
 
  

 

  

     
  

 

  

  
    

     
      

   
  

  
 

  

  
    

   

        
 

     
   

   
   

May 31, 2020 

The Honorable Briscoe Cain 
Chair, House Select Committee on Driver’s License Issuance & Renewal 
Texas House of Representatives 
Post Office Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Opinion No. KP-0310 

Re: Application of the United States Supreme Court’s Janus decision to public 
employee payroll deductions for employee organization membership fees and dues 
(RQ-0330-KP) 

Dear Representative Cain: 

You ask three questions related to “payroll deductions being used to support public sector 
unions” in Texas in light of the 2018 United States Supreme Court decision in Janus v. American 
Federation of State, County, & Municipal Employees.1 In Janus, the Court addressed an Illinois 
statute requiring public employees “to subsidize a union,” even in instances when they chose not 
to join and strongly objected to the positions taken by the union.  138 S. Ct. 2448, 2459–60 (2018). 
Under that statute, if a majority of the employees in a bargaining unit voted to be represented by a 
union, it was designated as the exclusive representative of the employees.  Id. at 2460. While 
employees were not required to join the union, those who declined were still assessed an agency 
fee to cover costs associated with collective bargaining, contract administration, and the union’s 
pursuit of matters affecting wages, hours, and conditions of employment.  Id. at 2461.  

Finding that this procedure compelled subsidization of private speech, the Court held that 
the statute violated the First Amendment and could not stand.  Id. at 2464, 2486.  Relevant to your 
questions, the Court emphasized that no fee to a union “may be deducted from a nonmember’s 
wages, nor may any other attempt be made to collect such a payment, unless the employee 
affirmatively consents to pay.” Id. at 2486.  The Court further explained that by “agreeing to pay 
[the union], nonmembers are waiving their First Amendment rights, and such a waiver cannot be 
presumed.” Id. Instead, “to be effective, the waiver must be freely given and shown by ‘clear and 
compelling’ evidence.” Id.   

1Letter from Honorable Briscoe Cain, Chair, House Select Comm. on Driver’s License Issuance & Renewal, 
to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1 (Jan. 27, 2020). 
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In Texas, the Legislature permits employees of state agencies to authorize payroll 
deductions for payment of membership fees or dues for unions and other eligible state employee 
organizations.  TEX. GOV’T CODE §§ 403.0165(a), 659.1031(a); see also 34 TEX. ADMIN. CODE 
§ 5.46(a)(15) (defining a “state employee organization” to include “a union . . . that advocates the 
interests of state employees”).  An employee authorizes a payroll deduction by completing an 
authorization form and submitting the form to the organization to which the membership fee will 
be paid.  34 TEX. ADMIN. CODE § 5.46(b)(1)(C).  The authorization form is created by the 
organization and must be approved by the Comptroller.  Id. § 5.46(e)(1). 

The Legislature also authorizes counties and certain municipalities to do the same for their 
employees. See TEX. LOC. GOV’T CODE § 141.008(a) (“The governing body of a municipality with 
a population of more than 10,000 may deduct from a municipal employee’s monthly salary or 
wages . . . payment of membership dues to a bona fide employees’ association[.]”); id. 
§ 155.001(a)(2) (“The commissioners court, on the request of a county employee, may authorize 
a payroll deduction to be made from the employee’s wages or salary for . . . payment of 
membership dues in a labor union or bona fide employees association.”).  And school district 
employees are “entitled to have an amount deducted from” their salaries for “membership fees or 
dues to a professional organization.” TEX. EDUC. CODE § 22.001(a).  In each instance, participation 
by the employee is voluntary and can be revoked by the employee at any time. See TEX. GOV’T 
CODE § 403.0165(a), (c); TEX. LOC. GOV’T CODE § 155.002(a), (b); TEX. EDUC. CODE § 22.001(b). 
The payroll deductions generally remain in effect until an employee authorizes a change or 
revocation of the deduction.  TEX. GOV’T CODE § 403.0165(a); TEX. LOC. GOV’T CODE 
§§ 141.008(e), 155.002(b); TEX. EDUC. CODE § 22.001(b).  With these procedures as background, 
we turn to your specific questions. 

You first ask whether, in light of the Supreme Court’s Janus decision, “the State of Texas 
and its political subdivisions have an obligation to provide their employees with notice of the First 
Amendment rights against compelled speech.”  Request Letter at 1. The Court in Janus 
emphasized that an employee’s payments to a union impact the employee’s First Amendment 
rights, and it made clear that a governmental entity may not deduct funds from an employee’s 
wages to provide payment to a union unless the employee consents, by clear and compelling 
evidence, to the governmental body deducting those fees.  138 S. Ct. at 2486.   

Under the current administrative procedure authorizing deductions at the state level, state 
agencies rely on the unions and employee organizations to obtain consent from employees.  See 
34 TEX. ADMIN. CODE § 5.46(b)(1)(C) (requiring state employees to submit the authorization form 
“to the eligible organization to which the membership fees will be paid”).2  The organizations 
serve as a middleman, receiving the authorizations from employees and forwarding them to the 
state agencies, which make the requested payroll deductions.  In doing so, state agencies appear to 

2The statutes authorizing municipalities, counties, and school districts to make deductions do not articulate 
the same process for employees to authorize the deductions.  To the extent that those entities rely on the unions or 
employee organizations to obtain consent, this analysis likewise applies to those entities. See TEX. EDUC. CODE 
§ 22.001(a)(1) (requiring school employees to file with their districts “a signed written request identifying the 
organization and specifying the number of pay periods per year the deductions are to be made”); TEX. LOC. GOV’T 
CODE § 155.002(a)(2) (requiring a county employee’s request for a payroll deduction “be submitted to the county 
auditor”). 
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have no independent method of confirming that an employee knowingly and voluntarily consented 
to the payroll deduction without any coercion or improper inducement. To be consistent with 
Janus, at a minimum, the State must ensure that employee consent to a payroll deduction for 
membership fees or dues in a union or employee organization is collected in a way that ensures 
voluntariness.  This assurance could be secured, in part, by requiring that an employee, and not an 
employee organization, directly transmit to an employer authorization of the withholding.  See 
TEX. LAB. CODE § 101.004 (voiding a contract that permits payroll withholding for dues unless the 
employee delivers written consent to the employer to authorize the withholding). 

You next ask whether the following language would be legally sufficient to provide notice 
of the nature and scope of these rights to an employee: 

I recognize that I have a First Amendment right to associate, 
including the right not to associate.  My rights provide that I am not 
compelled to be a member of a labor organization.  I am not 
compelled to pay a labor organization any money as a condition of 
employment, and I do not have to sign this consent form.  However, 
I am waiving this right and consent to union membership.  I also 
consent to having union dues deducted from my paycheck.  My 
consent may be revoked at any time, resulting in the immediate 
termination of any financial agreement to pay the union dues, fees, 
or any other form of payment. 

Request Letter at 4. The Court in Janus required that consent to payroll deductions for union 
membership dues, and the accompanying waiver of certain First Amendment rights of the 
employee, be “freely given and shown by ‘clear and compelling’ evidence.”  138 S. Ct. at 2486. 
But it did not provide specific language or a method by which a governmental entity must obtain 
consent from an employee to make a payroll deduction for union dues or fees. The language you 
propose is consistent with the knowing and voluntary requirements emphasized in Janus. See id.  
If a public employer used such language to obtain consent for an employee payroll deduction, a 
court would be unlikely to find any constitutional defect. 

In your final question, you ask about the effective duration of employee consent to a payroll 
deduction for membership dues or fees to a union or employee organization.  Request Letter at 4. 
In particular, you question whether some periodic inquiry into the public employee’s continued 
consent is required, and if so, the period of time consent remains valid without reauthorization.  Id.  
Under the current Texas laws authorizing payroll deductions, an employee’s authorization remains 
effective until the employee affirmatively revokes or amends it, effectively allowing continuous 
consent.  TEX. GOV’T CODE § 403.0165(a); TEX. LOC. GOV’T CODE §§ 141.008(e), 155.002(b); 
TEX. EDUC. CODE § 22.001(b).  However, a one-time, perpetual authorization is inconsistent with 
the Court’s conclusion in Janus that consent must be knowingly and freely given. 138 S. Ct. at 
2484, 2486.  Organizations change over time, and consent to membership should not be presumed 
to be indefinite.  See Knox v. Serv. Emps. Int’l Union, Local 1000, 567 U.S. 298, 315 (2012) 
(explaining that the choice to support a union may change as a result of changes in the union’s 
political advocacy). 
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That said, the Court in Janus did not articulate the appropriate interval in lieu of a one-time 
consent that extends indefinitely for employee deductions.  The period of time for which employee 
consent to a payroll deduction validly operates therefore remains an open question.  However, a 
court would likely conclude that consent is valid for one year from the time given and is 
sufficiently contemporaneous to be constitutional.  See id. (explaining that giving employees an 
opportunity once per year to opt into dues payments is tolerable as long as employees can make 
an informed choice).  While a court would likely conclude that a one-year consent period satisfies 
the constitutional requirements addressed in Janus, the extent to which some lengthier period 
satisfies the requirement is unclear. 
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S U M M A R Y 

The United States Supreme Court held in Janus v. American 
Federation of State, County, & Municipal Employees that a public 
employer may not deduct a fee from an employee’s wages to pay 
union fees or dues unless the employee affirmatively consents to 
pay, and the Court required that the consent be shown by clear and 
compelling evidence. Thus, at a minimum, public employers must 
ensure that employee consent to a payroll deduction for membership 
fees or dues in a union or employee organization is collected in a 
way that ensures voluntariness, such as requiring direct provision of 
authorization from an employee to an employer.  

The Court in Janus did not provide specific language or a 
method by which a public employer must obtain consent from an 
employee. If a public employer used the language proposed, a court 
is unlikely to find any constitutional defect. 

A one-time, perpetual consent to a payroll deduction for 
membership fees or dues is inconsistent with the Court’s holding in 
Janus.  A court would likely conclude that consent for one year from 
the time given is valid and is sufficiently contemporaneous to be 
constitutional. 

Very truly yours, 

K E  N  P  A X T  O N  
Attorney General of Texas 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

RYAN L. BANGERT 
Deputy First Assistant Attorney General 

RYAN M. VASSAR 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 




