
August 25, 2020

The Honorable Charlie Geren 
Chair, Committee on House Administration 
Texas House of Representatives 
Post Office Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910  

Opinion No. KP-0329 

Re: Whether an employee of an appraisal district may serve as a trustee of an independent 
school district that is a participating taxing unit of the appraisal district under section 6.054 
of the Tax Code (RQ-0335-KP)  

Dear Representative Geren: 

You ask whether “an employee of an appraisal district [may] also serve as a non-officer 
member of a school district board of trustees which participates in the appraisal district in light of 
Texas Tax Code [section] 6.054.”1  You tell us that an employee of an appraisal district previously 
served on the board of trustees of an independent school district that was a participating taxing 
unit within the appraisal district.  Request Letter at 1.  You state that this person “served as an 
officer of the Board . . . but relinquished his office, becoming a non-officer member of the Board,2 
and then later resigned from the Board prior to January 1, 2020 to avoid any potential conflict” 
with section 6.054 of the Tax Code.  Id.  You inform us that since this person’s resignation, citizens 
“have expressed interest in again re-electing this person” to the school district’s board.  Id. at 2.  
You ask “[i]f this person does not accept any officer positions and appointments on the Board of 
Trustees, would he be considered a non-officer under [section 6.054] and be permitted to . . . serve 
as an ordinary member of the board of trustees and as an employee of the appraisal district.”  Id.  

Section 6.054 of the Tax Code provides that “[a]n individual may not be employed by an 
appraisal district if the individual is: (1) an officer of a taxing unit that participates in the appraisal 
district; or (2) an employee of a taxing unit that participates in the appraisal district.”  TEX. TAX
CODE § 6.054; see also id. § 6.01(a), (b) (establishing an appraisal district in each county and 

1Letter from Honorable Charlie Geren, Chair, House Comm. on House Admin., to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y 
Gen. at 1 (Feb. 27, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/RQ0335KP.pdf 
(“Request Letter”). 

2By “non-officer member” of the Board, we understand you to mean an elected trustee who does not perform 
additional duties such as a board president.  Cf. Brief from Thomas A. Fuller, The Fuller Law Group, PLLC, on behalf 
of White Settlement Indep. Sch. Dist. at 2–5 (Mar. 30, 2020) (setting out argument pertaining to “ordinary, non-officer, 
member of the board”) (hereinafter “Fuller Brief”) (on file with the Op. Comm.). 
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providing that it is responsible for appraising property for each taxing unit in the district).  In your 
request letter, you note that section 6.054 does not define officer.  See Request Letter at 2.  Your 
letter proffers a definition from the Business Organizations Code, which defines “officer” as “an 
individual elected, appointed, or designated as an officer of an entity by the entity’s governing 
authority or under the entity’s governing documents.”  Id. (noting that under the Education Code 
a board of trustees is considered a “body corporate”); see also Fuller Brief at 2–5 (setting out 
similar argument).  Your letter distinguishes an “officer” from a “director” of a board based on the 
Business Organizations Code’s definition of a “director” as “an individual who serves on the board 
of directors.”  Request Letter at 2.  It notes that it would “appear . . . a person serving on a board 
of trustees is considered to be ‘an individual’ serving on the board until such time as that person 
is elected or appointed by the board to serve as an ‘officer,’ after which time the person is 
considered an officer” of the board.  Id.  Your letter concludes that “[w]hen that person ceases to 
be an officer, that person returns to a status of being an individual serving on the board.”  Id. 

Despite any distinction between a director and an “officer” in the context of a private 
corporation, independent school districts “are local public corporations of the same general 
character as municipal corporations.”  San Antonio Indep. Sch. Dist. v. McKinney, 936 S.W.2d 
279, 283 (Tex. 1996) (further explaining “[t]hey are quasi-municipal corporations” (quotation 
marks and citation omitted)).  For statutes concerning governmental entities, a Texas court is more 
likely to use the well-established definition of “officer” from the common law.3  In Aldine 
Independent School District v. Standley, the Texas Supreme Court adopted a standard by which to 
determine whether a person occupying a particular position is an officer.  280 S.W.2d 578, 583 
(Tex. 1955).  Texas courts subsequently applied the standard developed in Aldine to various 
constitutional provisions and statutes.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0365 (2005) at 4–5 
(discussing the development and use of the Aldine standard by the courts).  Similarly, this office 
utilizes the Aldine standard to determine whether a position is an office.  See, e.g., Tex. Att’y Gen. 
Op. Nos. KP-0243 (2019) at 2–3 (applying Aldine to consider whether members of the Physician 
Health and Rehabilitation Advisory Committee were “officers” under provisions in the Civil 
Practice and Remedies Code), GA-0284 (2004) at 2–3 (applying Aldine to consider whether 
members of a water district’s board of directors were “officers” pursuant to several provisions of 
the Water Code). 

Under Aldine, the “determining factor [that] distinguishes a public officer . . . is whether 
any sovereign function of the government is conferred upon the individual to be exercised by him 
[or her] for the benefit of the public largely independent of the control of others.”  Aldine, 280 

                                                 
3We decline the invitation of the Fuller Brief to construe Education Code sections 11.051(a) and 11.151(a)–

(b) to refer to, or to incorporate by reference, the Business Organizations Code.  See Fuller Brief at 2, 5 (citing 
Education Code sections 11.051(a) and 11.151(a)–(b), and arguing they reference corporate law); see also Jaster v. 
Comet II Constr., Inc., 438 S.W.3d 556, 563, 566 (Tex. 2014) (recognizing that courts look for an undefined term’s 
common, ordinary meaning through “a wide variety of sources, including dictionary definitions, treatises and 
commentaries, [their] own prior construction of the term in other contexts, [and] the use and definitions of the word 
in other statutes”).  Here, the phrase “a body corporate” is undefined in sections 11.051 and 11.151 but is likely used 
in its general sense to mean a separate legal entity.  See generally Trs. of Dartmouth Coll. v. Woodward, 17 U.S. 518, 
636 (1819) (equating a body corporate with a “corporation[, which] is an artificial being, invisible, intangible, and 
existing only in contemplation of law[;] it possesses only those properties which the charter of its creation confers 
upon it”); Tex. Att’y Gen. Op. No. MW-10 (1979) at 1 (equating a body corporate with a unit of government).  
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S.W.2d at 583.  The authority to govern and manage an independent school district is vested in its 
board of trustees.  TEX. EDUC. CODE §§ 11.051(a)(1), .151(b).  Consequently, this office 
consistently determines that a school board trustee holds an office under Aldine.  See Tex. Att’y 
Gen. Op. Nos. KP-0114 (2016) at 2, GA-1083 (2014) at 2, JC-0490 (2002) at 1.  Thus, irrespective 
of any additional leadership role a person may hold on the board of trustees, the person’s position 
as a trustee is an office that brings the person within the scope of section 6.054.  Accordingly, an 
employee of an appraisal district may not serve as a trustee of an independent school district that 
is a participating taxing entity in the appraisal district.   
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S U M M A R Y 

Section 6.054 of the Tax Code prohibits an individual who 
is an officer of a taxing unit that participates in an appraisal district 
from being employed by the appraisal district.  The position of 
school board trustee is an office within the scope of section 6.054. 
Thus, an employee of an appraisal district may not serve as a trustee 
of an independent school district that is a participating taxing entity 
in the appraisal district. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

JEFFREY C. MATEER 
First Assistant Attorney General 

RYAN L. BANGERT 
Deputy First Assistant Attorney General 

RYAN M. VASSAR 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




