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On behalf of the Texas Education Agency ("TEA"), you ask four questions related to the 
construction of section 29.022 of the Education Code, which requires video surveillance of certain 
special education settings upon request. 1 You explain that the purpose of the bill was "to deter 
incidences of abuse against vulnerable non-verbal children while also protecting special education 
teachers from unfounded claims of misconduct." Request Letter at 1 (referring to bill sponsor's 
statement of intent). The Legislature enacted section 29.022 in 2015, and its changes apply 
"beginning with the 2016-2017 school year."2 Relevant to your questions, subsection 29.022(a) 
provides: 

In order to promote student safety on request by a parent, trustee, or 
staff member, a school district or open-enrollment charter school 
shall provide equipment, including a video camera, to each school 
in the district or each charter school campus in which a student who 
receives special education services in a self-contained classroom or 
other special education setting is enrolled. Each school or campus 
that receives equipment ~hall place, operate, and maintain one or 
more video cameras in each self-contained classroom or other 
special education setting in which a majority of the students in 
regular attendance are: 

(1) provided special education and related services; and 

1Letter from Mr. Mike Morath, Comm'r of Educ., Tex. Educ. Agency, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y 
Gen. at 1 (Mar. 11, 2016), https://www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter"). 

2Act of May 31, 2015, 84th Leg., R.S., ch. 1147, § 4, 2015 Tex. Gen. Laws 3860, 3862. 



Mr. Mike Morath - Page 2 (KP-0113) 

(2) assigned to a self-contained classroom or other special 
education setting for at least 50 percent of the instructional 
day. 

TEX. EDUC. CODE§ 29.022(a). 

You first ask whether a request for video surveillance under subsection 29.022(a) "only 
requires that video surveillance be conducted in one self-contained instructional setting[.]" 
Request Letter at 3. You note that some argue that "the intent of the bill is for a request to trigger 
video surveillance in a single self-contained instructional setting, while others contend that ... a 
request requires that video surveillance be conducted in all of the self-contained instructional 
settings in the district or charter school." Id. at 2. In construing statutes, courts "ascertain and 
give effect to the Legislature's intent as expressed by the statute's language." Presidio Indep. Sch. 
Dist. v. Scott, 309 S.W.3d 927, 930 (Tex. 2010). "Where text is clear, [it] is determinative of that 
intent." Entergy Gulf States, Inc. v. Summers, 282 S.W.3d 433, 437 (Tex. 2009). As the Texas 
Supreme Court has repeatedly recognized, "the words the Legislature chooses should be the surest 
guide to legislative intent." Id.; Fitzgerald v. Advanced Spine Fixation Sys., Inc., 996 S.W.2d 864, 
866 (Tex. 1999). 

The plain language of subsection 29.022(a) requires a school district or open-enrollment 
charter school to, upon request, "provide equipment, including a video camera, to each school ... 
in which a student who receives special education services in a self-contained classroom or other 
special education setting is. enrolled." TEX. Eouc. CODE § 29.022(a) (emphasis added). 
Furthermore, schools receiving equipment pursuant to such a request must place a video camera 
"in each self-contained classroom or other special education setting" that meets the requirements 
of the statute. Id. The common understanding of the word "each" is "[ e ]very one of a group 
considered individually." AMERICAN HERITAGE COLLEGE DICTIONARY 439 (4th ed. 2002); see 
Jaster v. Comet II Constr., Inc., 438 S.W.3d 556, 563 (Tex. 2014) (explaining that courts give 
undefined words their common, ordinary meaning unless the statute clearly indicates otherwise 
and that courts look to dictionary definitions, among other sources, to supply that common 
meaning). Nothing in the plain language of section 29.022 suggests that a parent, trustee, or staff 
member's request is limited to or results in the provision of equipment to only a single classroom. 
To the contrary, the Legislature has required that upon receiving a request, a school district shall 
provide the equipment not to a single classroom but "to each school in the district" providing 
students special education services. TEX. EDUC. CODE § 29.022(a). Each school receiving 
equipment must, in tum, place, operate, and maintain a camera in "each self-contained classroom 
or other special education setting." Id. Were TEA to construe subsection 29.022(a) otherwise, it 
would contravene the plain language of the statute.3 

Both in a letter to your office and in briefing submitted to this office in connection with 
your request, sponsors of the bill enacting section 29.022 have stated that their intent was for a 

3The authors of the bill enacting section 29.022 believe that "TEA can clarify these concerns through 
rulemaking." Letter from Honorable Eddie Lucio, Jr., State Senator & Honorable Senfronia Thompson, State 
Representative, to Mr. Michael Williams, Comm'r of Educ., Tex. Educ. Agency (Oct. I, 2015) ("Lucio Letter") 
(attached to Request Letter) (on file with the Op. Comm.). You do not indicate that you will adopt a rule providing 
this clarification, but to the extent that you adopted restrictions beyond what the statutory provision allows, a court 
would likely conclude that you had exceeded your rulemaking authority. 
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request by a teacher or parent to install cameras to result in "installation only in the classroom 
where the teacher offers instruction or the child/dependent attends class."4 However, courts 
construing statutory language "give little weight to post-enactment statements by legislators." In 
re Doe, 19 S.W.3d 346, 352 (Tex. 2000). · "[T]he intent of an individual legislator, even a statute's 
principal author, is not legislative history controlling the construction to be given a statute." Gen. 
Chem. Corp. v. De La Lastra, 852 S.W.2d 916, 923 (Tex. 1993). While such stated intent would, 
from a policy perspective, provide a reasonable limitation to further the purpose of section 29.022 
while potentially limiting the significant financial burden placed on school districts, courts "read 
unambiguous statutes as they are written, not as they make the most policy sense." Combs v. 
Health Care Servs. Corp., 401 S.W.3d 623, 629 (Tex. 2013). 

"[T]he Legislature expresses its intent by the words it enacts and declares to be the law[,]" 
and courts are bound by those chosen words. Molinet v. Kimbrell, 356 S.W.3d 407, 414 (Tex. 
2011). "Statements made during the legislative process by individual legislators or even a 
unanimous legislative chamber are not evidence of the collective intent of the majorities of both 
legislative chambers that enacted a statute." Id. Only when a construction of a statute's plain 
meaning leads to absurd or nonsensical results will courts refrain from enforcing that plain 
meaning. Jaster, 438 S.W.3d at 569. Furthermore, the Texas Supreme Court has explained that 
"[t]he absurdity safety valve is reserved for truly exceptional cases," and that even when the result 
of a statute seems unreasonable, "reasonableness is not the standard for eschewing plain statutory 
language." Id. at 569-70. While allowing a parent, trustee, or staff member to request equipment 
for surveillance in all special education classrooms in a district could create significant costs for 
school districts subject to those requests, the application of the common meaning of the 
Legislature's words does not lead to absurd results such that a court would ignore their plain 
meaning.5 If the Legislature intends for section 29.022 to have a narrower application, it should 
amend the statute to limit a request to a single classroom rather than to "each school" and "each 
self-contained classroom or other special education setting." TEX. EDUC. CODE§ 29.022(a). 

Assuming this answer to the first question, you next ask whether subsection 29.022(a) 
allows "a requestor to limit his or her request for video surveillance to one or more specific 
instructional settings[.]" Request Letter at 3. Only when a parent, trustee, or staff member initiates 
a request will a school district or open enrollment charter school have a duty to take action under 
section 29.022. Given the anticipated expense of providing this equipment to each school with 
special education services in a district, it would seem reasonable to allow a requestor to limit the 
expanse of his or her request to one specific instructional setting. However, the language chosen 
by the Legislature narrowly phrases the nature of the request to require the provision of equipment 
"to each school in the district or each charter school campus in which a student who receives 
special education services in a self-contained classroom or other special education setting is 

4See Lucio Letter at 1; see also Brief from Honorable Eddie Lucio, Jr., State Senator & Honorable Senfronia 
Thompson, State Representative, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. at 1-2 (Apr. 1, 2016) ("Lucio Brief') (on 
file with the Op. Comm.). 

5Briefing submitted on behalf of the Texas Association of School Boards Legal Assistance Fund and multiple 
independent school districts estimates that the recording and audio equipment for one classroom setting would cost 
approximately $1,900.00. See Brief from J. David Thompson, III, Thompson & Horton, LLP, to Honorable Ken 
Paxton, Tex. Att'y Gen. at 7 (Apr. 15, 2016) (on file with the Op. Comm.). Based on that estimate, the briefing notes 
that if a single request triggered a requirement that cameras be placed in all special education settings in the district, a 
single request "would cost Fort Bend ISD $4 million in up-front costs, Cypress-Fairbanks ISD almost $3 million, and 
Katy ISD almost $1.4 million." Id. 
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enrolled." TEX. EDUC. CODE§ 29.022(a). Construing the statute otherwise would contradict the 
plain language of the statute. 

In your third question, you ask whether the term "staff member" may "reasonably be 
construed to mean only a campus employee who is assigned to a self-contained instructional 
setting described in the statute and certain campus employees with supervisory authority, such as 
a principal and assistant principal[.]" Request Letter at 3. You note that some stakeholders 
"contend that the term should be narrowly construed so that only a teacher or teacher assistant 
assigned to a self-contained instructional setting can request video surveillance," while others 
contend "that any campus or district employee should be allowed to request surveillance." Id. at 
2. Since submitting your request, your agency has adopted a rule that defines "staff member" as 
"a teacher, related service provider, paraprofessional, or educational aide assigned to work in the 
self-contained classroom or other special education setting" and "the principal or an assistant 
principal of the campus at which a self-contained classroom or other special education setting is 
located." 19 TEX. ADMIN. CODE§ 103.1301(b)(2) (Tex. Educ. Agency, Video Surveillance of 
Certain Special Education Settings). 

Subsection 29.022(k) provides: "The commissioner may adopt rules to implement and 
administer this section, including rules regarding the special education settings to which this 
section applies." TEX. EDUC. CODE § 29.022(k). However, when the Legislature authorizes an 
agency to adopt rules, the agency "may adopt only such rules as are authorized by and consistent 
with its statutory authority." Pruett v. Harris Cty. Bail Bond Bd., 249 S.W.3d 447, 452 (Tex. 
2008). Important to your question, an agency rule "may not impose additional burdens, conditions, 
or restrictions in excess of or inconsistent with" the relevant statutory provisions. Burnet Cty. 
Appraisal Dist. v. JM Huber Corp., 808 S.W.2d 613, 615 (Tex. App.-Austin 1991, writ denied). 

The plain language of subsection 29 .022( a) authorizes a "staff member" to make a request 
for the installation of video equipment. TEX. EDUC. CODE§ 29.022(a). As the sponsors of the bill 
enacting that section have recognized, section 29.022 provides "no explicit direction on the scope 
of the term 'staff member' as it pertains to who can request a camera." Lucio Brief at 2. While 
they urge a narrow construction of the term that "precludes staff from requesting cameras in 
classrooms or on campuses with which they have no connection,'' nothing in the language of 
section 29.022 itself creates this limitation on who qualifies as a staff member. Id. at 3. A common 
understanding of the word "staff' is "all the people employed by a particular organization." NEW 
OXFORD AMERICAN DICTIONARY 1695 (3d ed. 2010). A rule defining "staff member" more 
narrowly than the common understanding imposes additional restrictions in excess of the plain 
language used in the statute. A court addressing the definition of "staff member" in this context 
would therefore likely conclude that TEA has exceeded its rulemaking authority by adopting a 
definition more restrictive than the plain1language of the statute. 

In your final question, you ask whether subsection 29.022(b) allows "a school district or 
charter school to discontinue video surveillance in a self-contained instructional setting if the 
circumstances surrounding the request have changed substantially." Request Letter at 3. 
Subsection (b) of section 29 .022 provides: 

A school or campus that places a video camera in a classroom or 
other special education setting in accordance with Subsection (a) 
shall operate and maintain the camera in the classroom or setting as 
long as the classroom or setting continues to satisfo the requirements 
under Subsection (a). 
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TEX. EDUC. CODE § 29.022(b) (emphasis added). The requirements placed on the classroom or 
special education setting under subsection (a) include being a "self-contained classroom or other 
special education setting in which a majority of the students in regular attendance are: (1) provided 
special education and related services; and (2) assigned to a self-contained classroom or other 
special education setting for at least 50 percent of the instructional day." Id. § 29.022(a). 

You suggest that the intent of subsection 29 .022(b) "may be to keep the cameras in place 
for virtual perpetuity, or it may simply be to prevent school districts and charter schools from 
disabling or removing cameras from a setting when the requestor still wants video surveillance." 
Request Letter at 4. Specifically you ask about instances when "the student whose parent requested 
video surveillance is no longer assigned to the classroom or has left the campus or district, the 
teacher who requested video surveillance is no longer assigned to the classroom, [or] the term of 
office of the trustee who requested video surveillance has ended." Id. at 3. 

As previously discussed, a district's response to a request by a parent, trustee, or staff 
member is not tied to a specific classroom but instead results in provision of "equipment ... to 
each school in the district .... " TEX. EDUC. CODE § 29.022(a). Thus, subsection (a) does not 
require that a parent, trustee, or staff member continue to be affiliated with the district or special 
education setting in order for the operation and maintenance of the camera to continue. The plain 
language of subsection 29.022(b) allows a school to discontinue operation and maintenance of a 
camera only if a setting in which the camera has been placed is no longer a "self-contained 
classroom or other special education setting in which a majority of the students in· regular 
attendance are: (1) provided special education and related services; and (2) assigned to a self­
contained classroom or other special education setting for at least 50 percent of the instructional 
day." Id.§ 29.022(b). 

/ 
The implementation of section 29.022 could impose significant financial burdens upon 

certain school districts. However, we "presume that the Legislature chooses a statute's language 
with care, including each word chosen for a purpose, while purposefully omitting words not 
chosen." TCS-NOPEC Geophysical Co. v. Combs, 340 S.W.3d 432, 439 (Tex. 2011). The plain 
language of the statute does not allow for the reasonable limitations that you suggest, and this 
office cannot rewrite the statute. Such power rests exclusively with the Legislature. 
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SUMMARY 

The language chosen by the Legislature in subsection 
29.022(a) of the Education Code requires that upon receiving a 
request, a school district shall provide equipment not to a single 
classroom but "to each school in the district" that provides students 
special education services and otherwise meets the requirements of 
the statute. Each school receiving equipment must place, operate, 
and maintain a camera in "each self-contained classroom or other 
special education setting" providing special education services. 

A rule defining "staff member" to include only a teacher, 
related service provider, paraprofessional, or educational aide 
assigned to work in a self-contained classroom or other special 
education setting or the principal or assistant principal of the campus 
at which a self-contained classroom or other special education 
setting is located imposes additional restrictions in excess of the 
plain lahguage chosen by the Legislature. A court addressing such 
a definition would likely conclude that the Texas Education Agency 
has exceeded its rulemaking authority by adopting a rule contrary to 
the statutory provisions. 

Subsection 29.022(b) allows a school to discontinue 
operation and maintenance of a camera if a setting in which the 
camera has been placed is no longer a "self-contained classroom or 
other special education setting in which a majority of the students in 
regular attendance are: (1) provided special education and related 
services; and (2) assigned to a self-contained classroom or other 
special education setting for at least 50 percent of the instructional 
day." 
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