
 
 

  

  

     
   

 

  

   
 

       
    

    
       

  
    

   
      

    

      
  

 

   
 

   
  

   
  

  

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

January 26, 2021 

The Honorable Terry Canales 
Chair, House Committee on Transportation 
Texas House of Representatives 
Post Office Box 2910 
Austin, Texas 78768-2910 

Opinion No. KP-0351 

Re: Whether yard signs and a social media post qualify as an “announcement” for 
candidacy for another office, thus triggering the automatic resignation provision of article 
XI, section 11 of the Texas Constitution (RQ-0369-KP) 

Dear Representative Canales: 

On behalf of the City of Palmview (“City”), a home-rule city, you ask whether the resign-
to-run provision of the Texas Constitution applies to a city councilmember who engaged in certain 
behavior.1 Specifically, you ask whether the councilmember’s “placing political signs on public 
property and making public statements on Facebook” qualify as an “announcement” for candidacy 
for a school district board of trustees that triggers the automatic resignation provision for his 
current city council office. Request Letter at 2–3. You explain that the councilmember placed 
“political signs on public properties that state ‘Elect Anthony Uresti for Place 5 of LJISD School 
board.’” Id. at 1. You further detail that the councilmember posted “the same political 
advertisement” on his personal social media page, alongside a message stating, “After great 
anticipation … I look forward in sharing this journey with you!” Id.  You ask whether the City 
correctly concluded that the above facts trigger the resign-to-run provision. Id. at 3. 

Article XVI, section 65 of the Texas Constitution provides that certain district or county 
officers automatically resign from office upon announcing their candidacy or becoming a 
candidate for other specific offices: 

If any of the officers named herein shall announce their candidacy, 
or shall in fact become a candidate, in any General, Special or 
Primary Election, for any office of profit or trust under the laws of 
this State or the United States other than the office then held, at any 

1See Letter from Honorable Terry Canales, Chair, House Comm. on Transp., to Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att’y Gen. at 1 (Aug. 5, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/ 
2020/pdf/RQ0369KP.pdf (“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq
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time when the unexpired term of the office then held shall exceed 
one year and 30 days, such announcement or such candidacy shall 
constitute an automatic resignation of the office then held, and the 
vacancy thereby created shall be filled pursuant to law in the same 
manner as other vacancies for such office are filled. 

TEX. CONST. art. XVI, § 65(b). Two separate acts may trigger this provision: (1) when an officer 
announces candidacy; or (2) when an officer in fact becomes a candidate. Id. An officer becomes 
a candidate in fact under subsection 65(b) by formally applying for a place on the ballot. See Tex. 
Att’y Gen. Op. No. GA-0769 (2010) at 1. Here, you ask whether the councilmember’s actions 
constitute an “announcement” under this provision, and we address only the first component of 
subsection 65(b). 

Although the list of officers in section 65 does not include city councilmembers, article XI, 
section 11 provides that officers of a home-rule city that hold a term longer than two years “are 
subject to Section 65(b), Article XVI, of this Constitution, providing for automatic resignation in 
certain circumstances, in the same manner as a county or district officer to which that section 
applies.”  TEX. CONST. art. XI, § 11(a). Because the City is a home-rule municipality with four 
year terms for its councilmembers,2 the councilmember you describe is subject to article XVI, 
section 65(a) when running for any office of profit or trust. TEX. CONST. art. XVI, § 65(a), (b). 
The councilmember voiced interest in running for a position as trustee of a school board, which is 
an “office of profit or trust.” See Tex. Atty. Gen. Op. No. JC-0403 (2001) at 3 (citing Ramirez v. 
Flores, 505 S.W.2d 406 (Tex. App.—San Antonio 1973, writ ref’d n.r.e.)). Therefore, if the 
councilmember you describe announced his candidacy under subsection 65(b), he automatically 
resigned from his position on the city council. 

Article XVI, section 65 does not define the term “announce.” See TEX. CONST. art. XVI, 
§ 65; see also Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0301 (2020) at 2. Prior opinions and court decisions 
rely on the ordinary meaning of the word: “to make known publicly.” Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-0210 (2004) at 2 (citing WEBSTER’S NINTH NEW COLLEGIATE DICTIONARY 87 (9th ed. 1990)), 
Standley v. Sansom, 367 S.W.3d 343, 350 (Tex. App.—San Antonio 2012, pet. denied); see also 
Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0769 (2010) at 2.  To be sufficiently public, the candidate’s statement 
must “be made in a public setting or be otherwise available to the public,” and the statement must 
be definite. Tex. Att’y Gen. Op. Nos. KP-0301 (2020) at 2, GA-0643 (2008) at 6–7. A 
statement about merely considering running for another office is not an announcement. Tex. Att’y 
Gen. LO-95-071, at 2.  Courts narrowly construe the term announce because “[a]ny constitutional 
or statutory provision which restricts the right to hold office must be strictly construed against 
ineligibility.” Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0210 (2004) at 3 (citing Wentworth v. Meyer, 839 
S.W.2d 766, 767 (Tex. 1992)). 

We first consider whether the statements and actions you describe satisfy the clear and 
unequivocal requirement of an announcement.  With regard to the social media post, by itself, the 
caption stating, “After great anticipation…I look forward to sharing this journey with you” would 

2PALMVIEW, TEX., CITY CHARTER, § 3.03(C) (providing that councilmembers serve four-year terms), 
https://cityofpalmview.com/charter/. 

https://cityofpalmview.com/charter
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likely not qualify as an announcement for automatic resignation purposes. Request Letter at 1; see 
Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0643 (2008) at 8–9 (concluding that, among other acts, a flier that an 
officer handed out stating that he wanted to bring his “leadership, values, and experience . . . to 
the County Commissioners Court” did not qualify as an announcement for candidacy). However, 
a court would likely conclude that campaign materials urging the public to “elect” a candidate 
provide a clear statement that the candidate is running for office.3 Assuming that the 
councilmember posted the yard signs and social media statement, a court would likely conclude 
that the statements and actions satisfy the clear and unequivocal prong of an announcement for the 
resign-to-run provision. 

To qualify as an announcement under subsection 65(b), the announcement must also be 
sufficiently public. One Texas court suggested that “posters, billboards, cards, or ads” for one’s 
candidacy for another position support application of the automatic resignation provision. See 
Standley, 367 S.W.3d at 353 (upholding application of the resign-to-run provision despite that a 
candidate did not have these materials). Where those materials are posted and to whom they are 
given are also relevant to determine whether the materials satisfy the requirement that they be 
public.  You explain that the signs at issue were placed “on public properties,” but do not further 
describe those properties.  Request Letter at 1. To the extent that the candidate posted signs on 
public rights-of-way, visible to the general electorate, a court would likely find that the signs 
are “made in a public setting or [are] otherwise available to the public.” Tex. Att’y Gen. Op. No. 
KP-0301 (2020) at 2.  

With regard to the social media post, you explain that the councilmember posted it on his 
personal social media account. Request Letter at 2. You do not explain who follows his social 
media page or to what extent it is visible to the public, and a court would consider such factors in 
determining whether the statements satisfied the requirement that the announcement be sufficiently 
public to satisfy the resign-to-run provisions.  

Assuming an automatic resignation occurred, you also ask whether the vacancy is filled by 
special election or appointment by the city council. Id. at 3. Article XI, section 11 of the Texas 
Constitution provides that home-rule municipalities shall generally fill vacancies by special 
election:  

Any vacancy or vacancies occurring on such governing body shall 
not be filled by appointment but must be filled by majority vote of 
the qualified voters at a special election called for such purpose 
within one hundred and twenty (120) days after such vacancy or 
vacancies occur except that the municipality may provide by charter 
or charter amendment the procedure for filling a vacancy occurring 
on its governing body for an unexpired term of 12 months or less. 

3This office cannot resolve any question of fact as to whether the councilmember himself posted the signs 
and social media post. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0867 (2011) at 2 (“Attorney general opinions do not answer 
fact questions.”); see also Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0643 (2008) at 7 (concluding that certain facts fell “short of 
an unambiguous statement of candidacy shown to have been made by the constable himself” for the purpose of the 
resign-to-run provision). 
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TEX. CONST. art. XI, § 11(c). Article XI, section 11 requires that “any vacancy in a municipal 
governing body with terms exceeding two years must be filled by majority vote of the qualified 
voters at a special election and that a city may not fill such a vacancy by appointment, even if the 
vacancy is the result of an automatic resignation.”4 Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0318 (2000) at 5. 
Because the vacancy left by the councilmember exceeds twelve months, to the extent an automatic 
resignation occurred, the city council position must be filled by a special election. See id. 

You also ask whether the City of Palmview should hold the special election in conjunction 
with the general election in November or at a later date. Request Letter at 3. Home-rule 
municipalities must fill vacancies in a special election within 120 days after the vacancy occurs. 
TEX. CONST. art. XI, § 11(c). A city may initiate an election to fill a vacancy immediately upon 
automatic resignation under article XI, section 11, and it must do so to ensure the vacancy is filled 
within 120 days. Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0403 (2001) at 3. Chapter 201 of the Election Code 
provides that if a vacancy in office is to be filled by special election, the election shall be ordered 
as soon as practicable after the vacancy occurs. See TEX. ELEC. CODE § 201.051 (a); Tex. Att’y 
Gen. Op. No. JC-0318 (2000) at 6. “Except as otherwise provided by [the election] code, a special 
election to fill a vacancy shall be held on the first authorized uniform election date occurring on 
or after the 46th day after the date the election is ordered.” TEX. ELEC. CODE § 201.052.5 For 
municipalities, uniform election dates occur on the first Saturday of May in each year and the first 
Tuesday after the first Monday in November. Id. § 41.001(a). Under the automatic resignation 
provision, an officer resigns, and therefore leaves a vacancy, immediately upon announcing 
candidacy for another office.  See Ramirez, 505 S.W.2d at 409 ; Tex. Att’y Gen. LO-94-059, at 1. 
Assuming that the councilmember engaged in behavior that amounted to an automatic resignation 
within 120 days of the general election in November, the special election to fill the vacancy should 
have been held, and in fact was held, on November 3, 2020.6 

You also ask whether the “holdover provision” applies to the councilmember. Request 
Letter at 3. Article XVI, section 17 of the Texas Constitution provides that “[a]ll officers within 
this State shall continue to perform the duties of their offices until their successors shall be duly 
qualified.” TEX. CONST. art. XVI, § 17. The purpose of this provision “is to prevent vacancies 
in office and the consequent cessation of the functions of government.” Tex. Att’y Gen Op. No. 
DM-0377 (1996) at 2 (citing Plains Common Consol. Sch. Dist. No. 1 v. Hayhurst, 122 S.W.2d 
322 (Tex. App.—Amarillo 1938, no writ)). This office previously opined that “[a]lthough the 
cases and prior opinions of this office suggest that article XVI, section 17 generally does not apply 
to vacancies created by operation of the constitution, we believe that article XVI, section 65 may 
be distinguished from the authorities cited.” Tex. Att’y Gen. Op. No. DM-0377 (1996) at 4; see 
also Tex. Att’y Gen. Op. No. WW-1253 (1962) at 3. Thus, this office treats the automatic 

4The City called a special election to fill this vacancy on Aug. 11, 2020. See https://www.progresstimes.net/ 
2020/08/11/palmview-councilman-to-step-down-in-november/. 

5You do not present facts that suggest that any exceptions apply in these circumstances, such as the Governor 
ordering an earlier emergency election on a nonuniform date. TEX. ELEC. CODE § 41.0011(a); see also id. § 41.0011(b) 
(political subdivision must seek permission from Governor), (c) (proclamation for emergency election must identify 
nature of the emergency). 

6See Notice of Palmview Special City Election, https://www.progresstimes net/2020/10/23/notice-of-
palmview-special-city-election/. 

https://www.progresstimes
https://www.progresstimes.net
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resignation provision like other voluntary resignations of office rather than like other constitutional 
bars on holding an office, and “an officer whose resignation has been effected but whose 
successor has not been appointed retains the position as a ‘de jure’ officer.” Tex. Att’y Gen. Op. 
No. DM-0377 (1996) at 4. Therefore, office holders subject to the automatic resignation provision 
hold over in office until a successor is duly qualified.  

In your final question, you ask whether the councilmember may rescind an announcement 
for candidacy to avoid application of the automatic resignation provision.  Request Letter at 3. In 
previous opinions, this office interpreted automatic resignations under article XVI, section 65 
similar to other voluntary resignations of office and found “no authority for the revocation or 
undoing of a public officer’s resignation once it has taken effect.” See Tex. Att’y Gen. LO-94-
059, at 2; see, e.g., Tex. Atty. Gen. Op. No. DM-0406 (1996) at 3, Sadler v. Jester, 46 F. Supp. 
737, 741 (N.D. Tex. 1942); Amarillo v. Mendenhall, 276 S.W.2d 868 (Tex. Civ. App.—Amarillo 
1955, writ ref’d n.r.e.).  An automatic resignation takes effect on the same day that an 
announcement for candidacy for another office is made. See Ramirez, 505 S.W.2d at 409; Tex. 
Att’y Gen. LO-94-059 (1994) at 1. Accordingly, an officer may not rescind an automatic 
resignation.  
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S U M M A R Y 

Article XVI, section 65 of the Texas Constitution provides 
that certain district or county officers automatically resign from 
office upon announcing their candidacy for any other office of profit 
or trust under the laws of this State or the United States.  Article XI, 
section 11 applies this provision to officers of a home-rule city that 
hold a term longer than two years. To qualify as an announcement 
under these provisions, the person’s statement must be made in a 
public setting and be clear and unequivocal. Whether any given 
statement satisfies these requirements will involve questions of fact, 
but to the extent a person posts campaign signs on public property, 
visible to the general public, urging his or her election, a court would 
likely conclude that such acts constitute an announcement for 
purposes of article XVI, section 65. 

Article XI, section 11 of the Texas Constitution requires that 
any vacancy in a home-rule municipal office with a term exceeding 
two years be filled by majority vote of the qualified voters at a 
special election. 

If a city councilmember automatically resigned within 120 
days of the general election in November, the special election to fill 
the vacancy should be held on the same day as the general election. 

Article XVI, section 17 of the Texas Constitution provides 
that all officers within this State shall continue to perform the duties 
of their offices until their successors shall be duly qualified. 
Pursuant to this provision, office holders subject to the automatic 
resignation provision hold over in office until a successor is duly 
qualified. 

A city councilmember may not rescind an announcement for 
candidacy to avoid application of the automatic resignation 
provision.  

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 
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BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 
Acting Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 




