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You ask three questions regarding the filing of personal financial statements by school 
district trustees who resign from office. 1 Your questions arise from section 11.0641 of the 
Education Code, a provision enacted in 2013 that requires certain school district trustees2 to file a 
financial statement with the board of trustees and the commissioners court "beginning January 1, 
2015." Act of May 22,2013, 83rd Leg., R.S., ch. 853, §§ 2-3,2013 Tex. Gen. Laws 2200,2201 
(codified at TEX. EDUC. CODE ANN.§ 11.0641(a)-(b) (West Supp. 2013)). A financial statement 
filed pursuant to section 11.0641 is governed by chapter 572, subchapter B, of the Government 
Code "as if the trustee were a state officer and the commissioners court ... were the Texas 
Ethics Commission." TEX. EDUC. CODE ANN. § 11.0641(c) (West Supp. 2013); see also TEX. 
Gov'T CODE ANN. §§ 572.021-.034 (West 2012 & Supp. 2013) (governing the contents, 
timeliness of filing, and public inspection of personal financial statements). State officers, and 
consequently school district trustees, must file the statement "[n]ot later than April 30 each 
year." TEX. Gov'T CODE ANN. § 572.026(a) (West 2012). The financial statement must include 
"an account of the financial activity of the individual ... for the preceding calendar year." Id. 
§ 572.023(a). Thus, pursuant to section 11.0641, on January 1, 2015, a school district trustee has 
until April 30, 2015, to file a statement concerning that trustee's personal financial activity that 
occurred during the 2014 calendar year. 

1Letter from Honorable JoAnne Bernal, El Paso Cnty. Att'y, to Honorable Greg Abbott, Tex. Att'y Gen. at 
1 (Apr. 3, 201[4]), http://www.texasattomeygeneral.gov/opin ("Request Letter"). 

2Section 11.0641 "applies only to the board of trustees of an independent school district that is located in a 
county that is located on the international border and in which a municipality with a population of 600,000 or more 
is located." TEX. EDUC. CODE ANN. § 11.0641 (a) (West Supp. 2013). 



The Honorable JoAnne Bernal - Page 2 (GA-1082) 

Your first two questions, which we address together, concern the effect of a resignation 
on the financial statement filing requirement. You ask whether a school district trustee "who 
resigns before and does not hold over" the office either "after January 1, 2015" or "between 
January I, 20I5 and April 29th 20I5" is required by section 11.0641 to file a financial statement 
for the 2014 calendar year. Request Letter at 1, 3. The Texas Ethics Commission (the 
"Commission") is charged with administering and enforcing the financial statement filing 
scheme of chapter 572. TEX. Gov'T CODE ANN. § 571.061(I) (West 2012). Pursuant to that 
authority, the Commission has issued instructions3 stating that the filing requirement "extends to 
each person who served as a state officer for any part of the period beginning January 1 of the 
year the statement is due and ending April 30." TEX. ETHICS COMM'N, FORM PFS-INSTRUCTION 
GUIDE at I (June 19, 2014); see also TEX. GOV'T CODE ANN. § 572.030(b) (West 2012) 
(requiring the Commission to identify the filing dates for fipancial statements and provide forms 
and instructions on its Internet website). Courts would likely defer to the Commission's 
interpretation of the filing requirement because it is reasonable and not contrary to the statute. 
See Osterberg v. Peca, I2 S. W.3d 3I, 51 (Tex. 2000) (stating that "[a] reasonable construction of 
a statute by an administrative agency charged with its enforcement is entitled to great weight"). 

Under article I6, section 17 of the Texas Constitution, known as the holdover provision, 
all state officers "shall continue to perform the duties of their offices until their successors shall 
be duly qualified." TEX. CONST. art. XVI, § 17. If a trustee resigns prior to January 1, 2015, but 
a successor is not duly qualified and sworn into office prior to that date, then the trustee who 
resigned still holds office on January I by operation of the constitutional holdover provision. Id 
Likewise, a trustee who resigns between January 1, 2015 , and April 29, 2015, is still an 
officeholder on January 1. Under section 11.064I , a school district trustee holding office at any 
time on or after January 1, 2015, including in a holdover capacity, must file a financial statement 
by April30, 2015, for the 2014 calendar year. TEX. Enuc. CODE ANN.§ 11.0641(b) (West Supp. 
2013); TEX. Gov'T CODE ANN. § 572.023(a) (West 2012). A school district trustee who has 
resigned and whose successor has been qualified and sworn into office prior to January 1, 20 IS, 
is not required to file a 20I4 financial statement under section 11.0641. 

Your last question is whether the commissioners court may "adopt a rule requiring school 
trustees who resign before and do not hold over after January 1, 2016 to file a personal financial 
statement under the new statute such that a trustee must file a financial statement for every year, 
or part of a year, during which he held office after January 1, 2015." Request Letter at 1, 4. By 

3The Commission's instructions illustrate a holdover situation as follows: "For example, a person who 
res igned or whose term ended in November of one year will need to file a personal financial statement co ering that 
year if the person was not replaced until January r~(lhefollowing year or later.' TEX. ETHJ 'S COMM ' N, FORM PFS­
INSTRU :n ON GU!f)E, at 1 (June 19, 2014) (emphasis added). See also TEX. ETirl 'S C MM'N, HELPFUl. HINTS FOR 
FILING YOUR PERSONAL FINANCIAL STATEMENT (June 19, 2014) ("Assume for example, that you res ign from a 
state board on October 3, 2005, but your replacement is not appointed until February I, 2006. You will be required 
to file the report due April 30, 2006. You will not be required to file in 2007."). 
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way of example, you explain that under such a rule, "a trustee who leaves office during 2015 and 
is replaced before the end of the 2015 calendar year either by resignation [or] end of term would 
still be subject to filing a personal financial statement in April of 2016 for the period of time he 
served as a trustee during 2015." /d. at 4-5. 

"[A] commissioners court's power is limited to that which is expressly delegated to it by 
the Texas Constitution or Legislature, or necessarily implied to perform its duties." City of 
San Antonio v. City of Boerne, 111 S.W.3d 22, 29 (Tex. 2003). Section 11.0641 assigns a 
commissioners court the specific duty to "determine from any available evidence whether a 
statement required to be filed under [section 11.0641] is late," and if it is late, to determine the 
amount of a civil penalty, subject to certain limitations. TEX. Eouc. CODE ANN. § 11.0641(e) 
(West Supp. 2013). Section 11.0641 does not give the commissioners court express authority to 
promulgate rules requiring the filing of additional financial statements. Such authority would be 
implied only if the promulgation of the rules was "necessary to accomplish its assigned duty." 
City of San Antonio, Ill S.W.3d at 28. The rule you describe is not related to the assigned duty 
of determining timeliness of statements and, instead, imposes additional burdens and conditions 
in excess of the existing statutory filing requirements. An administrative rule '"may not impose 
additional burdens, conditions or restrictions"' beyond what is authorized by statute. Tex. Dep 't 
of Pub. Safety v. Story, 115 S.W.3d 588, 592 n.lO (Tex. App.-Waco 2003, no pet.) (citation 
omitted). Thus, the commissioners court lacks authority to adopt a rule requiring a s~hool 
district trustee who has resigned and whose successor has been duly qualified and sworn into 
office prior to January 1, 2016, to file a personal financial statement under section 11.0641 of the 
Education Code concerning the personal financial activity that occurred during the 2015 calendar 
year. Our conclusion is dictated by the statutory text chosen by the Legislature and is not a 
judgment about the wisdom of the commissioners court's contemplated rule. If the Legislature 
wishes to expand the section 11.0641 filing requirements to require filing by a trustee who 
served for only part of the preceding year, it can do so. 



The Honorable Jo Aooe Bernal - Page 4 (GA-1082) 

SUMMARY 

A school district trustee subject to section 11.0641 of the 
Education Code who holds office at any time on or after January 1, 
2015, including in a holdover capacity, must file a financial 
statement under section 11.0641 for the 2014 calendar year. A 
school district trustee who has resigned and whose successor has 
been duly qualified and sworn into office prior to January 1, 2015, 
is not required to file a 2014 financial statement under section 
11.0641. 

The El Paso County Commissioners Court lacks authority 
to impose additional burdens or conditions in excess of the existing 
statutory filing requirements chosen by the Legislature. 
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