
 
  

 

  

   
    

  

  

   
    

   
      

   
  

     
 

     
   

    
         

 
    

 

    
  

  
      

  
   

     

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

November 4, 2020 

The Honorable Brian Birdwell 
Chair, Senate Committee on Natural Resource and Economic Development 
Texas State Senate 
Post Office Box 12068 
Austin, Texas 78711-2068 

Opinion No. KP-0340 

Re: Whether a home-rule municipality may enter into a contract with a special utility 
district that prohibits the city from petitioning for decertification of all or part of the special 
utility district’s certificate of convenience and necessity in the future (RQ-0354-KP) 

Dear Senator Birdwell: 

You ask whether a home-rule municipality may agree by contract not to petition to 
decertify all or part of a special utility district’s certificate of convenience and necessity in the 
future.1 In particular, you ask whether certain self-rule provisions applicable to home-rule 
municipalities supply authority to do so.  Request Letter at 1. We have no other information or 
context for your question.  Accordingly, our response is necessarily limited to general legal 
principles that may be applicable. 

We presume you to refer to certificates of convenience and necessity (“CCNs”) for water 
and sewer service as governed by subchapter G in chapter 13 of the Water Code.  See generally 
TEX. WATER CODE §§ 13.241–.258.  The purpose of chapter 13 “is to establish a comprehensive 
regulatory system that is adequate to the task of regulating retail public utilities to assure rates, 
operations, and services that are just and reasonable to the consumers and to the retail public 
utilities.” Id. § 13.001(c).  A CCN under subchapter G gives a retail public utility2 the exclusive 
right to provide retail water and sewer utility service to an identified geographic area.  See id. 
§ 13.242(a); see also id. § 13.241 (outlining the criteria for granting a certificate).  Generally, once 
an area is covered by a CCN, another “retail public utility may not furnish, make available, render, 
or extend retail water or utility service” without formally modifying the already-existing CCN 

1See Letter from Honorable Brian Birdwell, Chair, Senate Comm. on Nat. Res. & Econ. Dev., to Honorable 
Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1 (May 14, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/ 
opinions/51paxton/rq/2020/pdf/RQ0354KP.pdf (“Request Letter”). 

2A “retail public utility” is “any person, corporation, public utility, water supply or sewer service corporation, 
municipality, political subdivision or agency operating, maintaining, or controlling . . . facilities for providing potable 
water service or sewer service, or both, for compensation,” and thus could include a home-rule municipality or a 
special utility district, among other entities.  TEX. WATER CODE § 13.002(19).  

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions
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service area. See id. § 13.242(a).  This can be done either through obtaining its own CCN over 
that area or through other means. Id. “The general purpose of certification is to provide for a 
rational distribution of public utility services within defined geographical areas so that, within a 
specified area, the provider of utility service is unhampered by competitive forces.”  City of 
Carrollton v. Tex. Comm’n on Envtl. Quality, 170 S.W.3d 204, 209 (Tex. App.—Austin 2005, no 
pet.) (quotation marks omitted) (describing the effect of certification as granting the certificate 
holder “a monopoly within its service area”).  

Subchapter G of chapter 13 includes various methods for altering an existing CCN service 
area, depending on the circumstances.  One such method, to which you allude in your letter, is to 
petition the Public Utility Commission (the “Commission”) for decertification. See Request Letter 
at 1.  The process to revoke or amend a CCN through decertification requires the Commission to 
make certain findings regarding the provision of continuous or adequate service, the cost of such 
service, or the provision of service by another retail public utility.  See generally TEX. WATER 
CODE § 13.254(a).  Other methods for altering an existing CCN service area through Commission 
action include: (1) an expedited release petition by certain landowners who wish to receive service 
from another retail public utility; (2) a streamlined expedited release petition by certain landowners 
whose properties meet particular geographic and population requirements; (3) an application for 
single or dual certification by a municipality that has incorporated or annexed land already in 
another CCN; and (4) alteration through mutual agreement, among others. See, e.g., id. §§ 13.248, 
.254(a-1), .2541(b), .255(a). 

You reference a contract between a home-rule municipality and a special utility district, 
both of which could qualify as “retail public utilities” under chapter 13.  Request Letter at 1. Two 
provisions specifically address written agreements between retail public utilities concerning 
CCNs. First, section 13.248 provides generally that “[c]ontracts between retail public utilities 
designating areas to be served and customers to be served by those retail public utilities, when 
approved by the utility commission . . . are valid and enforceable and are incorporated into the 
appropriate areas of public convenience and necessity.”3 TEX. WATER CODE § 13.248. At least 
one court in an unpublished opinion addressed a contract between a special utility district and a 
home-rule municipality in which the parties designated dually certified areas and agreed that 
neither one would attempt to formally change, alter, or amend the boundaries between their CCNs 
or the arrangement for their dually certified areas in the future.  See Mountain Peak Special Util. 
Dist. v. Pub. Util. Comm’n, No. 03-16-00796-CV, 2017 WL 5078034, at *5–6 (Tex. App.—Austin 
Nov. 2, 2017, pet. denied) (mem. op.).  Noting that the Commission’s predecessor approved only 
the portions of the agreement designating the areas to be served by each entity, consistent with 
what section 13.248 provides, the court concluded that the provision prohibiting seeking changes 
to the CCN in the future did “not itself constitute a designation of a service area” and thus the 
contractual prohibition had not been incorporated into the CCN.4 Id. at *7; see also TEX. WATER 
CODE § 13.248. 

3The “utility commission” refers to the Public Utility Commission of Texas. Id. § 13.002(22-a). 
4The court in Mountain Peak Special Utility District, however, expressed no opinion on the merits of the 

special utility district’s assertion that the municipality’s petition for decertification breached their contract. See 
Mountain Peak Special Util. Dist., 2017 WL 5078034, at *5 n.5. 
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Second, subsection 13.255(a) provides that if an area that receives water or 
sewer service from a retail public utility pursuant to a CCN “is incorporated or annexed by a 
municipality . . . the municipality and [the] retail public utility . . . may agree in writing that all or 
part of the area may be served by a municipally owned utility, by a franchised utility, or by the 
retail public utility.” TEX. WATER CODE § 13.255(a).  “The agreement may provide for single or 
dual certification of all or part of the area, for the purchase of facilities or property, and for any 
such other or additional terms that the parties may agree on.” Id. (emphasis added).  However, 
this provision, while broad regarding contemplated terms, applies only in the context of municipal 
incorporation or annexation. 

You ask whether sections 51.072 and 51.078 of the Local Government Code, along with 
article XI, section 5 of the Texas Constitution, supply the authority for a home-rule municipality 
to contract away its ability to petition to decertify a special utility district’s CCN in the future.  See 
Request Letter at 1. Article XI, section 5 of the Texas Constitution, known as the “home-rule 
amendment,” authorizes municipalities with more than 5,000 inhabitants to adopt a charter 
“subject to such limitations as may be prescribed by the Legislature.”  TEX. CONST. art. XI, § 5 
(providing also that home-rule municipal ordinances must not “contain any provision inconsistent 
with the Constitution of the State, or of the general laws enacted by the Legislature of this State”).  
Section 51.072(a) provides that a home-rule municipality “has full power of local self-
government,” which the Texas Supreme Court has found means that home-rule municipalities 
“look to the Legislature not for grants of authority, but only for limitations on their 
authority.”5 BCCA Appeal Grp., Inc. v. City of Houston, 496 S.W.3d 1, 7 (Tex. 2016); 
TEX. LOC. GOV’T CODE § 51.072(a). Any limitations the Legislature imposes on local authority 
“must appear with unmistakable clarity.”  City of Laredo v. Laredo Merchs. Ass’n, 550 S.W.3d 
586, 593 (Tex. 2018) (quotation marks omitted).   

Briefing received by this office argues that Water Code chapter 13 reflects no clear and 
unmistakable legislative intent to prohibit a home-rule municipality from entering into an 
agreement that would negotiate away its ability to decertify territory from a neighboring utility’s 
CCN.6 No provision in chapter 13 or elsewhere in the Water Code addresses whether a 
municipality may waive its right to petition for decertification. But a municipality that has adopted 
home-rule status nonetheless remains a political subdivision of the State, having “no greater rights, 
immunities, or exemptions than does the State of Texas from which exclusively it derives its rights 
and powers.”  Faulk v. City of Tyler, 389 S.W.2d 706, 707 (Tex. App.—Tyler 1965, writ ref’d 
n.r.e.).  And a political subdivision may “not, by contract or otherwise, bind itself in such a way 
as to restrict its free exercise of governmental powers, nor [can] it abdicate its governmental 
functions, even for a reasonable time.” Clear Lake City Water Auth. v. Clear Lake Util. Co., 549 

5Section 51.078 of the Local Government Code, which your letter also mentions, is a transition provision 
meant simply to preserve the powers conferred upon cities by general or special laws until a new charter pursuant to 
the home-rule amendment can be adopted and made effective.  See TEX. LOC. GOV’T CODE § 51.078 (“Powers granted 
before July 1, 1913, to a municipality by general law or special law continue to be powers of the municipality after it 
adopts a home-rule charter if the powers are made a part of the charter.”); see also Bd. of Equalization v. McDonald, 
129 S.W.2d 1135, 1141 (Tex. [Comm’n Op.] 1939) (explaining the purpose of section 51.078’s predecessor statute); 
Request Letter at 1. 

6See Brief from Trent Hightower, Asst. Gen. Counsel, Tex. Rural Water Ass’n at 2–3 (June 12, 2020) (on 
file with the Op. Comm.). 
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S.W.2d 385, 391 (Tex. 1977). Under this common-law reserved powers doctrine, “[c]ertain 
powers are conferred on government entities for public purposes, and can neither be delegated 
nor bartered away.” Kirby Lake Dev., Ltd. v. Clear Lake City Water Auth., 320 S.W.3d 829, 843 
(Tex. 2010) (quotation marks omitted). 

In particular, the reserved powers doctrine may limit a city’s authority to waive 
decertification petitioning rights because water and sewer service constitute a municipal 
governmental function.  See TEX. CONST. art. XI, § 13(a) (authorizing the Legislature “by law [to] 
define for all purposes those functions of a municipality that are to be considered governmental 
and those that are proprietary”); see also TEX. CIV. PRAC. & REM. CODE § 101.0215(a)(32) 
(designating “water and sewer service” as a governmental function for purposes of tort liability); 
Wasson Interests, Ltd. v. City of Jacksonville, 559 S.W.3d 142, 147–48 (Tex. 2018) (explaining 
that the distinction between governmental and proprietary functions specified in the Tort Claims 
Act also applies in the context of a contract claim).  Depending on such factors as the purpose for 
seeking decertification and the posture of the municipality (for example, as a competing retail 
public utility or as a landowner), instances may exist in which a municipality’s governmental 
power cannot be exercised without the decertification process, making that process ineligible to 
be bargained away under the reserved powers doctrine.  See Wasson Interests, Ltd., 559 S.W.3d at 
153 (stating that “governmental functions encompass activities that are closely related to or 
necessary for performance of the governmental activities designated by statute”).  Thus, even if 
chapter 13 of the Water Code does not reflect a clear and unmistakable legislative intent to prohibit 
a home-rule municipality from entering into the type of contractual provision you describe, the 
municipality’s contracting authority may nonetheless be limited. Accordingly, we cannot 
conclude as a matter of law that in all circumstances a home-rule municipality may agree by 
contract not to petition to decertify a special utility district’s CCN in the future. Instead, such 
questions must be decided on a case-by-case basis. 
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S U M M A R Y 

Chapter 13 of the Water Code governs certificates of 
convenience and necessity for the provision of water and sewer 
service.  No provision in chapter 13 addresses whether a home-rule 
municipality may enter into a contract with a special utility district 
that prohibits the city from petitioning for decertification of all or 
part of the special utility district’s certificate of convenience and 
necessity in the future.  However, the common-law reserved powers 
doctrine could limit a municipality’s contracting authority in some 
circumstances, despite the existence of home-rule power. 
Accordingly, we cannot conclude as a matter of law that in all 
circumstances a home-rule municipality may agree by contract not 
to petition to decertify a special utility district’s certificate of 
convenience and necessity in the future.  Instead, such questions 
must be decided on a case-by-case basis. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
General Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

BECKY P. CASARES 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


