
August 10, 2020

The Honorable R. David Holmes 
Hill County Attorney 
Post Office Box 253 
Hillsboro, Texas 76645  

Opinion No. KP-0326 

Re: Whether subsection 2054.5191(a-1) of the Government Code requires a member of the 
board of directors of an appraisal district to complete certified cybersecurity training  
(RQ-0332-KP)  

Dear Mr. Holmes: 

You ask whether Government Code subsection 2054.5191(a-1) requires “a member of the 
board of directors of an appraisal district to complete a certified cybersecurity training program at 
least once” a year.1  Contained within the Information Resources Management Act (“Act”), 
Government Code subsection 2054.5191(a-1) provides that 

[a]t least once each year, a local government shall identify local
government employees who have access to a local government
computer system or database and require those employees and
elected officials of the local government to complete a cybersecurity
training program certified under Section 2054.519 or offered under
Section 2054.519(f).

TEX. GOV’T CODE § 2054.5191(a-1); see also id. § 2054.002 (entitling chapter as the “Information 
Resources Management Act”).  The Act defines a “local government” to mean a “county, 
municipality, special district, school district, junior college district, or other political subdivision 
of the state.”  Id. § 2054.003(9).  It thus applies to an appraisal district, which is “a political 
subdivision of the state.”  TEX. TAX CODE § 6.01(c); see also id. § 6.01(a) (establishing an appraisal 
district in each county). 

An appraisal district is governed by a board of directors comprising at least five members.  
Id. § 6.03(a); see also id. § 6.031(a), (b) (providing methods for the board or the participating 
taxing units to increase number of board members).  “Members of the board of directors . . . are 

1Letter from Honorable R. David Holmes, Hill Cty. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 2 
(Feb. 10, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/RQ0332KP.pdf 
(“Request Letter”). 
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appointed by vote of the governing bodies of the incorporated cities and towns, the school districts, 
the junior college districts, and, if entitled to vote, the conservation and reclamation districts that 
participate in the district and of the county.”  Id. § 6.03(c).  Each governing body has a set number 
of votes determined by a voting entitlement formula established by statute, and it may cast all its 
votes for one candidate or distribute its votes among candidates for any number of director 
positions.  See id. § 6.03(c), (d).  Thus, as you point out, directors of an appraisal district board are 
appointed, but their appointments include an element of an election.  See Request Letter at 2. 

The Act does not define “elected officials.”  TEX. GOV’T CODE § 2054.003 (“Definitions”).  
The primary “objective in statutory construction is to give effect to the Legislature’s intent, which 
[a court ascertains] from the plain meaning of the words used in the statute because the best 
indicator of what the Legislature intended is what it enacted.”  Brazos Elec. Power Coop., Inc. v. 
Tex. Comm’n on Envtl. Quality, 576 S.W.3d 374, 383–84 (Tex. 2019) (quotation marks omitted).  
When a statute does not define a term, courts apply the “common, ordinary meaning unless a 
contrary meaning is apparent from the statute’s language.”  Tex. State Bd. of Exam’rs of Marriage 
& Family Therapists v. Tex. Med. Ass’n, 511 S.W.3d 28, 34 (Tex. 2017).  To determine a statutory 
term’s common meaning, courts typically look first to the dictionary definitions and then “consider 
the term’s usage in other statutes, court decisions, and similar authorities.”  Id. at 35. 

We find no dictionary or judicial opinion that defines the term “elected official.”  The term 
“elect” is commonly defined to mean to “choose (someone) to hold public office or some other 
position by voting.”  NEW OXFORD AMERICAN DICTIONARY 559 (3rd ed. 2010); see also Wooley 
v. Sterrett, 387 S.W.2d 734, 740 (Tex. App.—Dallas 1965, no writ) (using dictionary to define 
“elect” to mean “to determine by choice; to decide upon; to choose”).  Yet, definitions of other 
relevant terms are also informative.  Black’s Law Dictionary defines “appointment” to mean “the 
choice or designation of a person, such as a nonelected public office, for a job or duty; esp. the 
naming of someone to a nonelected public office.”  BLACK’S LAW DICTIONARY 121 (10th ed. 
2014).  It defines “elective office” as an “office that is filled by popular election rather than by 
appointment.”  Id. at 632.  These definitions distinguish between an appointed and elected office, 
and that distinction is based, in part, on a popular election. 

This office previously determined that the selection process for appraisal review board 
directors is not such an election governed by the Election Code.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-
166 (1984) at 3.  Opinion JM-166 relied on the language in Tax Code section 6.03 providing that 
members of the board are appointed.  Id.  The opinion contrasted the plain language calling for an 
appointment of appraisal district directors against the applicability of the Election Code to 
elections and primaries in the State.  Id. (recognizing that on the other hand the Election Code 
applies to the elections and primaries held in the State); see TEX. ELEC. CODE § 1.002(a) (applying 
the Election Code to the general, special and primary elections in Texas).  The opinion also noted 
that a Texas court recognized an appraisal district board of directors “as a board consisting of 
appointees.”  Tex. Att’y Gen. Op. No. JM-166 (1984) at 3 (citing Colony Mun. Util. Dist. No. 1 of 
Denton Cty. v. Appraisal Dist. of Denton Cty., 626 S.W.2d 930, 932 (Tex. App.—Fort Worth 1982, 
writ ref’d n.r.e.)).  The state of the law has not substantively changed since Opinion JM-166.  
Moreover, while the selection of the appraisal district board members is determined through the 
votes of the specified member taxing units, the selection process involves only a select set of taxing 
units as voters and is not an election involving the general populace.  TEX. TAX CODE § 6.03(a); 
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see also id. § 6.03(c)–(k) (enumerating the specific taxing entities that can vote and generally 
providing for the administration of the selection process by the chief appraiser).  

Accordingly, a court would likely conclude that members of the board of an appraisal 
district are not elected officials within the scope of subsection 2054.5191(a-1) of the Government 
Code, and thus they are not required to complete the certified cybersecurity training program it 
mandates.2       

                                                 
2When compared with Government Code subsection 2054.5191(a)—a similar provision requiring the same 

training of a state agency’s “elected and appointed” officials—we recognize that the omission of “appointed officials” 
in subsection 2054.5191(a-1) could have been an oversight by the Legislature, especially given the policy concerns 
behind the requirement of cybersecurity training.  See Brown v. De La Cruz, 156 S.W.3d 560, 566 (Tex. 2004) (“It is 
at least theoretically possible that legislators—like judges or anyone else—may make a mistake.”).  Yet it is also 
possible the Legislature intended to exclude appointed officials of local governments from this training.  See Entergy 
Gulf States, Inc. v. Summers, 282 S.W.3d 433, 437 (Tex. 2009) (“Where text is clear, text is determinative of 
[legislative] intent.”).  Policy preferences like this are best left to the Legislature.  City of Houston v. Jackson, 192 
S.W.3d 764, 773–74 (Tex. 2006) (refusing to add to a statute language the Legislature chose not to include).  Absent 
an absurd result, we, like the courts, cannot disregard the clear statutory language that the Legislature 
enacted.   Summers, 282 S.W.3d at 437.  
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S U M M A R Y 

Government Code subsection 2054.5191(a-1) requires 
certain employees and elected officials of a local government to 
complete a cybersecurity training program.  Under Tax Code section 
6.03, board members of an appraisal district are “appointed.”  A 
court would likely conclude that the members of the board of an 
appraisal district are not elected officials within the scope of 
subsection 2054.5191(a-1), and thus they are not required to 
complete the certified cybersecurity training program it mandates. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 
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First Assistant Attorney General 
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Deputy First Assistant Attorney General 

RYAN M. VASSAR 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 
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Assistant Attorney General, Opinion Committee 




