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Re: Authority of a district attorney to use 
forfeiture funds for certain purposes 
(RQ-0116-KP) 

You ask about the authority of a district attorney to use forfeiture funds of the attorney's 
office for certain purposes. I Specifically, you ask whether the Bowie County District Attorney 
("District Attorney") may use the funds to purchase carpet for a county-owned building, and 
whether the District Attorney must obtain the commissioners court's permission to do so. Request 
Letter at 1. Although information you submitted indicates that the District Attorney plans to use 
the funds to replace carpet on the second floor of the Bowie County Plaza in Texarkana, Texas, 
you do not inform us how the County utilizes that area. See Request Letter at 1 and Attachment. 

Article 59.06 of the Code of Criminal Procedure governs the disposition of asset forfeiture 
funds. See TEX. CODE CRIM. PROC. art. 59.06. The attorney representing the State administers all 
forfeited property "in accordance. with ... the provisions of any local agreement entered into" with 
law enforcement agencies. See id. art. 59.06(a).2 Under such an agreement, the attorney 
representing the State must deposit forfeiture proceeds, after deducting certain costs, into one or 
more of four special funds, including a fund "for the benefit of the office of the attorney 
representing the state, to be used by the attorney solely for the official purposes of his office." Id. 
art. 59.06(c)(l). An expenditure from the attorney's fund 

is considered to be for an official purpose of an attorney's office if 
the expenditure is made for an activity of an attorney or office of an 
attorney representing the state that relates to the preservation, 

1Letter and attachment from Mr. William E. Tye, Bowie Cty. Auditor, to the Op. Comm, Office of the Tex. 
Att'y Gen. at 1 (June 20, 2016), https://www.texasattorneygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request 
Letter" and "Attachment"). 

2See TEX. CODE CRIM. PROC. art. 59.01(1) (defining "attorney representing the state" as "the prosecutor 
with felony jurisdiction in the county in which a forfeiture proceeding is held"); TEX. GOV'T CODE § 44.119(a) 
(providing that the "criminal district attorney of Bowie County shall represent the state in all cases" in the courts of 
the county and "shall perform all other duties required of district and county attorneys under general law"). 
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enforcement, or administration of the laws of this state, including an 
expenditure made for: 

(7) facility costs, including ... remodeling and renovating, 
[and] maintenance ... ; 

Id. art. 59.06(d-4)(7). Whether a particular expenditure is authorized under article 59.06 is 
ultimately a question of fact that cannot be answered in an attorney general opinion. See Tex. 
Att'y Gen. Op. No. KP-0088 (2016) at 3--4. On particular facts, however, the purchase of carpet 
for a county building could be a permissible use of an attorney's forfeiture fund as remodeling and 
renovating facility costs to the extent that the expenditure relates to the official purposes of the 
attorney's office. 

Article 59.06, subsection (d) authorizes the attorney representing the State to 'spend 
proceeds from the fund after submitting to the commissioners court a budget for the expenditure 
of the proceeds. Id. art. 59.06(d). Also, the attorney representing the State must account for 
specific expenditures in an annual audit performed by the commissioners court. Id. art. 
59.06(g)(l). But article 59.06 requires an attorney representing the State to obtain the 
commissioners court's approval of an expenditure only when the attorney will not be a candidate 
for reelection under certain circumstances. Id. art. 59.06(d-1)(6). Subsection (d-1)(6) would not 
have been necessary if the attorney representing the State was required to obtain commissioners 
court approval in all circumstances. Accordingly, an attorney representing the State ordinarily 
need not seek permission from the commissioners court to expend funds for purposes otherwise 
authorized under article 59.06. See In re Christus Santa Rosa Health Sys., 492 S.W.3d 276, 283 
(Tex. 2016) (stating that courts "must not interpret the statute in a manner that renders any part of 
the statute meaningless or superfluous" (quotation marks omitted)); cf Tex. Att'y Gen. Op. No. 
JM-313 (1985) at 13 (determining that a county attorney, district attorney, or criminal district 
attorney may expend from the "hot check" fund to purchase carpet without obtaining approval of 
commissioners court). 

Nevertheless, the commissioners court has the duty and authority to provide and maintain 
the county courthouse and offices for county officials. TEX. Loe. Gov'T CODE§ 291.001; see also 
In re El Paso Cty. Comm 'rs Ct., 281S.W.3d16, 23-24 (Tex. App.-El Paso 2005, no pet.) (noting 
that the commissioners court is vested with broad discretion with respect to repairing and 
remodeling the courthouse). A county officer may not act in derogation of such authority vested 
in the commissioners court. See Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-0111 (2016) at 4 (noting that just as 
a commissioners court may not usurp or unreasonably interfere with a county officer's core duties, 
a county official "may not frustrate the commissioners court in the performance of its 
responsibilities"). Accordingly, a district attorney may exercise authority to obtain carpet for areas 
of a county building only to the extent that doing so does not usurp or interfere with the county 
commissioners' authority with respect to county buildings. See Dodson v. Marshall, 118 S.W.2d 
621, 623 (Tex. Civ. App.-Waco 1938, writ dism'd) (noting that a commissioners court has "at 
least implied authority to regulate the use [of county offices] within reasonable bounds"). 
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SUMMARY 

Article 59 .06 of the Code of Criminal Procedure authorizes 
a district attorney to expend forfeiture funds solely for an official 
purpose of the attorney's office, which may include expenditures for 
facility costs such as remodeling, renovating, and maintenance. A 
district attorney may expend such funds .on carpet for a county­
owned building to the extent it serves an authorized purpose of the 
attorney's office. A district attorney need not seek permission of the 
commissioners court to expend forfeiture funds for such an 
authorized purpose, provided that the expenditure does not usurp or 
unreasonably interfere with the county commissioners' authority 
with respect to county buildings. 
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