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You ask whether a county treasurer can utilize an online auction site to sell unclaimed 
property pursuant to chapter 76. 1 Chapter 76 of the Property Code mandates the procedures that 
certain public entities, including counties, must follow to dispose of certain abandoned property 
valued at $100 or less. See TEX. PROP. CODE§§ 76.001-.704. The chapter sets forth a three-step 
process for selling property that remains abandoned after the county provides public notice. See 
id. §§ 76.201, .401-.02. First, the county treasure.r must post notice of the sale in a newspaper of 
general circulation "in the county where the sale is to be held." Id. § 76.402. Then, the county 
treasurer must hold a "public sale" for the property and "shall conduct the sale in the [county's] 
jurisdiction." Id. § 76.40l(a).2 Lastly, the treasurer must determine whether to sell the property 
to the highest bidder at the public sale or "decline that bid and offer the property for public or 
private sale." Id. § 76.401(b). 

You ask whether chapter 76 permits the county treasurer to sell property through an online 
auction. Request Letter at 1. A public officer of a county possesses only those powers expressly 
granted by the Texas Constitution or Legislature or necessarily implied from express powers. City 
of San Antonio v. City of Boerne, 111 S.W.3d 22, 29 (Tex. 2003); Tex. Att'y Gen. Op. No. KP-
007 6 (2016) at 2. Chapter 7 6 mandates t~o potential means of selling property, each with different 
requirements. With respect to the initial public sale required by chapter 76, the statute does not 
expressly authorize the county treasurer to conduct an online sale. Compare TEX. PROP. CODE 
§§ 76.401-.02 (containing no reference to an online sale), with TEX. Loe. Gov'T CODE 
§ 263.153(c) (providing specific notice procedures for county to sell certain salvage property 
through an online auction), and TEX. TAX CODE§ 34.0l(a-1) (providing that the "commissioners 
court of a county by official action rna:y authorize the officer charged with selling property under 
this section to conduct a public auction using online bidding and sale" and "adopt rules governing 

1See Letter from Honorable Chris Taylor, Tom Green Cty. Att'y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att'y Gen. 
at I (Apr. 2, 2019), https://www2.texasattomeygeneral.gov/opinion/requests-for-opinion-rqs ("Request Letter"). 

2Chapter 76 does not require the treasurer to sell the property if the cost of the sale exceeds the property's 
value or if the property belongs to a person with an address outside the State. TEX. PROP. CODE§ 76.401(c), (d). 
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online auctions authorized under this subsectibn"). Rather, the statute mandates that the county 
treasurer notice, hold, and conduct this sale in the county's jurisdiction. See TEX. PROP. CODE 
§§ 76.401(a) (providing that the treasurer "shall conduct the sale in the [county's] jurisdiction"), 
76.402 (providing that notice "shall" be published "in the county where the sale is to be held"). 
Given the statute's mandatory language, the treasurer therefore must conduct the sale in the county 
and has no express nor implied authority to conduct the sale solely through an online auction that 
has no geographical location.3 See TEX. Gov'T CODE§ 311.016(2) (providing that, unless context 
requires otherwise, the word "shall" in a statute "imposes a duty"); see also Moore v. Wells Fargo 
Constr., 903 N.E.2d 525, 533 (Ind. Ct. App. 2009) ("An internet auction has no physical location 
and is not a situs in the traditional sense."). 

Turning to the second sale permitted by chapter 76 upon the treasurer's determination that 
the highest bid from the public sale is insufficient, the statute broadly authorizes the treasurer to 
conduct this transaction through either a "public or private sale." TEx·. PROP. CODE§ 76.40l(b). 
The Legislature's sole requirement for this transaction is that it be a public or private sale, and the 
statute does not restrict the geographical location of this sale nor require notice. See id Given 
that the Legislature granted the county treasurer express authority to conduct the sale through a 
public or private sale, the officer therefore has implied authority to conduct the transaction through 
an online auction, which depending on its terms, is a public or private sale. See Tex. Att'y Gen. 
Op. No. GA-0705 {Tex. 2009) at 3; see also Ala. Op. Att'y Gen. No. 2011-095 (Aug. 30, 2011) 
( discussing criteria for determining whether an online auction is a private or public sale). 

3 A public sale that is properly noticed and held in the county but that allows on line bidding simultaneous 
with in-person bidding is not inconsistent with chapter 76's requirement that the sale be held in the county. 
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SUMMARY 

Chapter 76 of the Property Code requires the county 
treasurer to sell abandoned property subject to its provisions at a 
public sale conducted in the county's jurisdiction. If the county 
treasurer determines the highest bid from the public sale is 
insufficient, then the property may be sold through a public or 
private sale, including an online auction. 
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