
   
   

  

       
    

 
  

  

    
 

   
  

  

  
   

    
     

    
       

   

          
    

   

   
    

     
        

     
        

         

  
    

November 19, 2020 

Ms. Sara Oates 
Chair, Texas Appraiser Licensing & Certification Board 
Post Office Box 12188 
Austin, Texas, 78711-2188 

Opinion No. KP-0342 

Re:   Authority of the Texas Appraiser Licensing and Certification Board to exempt 
licensed or certified appraisers from the statutory requirement to comply with the Uniform 
Standards of Professional Appraisal Practice when performing a property “evaluation” 
allowed under the federal Interagency Appraisal and Evaluation Guidelines (RQ-0355-KP) 

Dear Ms. Oates: 

You ask whether the Texas Appraiser Licensing and Certification Board (the “Board”) may 
“adopt a rule exempting appraisers licensed or certified under Chapter 1103 of the Texas 
Occupations Code from the statutory requirement to comply with [the Uniform Standards of 
Professional Appraisal Practice] when performing an evaluation allowed under the Interagency 
Guidelines[.]”1 

Your question requires some context.  The federal Financial Institutions Reform, Recovery 
and Enforcement Act of 1989, or FIRREA, created a system to protect “real estate related 
transactions” by requiring real estate appraisals used in connection with “federally related 
transactions” to conform to certain standards. See Financial Institutions Reform, Recovery, and 
Enforcement Act of 1989, 12 U.S.C. §§ 3331–3356. FIRREA directs the federal agencies that 
regulate financial institutions2 to prescribe those standards. Id. § 3339.  The federal agencies 
responded with the Interagency Appraisal and Evaluation Guidelines (“Interagency Guidelines”).3 

1Letter from Ms. Sara Oates, Chair, Tex. Appraiser Licensing & Certification Bd., to Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att’y Gen. at 2 (May 20, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/ 
RQ0355KP.pdf (“Request Letter”). 

2The agencies are the Office of the Comptroller of the Currency, Treasury (“OCC”); the Board of Governors 
of the Federal Reserve System (“Reserve”); the Federal Deposit Insurance Corporation (“FDIC”), the Office of Thrift 
Supervision, and the National Credit Union Administration (“NCUA”) (collectively the “federal agencies”). See 12 
U.S.C. § 3339; see also 12 U.S.C. § 3350(6) (defining “federal financial institutions regulatory agencies”). 

3The Interagency Guidelines are located at https://www.fdic.gov/news/financial-institution-
letters/2010/fil10082a.pdf. See Interagency Appraisal & Evaluation Guidelines, 75 Fed. Reg. 77450 (Dec. 10, 2010); 
see also Real Estate Lending & Appraisals, 12 C.F.R. §§ 34.41–.47 (subpart C) (OCC); Appraisal Standards for 

https://34.41�.47
https://www.fdic.gov/news/financial-institution
https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf


    

   
    

     
 
 

       
  

  
  

 
  

     
 

    
 

  
   

   
   

 
   

    
    

 

 

     
      

     
  

    
   

 
      

    

           
      

      
    

     

Ms. Sara Oates - Page 2 

FIRREA also creates a comprehensive framework wherein the states license and certify 
real estate appraisers and supervise appraisal-related activities. Id. § 3346 (providing for 
establishment of state appraiser certifying and licensing agencies). At the core of the 
comprehensive framework is the “real estate related financial transaction,” which is a transaction 
involving the sale, lease, exchange, or refinancing of real property, including property interests, 
and the “use of real property or interests in property as security for a loan or investment.” Id. 
§ 3350(5).  Relevant to your question, only a subset of the real estate-related financial 
transactions—“federally related transactions”—require an appraisal.  See id. §§ 3339, 3350(4)(B) 
(defining “federally related transaction” in part as one that requires the services of an appraiser); 
see also id. §§ 3341(b) (authorizing the federal agencies to establish a threshold level at or below 
which an appraisal is not required), 3356 (exempting certain real estate located in rural areas). An 
appraisal must at a minimum “[c]onform to generally accepted appraisal standards as evidenced 
by the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice.”  12 C.F.R. § 34.44(a) (OCC); id. 
§ 225.64(a) (same) (Reserve); id. § 323.4(a) (same) (FDIC); id. § 722.4(a) (NCUA).  These 
appraisal standards, known as the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice 
(“USPAP”), are “an evolving set of professional standards developed by the Appraisal Standards 
Board of the Appraisal Foundation, which is authorized by the U.S. Congress [in FIRREA] as the 
independent source of appraisal standards and appraiser qualifications.”  Dwiggins v. Mo. Real 
Estate Appraisers Comm’n, 515 S.W.3d 765, 767 (Mo. Ct. App. 2016).  However, if a real estate-
related transaction is not a “federally related transaction,” an appraisal is not required.  See 12 
U.S.C. §§ 3339, 3350(4)(B).  Instead, an evaluation is required, and an evaluation need not comply 
with the USPAP. See 12 C.F.R. § 34.43(b) (requiring the evaluation be consistent with safe and 
sound banking practices) (OCC), id. § 225.63(b) (same) (Reserve), id. § 323.3(b) (same) (FDIC).4 

You explain generally that licensed and certified appraisers in Texas must comply with the 
USPAP, and you are concerned “that some appraisers will lose business opportunities if they are 
required to conduct evaluations under the more stringent USPAP standards solely because of their 
professional certification while others are able to conduct evaluations without following those 
same standards.”  Request Letter at 1. 

Set in this federal context, your question involves the rulemaking authority of the Board, 
which is governed by state statute. Chapter 1103 of the Texas Occupations Code regulates the 
licensure and certification of persons conducting real estate appraisals. See TEX. OCC. CODE 
§§ 1103.001–.5545 (“Texas Appraiser Licensing and Certification Act”).  Chapter 1103 prohibits 
a person from performing a real estate appraisal “unless the person is licensed or certified as an 
appraiser under this chapter.”  Id. § 1103.201(a). Section 1103.405 provides that a “person who 
holds a certificate, license, or registration issued under . . . chapter [1103] shall comply with . . . 
the most current edition of the Uniform Standards of Professional Appraisal Practice” or other 
standards at least as stringent as the USPAP. Id. § 1103.405. While the Board may adopt rules 
concerning an appraiser’s professional conduct that require compliance with the USPAP or its 

Federally Related Transactions, id. §§ 225.61–.67 (subpart G), and Real Estate Lending, Appraisal Standards, & 
Minimum Requirements for Appraisal Management Companies, id. §§ 208.50–.51 (subpart E) (Reserve); Appraisals 
Generally, id. §§ 323.1–.7 (subpart A) (FDIC); Appraisals, id. §§ 722.1–.7 (NCUA). 

4NCUA’s regulation for transactions not requiring an appraisal requires a written estimate of market value, 
performed by a qualified and experienced person who has no interest in the property. 12 C.F.R. § 722.3(d). 

https://208.50�.51
https://225.61�.67
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equivalent, section 1103.405 imposes that requirement. See id. § 1103.154(1)–(3) (authorizing the 
Board to adopt rules for professional conduct); 22 TEX. ADMIN. CODE § 153.8(a) (Tex. Appraiser 
Licensing & Certification Bd., Scope of Practice).   

An administrative agency “has only those powers that the Texas Legislature has expressly 
conferred upon it and those implied powers that are reasonably necessary to carry out its statutory 
duties.” Tex. State Bd. of Exam’rs of Marriage & Family Therapists v. Tex. Med. Ass’n, 511 
S.W.3d 28, 33 (Tex. 2017); see also TEX. OCC. CODE §§ 1103.151, .154. An agency rule must be 
consistent with its statutory authority. Tex. State Bd. of Exam’rs of Marriage & Family Therapists, 
511 S.W.3d at 33. Here, chapter 1103 prohibits a person from performing “an appraisal of real 
estate” without being licensed or certified.  TEX. OCC. CODE § 1103.201(a) (emphasis added). 
Section 1103.405 requires a person who holds a certificate, license, or registration to appraise real 
estate under chapter 1103 to comply with the USPAP. Id. § 1103.405.  A board rule exempting a 
licensed or certified appraiser from compliance with the USPAP when performing an appraisal 
conflicts with that statutory requirement.  Therefore, a court would likely conclude that the Board 
may not adopt a rule exempting an appraiser licensed or certified under chapter 1103 from 
complying with the USPAP when performing an evaluation under the federal Interagency 
Guidelines, insofar as an evaluation constitutes an appraisal under that chapter.5 See id. 
§ 1103.003(1) (“‘Appraisal’ means, regardless of whether prepared for a federally related 
transaction . . . an opinion of value . . . .” (emphasis added)); but see id. § 1103.004(1) (providing 
that chapter 1103 “does not prohibit . . . a person authorized by law from performing an evaluation 
of real property . . . .” (emphasis added)). 

5Although you do not directly ask it, we recognize the importance of the question whether an “evaluation” is 
an “appraisal,” as it may implicate the scope of the regulatory authority of the Board under chapter 1103. See TEX. 
OCC. CODE § 1103.003(1) (defining “appraisal”); see also Request Letter at 1. Whether a person conducts an 
“evaluation” or “appraisal” for purposes of chapter 1103 requires consideration of fact issues outside the scope of an 
attorney general opinion. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0867 (2011) at 2 (“Attorney general opinions do not 
answer fact questions.”). 
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S U M M A R Y 

Section 1103.405 of the Occupations Code governing real 
estate appraisals requires a person who is certified, licensed, or 
registered under chapter 1103 to follow the Uniform Standards of 
Professional Appraisal Practice. Under Texas law, an 
administrative agency rule must be consistent with its statutory 
authority. A rule exempting an appraiser licensed under chapter 
1103 from complying with the Uniform Standards when performing 
an evaluation as allowed under the federal Interagency Appraisal 
and Evaluation Guidelines would conflict with section 1103.405, 
insofar as an evaluation constitutes an appraisal under that chapter.  
A court would likely conclude the Texas Appraiser Licensing and 
Certification Board may not adopt such a rule. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Acting Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


