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You tell us that the school district chief of police has submitted his name to the county 
commissioners court for appointment to a vacant constable position for the precinct that serves the 
school district. 1 Concerned that the two positions might be incompatible, you ask whether the 
chief of police of an independent school district may simultaneously hold the office of constable 
in the precinct in which the school district is located. Request Letter at 1. 

Incompatibility of office derives from the Texas Constitution and the common law. Article 
XVI, section 40 of the Texas Constitution provides that "[n]o person shall hold or exercise at the 
same time, more than one civil office of emolument." TEX. CONST. art. XVI, § 40. This prohibition 
applies if both positions are civil offices that are entitled to an emolument. State ex rel. Hill v. 
Pirtle, 887 S.W.2d 921, 931 (Tex. Crim. App. 1994) (orig. proceeding). An emolument is "a. 
pecuniary profit, gain, or advantage." Id. We presume that both positions about which you ask 
are compensated, so we consider the nature of the two positions. 

For purposes of article XVI, section 40, a "civil office" is a "public office." See Tilley v. 
Rogers, 405 S.W.2d 220, 224 (Tex. Civ .. App.-Beaumont 1966, writ refd n.r.e.) ("We see no 
difference in the meaning of public office and civil office."); see also Tex. Att'y Gen. Op. Nos. 
GA-0214 (2004) at 2, JM-480 (1986) at 1, MW-415 (1981) at 1-2. A public officer is one upon 
whom "any sovereign function of the government" has been conferred "to be exercised by him for 
the benefit of the public largely independent of the control of others." Al dine Indep. Sch. Dist. v. 
Standley, 280 S.W.2d 578, 583 (Tex. 1955). The A/dine analysis involves a determination of 
whether the actions and decisions of the officer are subject to the control of others, and whether 
the employment may be terminated at will by a superior body: It cannot be said that an officer 

1See Letter from Honorable Anna D. Hord, Hockley Cnty. Att'y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. 
at I (Feb. 9, 2015), https://texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter"). 
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subject to such control exercises authority "largely independent of the control of others." Id. at 
583; see also Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0688 (2009) at 2, GA-0393 (2006) at 3. 

Relevant here, opinions from this office have already addressed the nature of both of the 
positions about which you ask. We have consistently determined that the office of constable is a 
public office within the scope of article XVI, section 40. See Tex. Att'y Gen. Op. Nos. GA-0540 
(2007) at 2, GA-0402 (2006) at 1. Moreover, we have previously determined that the office of a 
school district police chief is not a public office to which article XVI, section 40 applies because 
the school district police chief answers to, and is subject to the control of, the school board and the 
superintendent. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0688 (2009) at 2; TEX. Eouc. CODE ANN. 
§ 37.081(a), (e), (f) (West Supp. 2014) (detailing that the scope of a peace officer's duties are 
established by the independent school district's board of trustees and providing that that chief of 
police "shall be accountable to the superintendent and shall report to the superintendent"); see also 
Tex. Att'y Gen. Op. No. DM-212 (1993) at 2, 5. Accordingly, a school district police chief is not 
prohibited by the constitution from simultaneously holding the office of constable in the precinct 
in which the school district is located. 

The common-law doctrine of incompatibility has three aspects: self-appointment, self­
employment, and conflicting loyalties. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-1083 (2014) at 2. Because 
neither office involved here hires, employs, or supervises the other, the dispositive issue involves 
the conflicting-loyalties aspect. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0688 (2009) at 1. Yet, as with 
article XVI, section 40, conflicting-loyalties incompatibility applies only when the two positions 
are both officers under the Aldine analysis. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0393 (2006) at 3. 
The fact that a school district chief of police is not a public officer warrants the same conclusion 
with respect to conflicting-loyalties incompatibility: The school district police chief is not 
prohibited from simultaneously serving as a constable in the school district's precinct. 2 

2As a practical matter, the commissioners court, in appointing this individual to fill the constable vacancy, 
must determine whether the duties the individual must perform as a school district's police chief will impact his or 
her ability to adequately serve as constable. See generally Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0569 (2007) at 3. 
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SUMMARY 

Neither the Texas Constitution nor the common-law doctrine 
of incompatibility prohibits an independent school district police 
chief from simultaneously serving as a constable in the precinct in 
which the school district is located. 
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