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On behalf of several municipal utility districts, you ask whether a county that has accepted 
a public dedication of a right-of-way is obligated to maintain the sidewalks in that right-of-way. 1 

A brief submitted with your request provides an illustrative example about a Williamson County 
(the "County") neighborhood in one such municipal utility district and provides the following 
information: The homes in the neighborhood are accessed by several public roads, including Dallas 
Drive, a major thoroughfare with sidewalks located within the right-of-way. See Letter Brief at 1. 
"Following the developer's construction of the rights-of-way and other infrastructure in [the 
neighborhood], the County accepted the dedicated rights-of-way through its maintenance of Dallas 
Drive and other rights-of-way in the subdivision." Id. at 1-2. Recently the County enacted a 
sidewalk maintenance and repair policy "to address its maintenance and repair of sidewalks 
throughout the County" and the policy did not include Dallas Drive. Id. at 2. The County's policy 
provides that sidewalks not included in the policy that are located in unincorporated areas of the 
County are to be maintained by the owner of the adjacent property. See id. The neighborhood has 
no mandatory homeowners association through which to levy funds for sidewalk maintenance. 
See id. And the municipal utility district containing the neighborhood "has never assumed the 
responsibility or obligation for maintaining public rights-of-way, including sidewalks." Id. Thus, 
"the effect of the County's attempt to disclaim maintenance of public sidewalks is to impose that 
burden on each individual who owns property adjacent to a sidewalk." Id. In this context, you 
ask "if a county has accepted the public dedication of a right-of-way that includes the sidewalks 
does the county's maintenance obligations of a subdivision's rights-of-way extend to the adjacent 
sidewalks and if so can the county at a later date divest itself of the obligation to maintain the 
sidewalks?" Request Letter at 1. 

1See Letter from Honorable Jim Keffer, Chair, House Comm. on Nat. Res., to Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att'y Gen. at 1 (Oct. 21, 2015), and attached Letter Brief from Kevin Flahive, Armbrust & Brown, PLLC, to 
Honorable Jim Keffer (Oct. 15, 2015), https://www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs 
("Request Letter" and "Letter Brief," respectively). 
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A county has only the authority that is expressly granted by the Texas Constitution or 
statutes or that which is necessarily implied therefrom. See City of San Antonio v. City of Boerne, 
111 S.W.3d 22, 28 (Tex. 2003). And with respect to road maintenance, a county is statutorily 
authorized to maintain only public roads. See TEX. TRANSP. CODE§ 251.003(a)(l). A public road 
is a "public road or highway that has been laid out and established according to law and that has 
not been discontinued." Id § 251.002. But "not all public roads are part of the system of roads 
maintained by the county." Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0659 (2008) at 3. "Once a public road 
has been established as a county road, the county has a general duty to maintain it." Id A county 
road is a public road that the commissioners court has accepted into the county's system of roads. 
Id at 2. And this office has recognized that a county road may include sidewalks. See Tex. Att'y 
Gen. Op. No. GA-1013 (2013) at 2 ("In addressing a commissioners court's authority over county 
roads, we also note that a road is not limited to the area traveled, but includes the whole width of 
the public right-of-way."); see generally State v. NICO-WFI, LL.C., 384 S.W.3d 818, 821 (Tex. 
2012) (recognizing, with respect to a state highway, that the right-of-way of a street dedicated to 
the public "includes sidewalks ... , which are a part of the street itself') (quotation marks omitted). 

Here, the brief states that "the County accepted the dedicated rights-of-way through its 
maintenance of Dallas Drive and other rights-of-way in the subdivision." Letter Brief at 2. 
Acceptance may be express pursuant to a vote by a commissioners court or it may be implied such 
as "where a county makes repairs upon the street, or plats it on official maps." Tex. Att'y Gen. 
Op. No. JC-0503 (2002) at 4. And while a county has a ministerial duty to approve a plat and 
authorize its filing under chapter 232 of the Local Government Code, the mere approval of a plat 
is not sufficient to render a dedicated public road into a county road. See Tex. Att'y Gen. Op. No. 
GA-0594 (2008) at 3 ("A commissioners court's approval of a plat allows it to be filed in the 
county records, but it does not convert private roads represented on the plat into county roads or 
impose on the county a duty to maintain them."); see also TEX. Loe. Gov'T CODE§§ 232.001-
.108 (governing county subdivision regulation). Instead, acceptance of the dedication by a county 
is required. See generally Tex. Att'y Gen. Op. No. JC-0503 (2002) at 4. Though you suggest that 
the County has at least impliedly accepted the dedication of these roads into the county road 
system, the question "whether and to what extent a public right-of-way has been acquired by 
dedication ... on a given road is a fact question that cannot be resolved" in an attorney general 
opinion. Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-0693 (2009) at 2; see also Tex. Att'y Gen. Op. No. JM-1241 
(1990) at 1-2. Thus, we cannot opine on what the County's particular maintenance obligations 
are with respect to Dallas Drive. Whether the dedicated right-of-way here was accepted by the 
County and whether that acceptance includes the sidewalks located in the right-of-way are fact 
questions beyond the purview of an attorney general opinion. See Tex. Att'y Gen. Op. No. GA-
0693 (2009) at 1-2. 

Yet, because we cannot determine the County's maintenance obligations with respect to 
Dallas Drive, we also cannot definitively advise you on how the County might divest itself of any 
maintenance obligations it may have. At most we can point you to Transportation Code section 
251.051, which sets out the methods by which a county may divest itself of its county roads, 
including presumably any maintenance obligations accompanying those county roads. See TEX. 
TRANSP. CODE § 251.051. To the extent any of the actions in section 251.051 may be applicable 
to Dallas Drive, the County may utilize them upon compliance with the requirements of the statute. 
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SUMMARY 

A county road may include the sidewalks in the right-of-way. 
Whether a county has accepted a public dedication of a right-of:-way 
such that the sidewalks are within the county's maintenance 
obligations is a question beyond the purview of an attorney general 
opm1on. 

To the extent any of the actions in Transportation Code 
section 251.051 may be applicable to Dallas Drive, Williamson 
County may utilize them upon compliance with the requirements of 
the statute. 
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