
 
  

 

  

    
  

  

   
 

    
    

  
 

     
    

   
  

   
    

      
 

  
     

   

   
  

   
 

  

  
    

December 7, 2020 

The Honorable James White 
Chair, House Committee on Corrections 
Texas House of Representatives 
Post Office Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910  

Opinion No. KP-0343 

Re: Whether a peace officer has a duty to intervene to prevent another peace officer 
from violating the rights of a citizen (RQ-0357-KP) 

Dear Representative White: 

You ask about the duties of Texas peace officers.1  You describe the policy approach of 
some police departments requiring “law enforcement officers to intervene to stop colleagues from 
using unreasonable force, i.e., violating a citizen’s constitutional and civil rights.”  Request Letter 
at 1.  You tell us “there seems to be an assumption that since there is not specific state statutory 
guidance for one Texas peace officer to ascertain if another peace officer is violating the rights of 
a detainee . . . there is not a requirement of any Texas peace officer to guarantee any constitutional 
protections.” Id. at 1–2.  You ask specifically about two state statutes and question whether they 
may indirectly create a duty to intervene, and we limit the opinion accordingly.  See id. at 2. 

You first ask about Code of Criminal Procedure article 2.13, which establishes “the duty 
of every peace officer to preserve the peace within the officer’s jurisdiction.”  TEX. CODE CRIM. 
PROC. art. 2.13(a); see also id. art. 2.12 (listing the various officers that are “peace officers”). 
Pursuant to that duty, a peace officer “shall . . . interfere without warrant to prevent or suppress 
crime” when authorized. Id. art. 2.13(b)(1); see also TEX. GOV’T CODE § 311.016(2) (explaining 
that “shall” generally imposes a duty when used by the Legislature).  Thus, if a peace officer 
observes a crime in progress, whether committed by a member of the public or another officer, the 
peace officer has a duty to prevent or suppress that crime. See Garza v. Harrison, 574 S.W.3d 
389, 403 (Tex. 2019) (“Peace officers are also expected to stop crime whenever it occurs.”). 

You also ask about Penal Code section 39.03.  Request Letter at 2.  Section 39.03 provides, 
in relevant part: 

1See Letter from Honorable James White, Chair, House Comm. on Corrs., to Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att’y Gen. at 2–3 (June 14, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/ 
RQ0357KP.pdf (“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf


  

 
 

  
 

  

    
  

    
     

 

    
  

    
    

    
   

   
 

   
    

   
   

                                                 
   

       
             

    

The Honorable James White - Page 2 

(a) A public servant acting under color of his office or employment 
commits an offense if he: 

(1) intentionally subjects another to mistreatment or to arrest, 
detention, search, seizure, dispossession, assessment, or lien that 
he knows is unlawful; 

(2) intentionally denies or impedes another in the exercise or 
enjoyment of any right, privilege, power, or immunity, knowing 
his conduct is unlawful . . . . 

TEX. PENAL CODE § 39.03(a).  Peace officers, like any other public servants, are subject to 
prosecution for official oppression if they violate this provision.2 See, e.g., Ryser v. State, 453 
S.W.3d 17, 27 (Tex. App.—Houston [1st Dist.] 2014, pet ref’d). 

While the two provisions about which you ask could apply to peace officers generally, 
whether they create a duty in a specific situation will involve fact questions beyond the scope of 
an attorney general opinion.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0956 (2012) at 3 (“Whether a person 
has committed a crime in any particular circumstance is a question of fact that cannot be resolved 
in an attorney general opinion.”); see also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0774 (2010) at 7 (stating 
that proof of a person’s culpable mental state under section 39.02 of the Penal Code is a fact 
question that cannot be resolved in an attorney general opinion), GA-0326 (2005) at 6, JC-0020 
(1999) at 2, DM-98 (1992) at 3, H-56 (1973) at 3. Moreover, you do not cite to any judicial 
opinion, and we find none, in which a court applied Code of Criminal Procedure article 2.13 or 
Penal Code section 39.03 to seek civil or criminal redress against a peace officer for failure to 
intervene.  Thus, we cannot conclude that there is an absolute duty for an officer to intervene under 
the circumstances you describe.  

2“Although not explicitly included in the Penal Code definition of a ‘public servant,’ courts have interpreted 
public servant to include a police officer.” Carriere v. State, 84 S.W.3d 753, 757 (Tex. App.—Houston [1st Dist.] 
2002, pet. ref’d) (citing Bryson v. State, 807 S.W.2d 742, 745–46 (Tex. Crim. App. 1991), and McCoy v. State, 932 
S.W.2d 720, 723 (Tex. App.—Fort Worth 1996, pet. ref’d)). 



  

 

 
  

 
  

 
   
   

 
     

   

 

 
  

 
  

 
 

    

 
 

  
 

The Honorable James White - Page 3 

S U M M A R Y 

Article 2.13(a) of the Code of Criminal Procedure makes it 
“the duty of every peace officer to preserve the peace within the 
officer’s jurisdiction.”  Section 39.03 of the Penal Code makes it a 
criminal offense for a public servant to deny or impede “another in 
the exercise or enjoyment of any right, privilege, power, or 
immunity, knowing his conduct is unlawful.” You do not cite to any 
judicial opinion, and we find none, in which a court applied Code of 
Criminal Procedure article 2.13 or Penal Code section 39.03 to seek 
civil or criminal redress against a peace officer for failure to 
intervene.  Thus, we cannot conclude that there is an absolute duty 
for an officer to intervene under the circumstances you describe.  

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 
Acting Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




