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Dear Senator Lucio: 

Re: Whether the Texas Southmost College 
District may acquire and hold title to land 
from the General Services Administration 
through the Federal Lands to Parks Program 
(RQ-0239-KP) 

You ask whether the board of trustees for the Texas Southmost College District ("District") 
may acquire real property through the Federal Lands to_ Parks Program and whether it may 
designate the land acquired forpublic recreational purposes. 1 The Federal Lands to Parks Program 
authorizes the Secretary of the Interior to transfer to a state or political subdivision surplus real 
property needed for use as a public park or recreation area. 40 U.S.C. § 550(b)(2)(C), (e)(2). As 
a public junior college district, Texas Southmost College District is a political subdivision of the 
State and is thereby eligible to receive land under the Federal Lands to Parks Program.· See TEX. 
EDUC. CODE§ 130.122(±) ("Eachjunior college district ... is hereby declared to be, and constituted 
as, a school district within the meaning of Article VII, Section 3, of the Texas Constitution."); 
Wasson Interests, Ltd. v. City of Jacksonville, 489 S.W.3d 427, 429-30 (Tex. 2016) (stating school 
districts are political subdivisions). You explain that the District seeks to acquire 18.76 acres of 
land adjacent to property currently owned by the District, and it plans to use that property for 
recreational purposes, including using the property's preexisting soccer field, baseball field, and 
recreation center for both school and community purposes. Request Letter at 1-2. 

You first ask whether the District is authorized to acquire real property through the Federal 
Lands to Parks Program. Id. at 1. Answering your question requires analyzing the authority 
granted to the District. The Higher Education Coordinating Board ("Board") exercises "general 
control of the public junior colleges of Texas." TEX. EDUC. CODE§ 130.00l(a). All authority not 
vested in the Board or the Texas Education Agency "is reserved and retained locally in each of the 

· 1See Letter from Honorable Eddie Lucio, Jr., Chair, Senate Comm. on Intergov'tl Relations, to Honorable 
Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. at I (July 23, 2018), https://www2.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-
opinion-rqs ("Request Letter"). · 



The Honorable Eddie Lucio, Jr. - Page 2 (KP-0236) 

respective public junior college districts" or their governing boards. Id. § 130.002.2 Furthermore, 
the "governing board of a junior college district shall be governed ... by the general law governing 
the establishment, management, and control of independent school districts insofar as the general 
law is applicable." Id § 130.084(a). In general, the trustees of an independent school district 
"have the exclusive power and duty to govern and oversee the management of the public schools 
of the district." Id § 11.151 (b ). The Legislature expressly provided that the trustees of an 
independent school district "may acquire and hold real and personal property." Id § 1 l.151(a). 
And no provision prohibits acquiring land from the federal government. Thus, the District may 
generally acquire real property through the Federal Lands to Parks Program. 

You also ask whether state law prevents the District from designating the land acquired for 
public recreational use. Request Letter at 1. Section 11.156 of the Education Code provides: "A 
conveyance, devise, or bequest of property for the benefit of the public schools made by anyone 
for any ... district, if not otherwise directed by the donor, vests the property in the ... board of 
trustees .... " TEX. EDUC. CODE § l 1. l 56(a). The District may use such property: 

(1) for any purpose designated by the donor that is in keeping with 
the lawful purposes of the schools for the benefit of which the 
donation was made; or 

(2) for any legal purpose if a specific purpose is not designated by 
the donor. 

Id § 11. l 56(b ). Accordingly, while the District's use of any property acquired or received by its 
trustees must comply with the terms of the transfer, the use must also serve a lawful purpose of 
the District. See Love v. City of Dallas, 40 S.W.2d 20, 26 (Tex. 1931) ("[T]he school property ... 
should vest in certain trustees or officers ... for the use and benefit of the public free schools in 
such city or town." (quotation marks omitted)). Furthermore, to the extent the District uses public 
funds to acquire the land in question, that District must comply with any statutory and 
constitutional requirements regarding the use of public funds. See Tex. Att'y Gen. Op. No. 
KP-0204 (2018) at 2. 

You tell us the District plans to designate the land it wishes to acquire through the Federal 
Lands to Parks Program for recreational use by both the public and the Texas Southmost College 
District community. See Request Letter at 2. Texas courts have concluded that a board of trustees 
possesses broad discretion in managing school property, provided the board acts consistent with 
statutory requirements. See Kami v. Camp, 78 S.W.2d 1046, 1047 (Tex. Civ. App.-San Antonio 
1935, writ dism'd) ("[I]n all other matters within those powers [school boards] have supreme 
control, subject to supervision by the courts .... "); Nacogdoches Indep. Sch. Dist. v. Adams, 36 
S.W.2d 567, 569 (Tex. Civ. App.-Beaumont 1931, no writ) ("Beyond question, the trustees of 
our public schools are vested with discretion in the management, control, and protection of the 
school property committed to their care, and the courts should not review this discretion except 

2The Legislature gave the Board express authority to contract with and accept donations from "any agency 
of the United States," but no provision in the Education Code suggests this authority is reserved exclusively for the 
Board to the exclusion of individual junior college districts. TEX. EDUC. CODE§§ 61.067, .068. 
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upon a showing of abuse."). Additionally, section 11.1511 of the Education Code establishes the 
specific powers and duties of a board of trustees of an independent school district and provides 
that the board shall "seek to establish working relationships with other public entities to make 
effective use of community resources and to serve the needs of public school students in the 
community." TEX. EDUC. CODE § 11.1511 (b ). Allowing the public to use the District's park land 
and recreational facilities when not needed by the District would appear to further this "effective 
use of community resources." Id.; see Royse Indep. Sch. Dist. v. Reinhardt, 159 S.W. 1010, 1011 
(Tex. Civ. App.-Dallas 1913, writ refd) (concluding a school district could allow a booster club 
to use its baseball field and that doing so served a public purpose). However, it is for the District 
to determine in the first instance whether designating land for recreational use by the public and 
the District community serves a public purpose of the District. See TEX. EDUC. CODE§ 11.156(b ). 
Thus, no state law prohibits the board of trustees for the Texas Southmost College District from 
acquiring real property from the Federal Lands to Parks Program and designating it for public 
recreational use, provided the use serves a public purpose of the District. 
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SUMMARY 

No state law prohibits the board of trustees for the Texas 
Southmost College District from acquiring property from the 
Federal Lands to Parks Program and designating the land for public 
recreational purposes if the use serves a public purpose of the 
District. · 
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