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Dear Representative King: 

You ask about a groundwater conservation district's authority to amend a historic or 
existing use permit in specific circumstances. 1 To provide context for your questions, we begin 
by reviewing the groundwater permitting scheme in chapter 36 of the Water Code. 

Chapter 36 grants a district "broad authority to manage, conserve, and protect groundwater 
resources through rulemaking and permitting." Guitar Holding Co. v. Hudspeth Cty. Underground 
Water Conservation Dist. No. 1, 263 S.W.3d 910, 912 (Tex. 2008); see generally TEX. WATER 
CODE §§ 36.001-.457 (chapter 36). District rulemaking should "protect property rights [and] 
balance the conservation and development of groundwater to meet the needs of this state." TEX. 
WATER CODE§ 36.0015(b) (stating districts' purpose). To that end, a district may adopt rules that 
limit groundwater production according to specified criteria. Id. § 36.I O 1 ( a). When a district 
adopts such limiting rules, it "may preserve historic or existing use2 

••• to the maximum extent 
practicable consistent with the district's management plan" and permitting requirements. Id. 
§ 36. l 16(b ); see also id. §§ 36.1071 (requiring a district to adopt a groundwater management plan), 
36.113 (stating permit requirements). 

Districts must require permits for all "drilling, equipping, operating, or completing of wells 
or for substantially altering the size of wells or well pumps," except when statutes provide 
otherwise. Id. § 36.113(a). A district may require a permit or permit amendment application to 
state "the nature and purpose of the proposed use and the amount of water to be used for each 
purpose." Id. § 36.113( c )(3). Also, a district may prohibit permit holders from changing how they 
withdraw or use groundwater unless the district approves the change in a permit amendment. Id. 

1See Letter from Honorable Tracy 0. King, Chair, House Comm. on Agric. & Livestock, to Honorable Ken 
Paxton, Tex. Att'y Gen. at 1 (Apr. 5, 2018), https://www.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinions-rqs 
("Request Letter"). 

2Chapter 36 defines "[ e ]vidence of historic or existing use" as "evidence that is material and relevant to a 
determination of the amount of groundwater beneficially used without waste by a permit applicant during the relevant 
time period set by district rule that regulates groundwater based on historic use." TEX. WATER CODE § 36.001 (29). 
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§ 36.113(a), (c)(3). Section 36.113 authorizes a district to require applicants for new permits to 
meet more restrictive requirements than holders of a historic use permit if applied uniformly: 

The district may impose more restrictive permit conditions on new 
permit applications and permit amendment applications to increase 
use by historic users if the limitations: 

Id. § 36.l 13(e). 

(1) apply to all subsequent new permit applications and 
permit amendment applications to increase use by historic 
users, regardless of type or location of use; 

(2) bear a reasonable relationship to the existing district 
management plan; and 

(3) are reasonably necessary to protect existing use. 

In Guitar Holding, the Texas Supreme Court considered the permissible scope of the 
exception that a district's rules may make for historic or existing uses. Guitar Holding, 263 S.W.3d 
at 912. The groundwater conservation district in that case granted three types of permits: (1) a 
validation permit for historic users, (2) a new operating permit, and (3) a permit to transfer water 
out of the district. Id. at 914. The validation permit for historic or existing uses gave the owner 
the right to produce according to the amount of irrigation that occurred during a prior period but 
without regard to the applicant's proposed use of water to be produced. See id. The rules allowed 
both historic use permit holders and new operating permit holders to obtain another permit to 
transfer the water they had a right to produce out of the district, although the holder of a new 
operating permit had no guarantee of water availability. Id. Some owners argued that the statutory 
requirements for a historic or existing use permit limited the amount of production but did not 
restrict the proposed use of water to be produced. Id. at 915. The Court concluded otherwise, 
explaining that under the statutes, "[a] district's discretion to preserve historic or existing use is 
... tied both to the amount and purpose of the prior use." Id. at 916. The Court decided that under 
the statutes, when groundwater historically used for irrigation is transferred out of the district, it 
no longer qualifies for a historic or existing use permit, and the transfer must be treated as a new 
use subject to the requirements applicable to all new uses. Id. at 917-18. Because all new uses 
must be treated uniformly, the Court concluded that the district rules unlawfully gave preferential 
transfer rights to holders of historic or existing use permits. Id. at 918. 

You state that when the Kinney County Groundwater Conservation District proposed new 
rules for amending historic and existing use permits, various landowners filed responses 
disagreeing about the scope of the Court's decision in Guitar Holding. Request Letter at 4. You 
inform us that some landowners contend that the opinion "restricts the authorized use of a historic 
or existing use permit to its historical purpose of use." Id. Others argue, you tell us, that Guitar 
Holding concerned only "whether groundwater transferred out of the district was a new use 
requiring a new permit," and that the opinion does not resolve whether a historic or existing use 
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permit may be amended to allow other in-district uses provided the historic volume of production 
remains unchanged. Id. ( emphasis omitted). 

In light of this dispute, you ask: "Following the Supreme Court's ruling in Guitar Holding, 
can a 'historic or existing use' permit be amended to change the purpose of use or place of use?" 
Id at 1. Although the particular controversy in Guitar Holding involved out-of-district transfers, 
the Court did not limit its holding to those facts. A later opinion by the court reiterated: 

In Guitar Holding Co. v. Hudspeth County Underground Water 
Conservation District, we rejected the argument that a district's 
discretion in preserving "historic or existing use" was limited to the 
amount of water permitted. Rather, we said, 

the amount of groundwater withdrawn and its 
purpose are both relevant when identifying an 
existing or historic use to be preserved. Indeed, in the 
context of regulating the production of groundwater 
while preserving an existing use, it is difficult to 
reconcile how the two might be separated. . . . [B]oth 
the amount of water to be used and its purpose are 
normal terms of a groundwater produ~tion permit 
and are likewise a part of any permit intended to 
"preserve historic or existing use." A district's 
discretion to preserve historic or existing use is 
accordingly tied both to the amount and purpose of 
the prior use. 

Edwards Aquifer Auth. v. Day, 369 S.W.3d 814,836 (Tex. 2012). Thus, under Guitar Holding, a 
change in the purpose of the proposed use of water to be produced under a historic or existing use 
permit is a new use, even if the new use would occur within the district. See generally Guitar 
Holding, 263 S.W.3d at 912-18. Whether a district must treat an application for an amended 
permit as an application for a new-use permit will depend on the particular facts and is a matter 
for the district to determine, in the first instance, subject to judicial review. See id (holding that 
applications to transfer linked to an existing-use permit were nevertheless applications for a new 
use); TEX. WATER CODE § 36.113 (stating a district's authority to approve permits and permit 
amendments). 

You also ask whether it is "permissible to amend a permit for 'historic or existing use' to 
authorize a different purpose of use or place of use but remove the historic use protections for the 
portion of the permit authorizing a different purpose of use or place of use[.]" Request Letter at 
1. The answer depends on the kind of amendment or permit that you contemplate. A district has 
broad regulatory powers within the bounds of its discretion as circumscribed by the statutes. 
Guitar Holding, 263 S.W.3d at 912. Its discretion includes the authority to promulgate "rules 
limiting groundwater production . . . to provide for conserving, preserving, protecting, and 
recharging of the groundwater ... or prevent waste." TEX. WATER CODE§ 36.l0l(a). A court 
would likely conclude that a district has sufficient discretion to accept an owner's surrender of a 
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portion of the right to produce under a historic or existing use permit, while maintaining protection 
on the remainder. And a holder could qualify for a new permit for the released portion by meeting 
the same requirements that any other owner must satisfy to obtain a permit for a new use. 

You suggest, however, that you envision a single hybrid application that, while maintaining 
historic or existing use protections for a portion of the owner's rights to produce, seeks approval 
of a new use for the remainder. Request Letter at 4-5. A district must apply its new-use 
requirements uniformly to all requests for new uses, whether the request appears in an application 
to amend a historic or existing use or in an application for a new use permit. See Guitar Holding, 
263 S.W.3d at 918. Therefore, a court would likely determine that the uniformity requirements in 
chapter 36 of the Water Code preclude district rules that would give an advantage to a historic or 
existing permit holder who seeks new use approval that is not available to other new use permit 
applicants. See id.; TEX. WATER CODE§ 36.113(e). 



The Honorable Tracy 0. King - Page 5 (KP-0216) 

SUMMARY 

Under the Texas Supreme Court's opinion in Guitar Holding 
Co. v. Hudspeth County Underground Water Conservation District 
No. 1, a change in the purpose of the proposed use of water to be 
produced under a historic or existing use permit is a new use, even 
if the new use would occur within the district. Whether a district 
must treat an application for an amended permit as an application 
for a new-use permit will depend on the particular facts and is a 
matter for the district to determine, in the first instance, subject to 
judicial review. 

A groundwater conservation district may accept a surrender 
of a portion of rights to groundwater under a historic or existing use 
permit and allow the holder to retain the remaining rights not 
surrendered. A holder of a historic or existing use permit who 
surrenders a portion of rights subject to the permit may seek a new 
permit for a new use. A court would likely determine that the 
uniformity requirements in chapter 36 of the Water Code preclude 
district rules that would give an advantage to a historic or existing 
permit holder who seeks new use approval that is not available to 
other new use permit applicants. 
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