
 
 

  

   
  

  

   
     

        
       

    
      

    
  

      
 

 
  

      
       

  
  

   

     
 

  
    

      
     

   
         

  
    

February 3, 2021 

The Honorable Stephen L. Mitchell 
Culberson County Attorney 
Post Office Box 276 
Van Horn, Texas 79855 

Opinion No. KP-0352 

Re: Whether a deputy sheriff may simultaneously serve as an elected alderman of a Type-
A general-law city (RQ-0370-KP) 

Dear Mr. Mitchell: 

You ask whether a deputy sheriff may simultaneously serve as an elected alderman of a 
Type-A general-law city.1 You tell us that a serving deputy sheriff of Culberson County (the 
“County”) ran for and was elected to the office of alderman on the city council of the town of Van 
Horn (the “Town”), the county seat of the County.  Request Letter at 1.  You explain that the 
individual, now promoted to chief deputy sheriff, receives monthly compensation from both the 
County as chief deputy sheriff and from the Town as alderman. Id.  You explain that the 
individual’s simultaneous service in the two positions raises issues about dual officeholding and 
constitutional or common-law limitations on holding two positions.  Id.  You also ask whether 
Attorney General Letter Advisory 112 resolves the issue.  Id. (citing Tex. Att’y Gen. LA-112 
(1975)). 

Letter Advisory 112 concluded that the separation of powers doctrine of article II, section 
1 of the Texas Constitution precludes one person from simultaneously serving as deputy sheriff 
and city councilmember.  Tex. Att’y Gen. LA-112 (1975) at 2. The letter advisory relied on 
Attorney General Opinions H-6 and H-7.2 Id. at 1–2.  However, a subsequent attorney general 
opinion questioned H-6 and H-7 in part because “the language of article II, section 1 might be 
construed as applying only to state level offices, and not to offices of political subdivisions.”  Tex. 
Att’y Gen. Op. No. JM–213 (1984) at 4.  More recently, a Texas Supreme Court opinion 

1See Letter from Honorable Stephen L. Mitchell, Culberson Cty. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y 
Gen. at 1 (Aug. 5, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/ 
RQ0370KP.pdf (“Request Letter”). 

2See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. H-6 (1973) at 3 (concluding that article II, section 1 of the Texas Constitution 
barred a public school instructor from serving on the commissioners court), H-7 (1973) at 3 (concluding that article 
II, section 1 precludes appointment of a state or county judge or a legislator as a special Texas ranger). A later attorney 
general opinion overruled attorney general opinion H-6 on related grounds, determining that “article II, section 1 
“ordinarily” does not play a role in dual-officeholding matters. See Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0074 (1999) at 2. 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf
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definitively settled the question, holding that the separation of powers doctrine in article II, section 
1 of the Texas Constitution “only guarantees the separation of the state legislative, executive, and 
judicial branches of government.” City of Fort Worth v. Zimlich, 29 S.W.3d 62, 72 (Tex. 2000). 
Therefore, the separation of powers provisions of article II, section 1 does not apply to officers of 
local government. See A.H.D. Houston, Inc. v. City of Houston, 316 S.W.3d 212, 222 (Tex. App.— 
Houston [14th Dist.] 2010, no pet.) (“The separation of powers provision of the Texas Constitution 
applies only to the branches of state, not local, government.”). Accordingly, article II, section 1 
of the Constitution does not prevent a deputy sheriff from simultaneously serving as a member of 
a city council.3 

We now turn to the dual-officeholding prohibition of article XVI, section 40 of the Texas 
Constitution.  Article XVI, section 40 provides that, with exceptions not pertinent here, “[n]o 
person shall hold or exercise at the same time, more than one civil office of emolument.”  TEX. 
CONST. art. XVI, § 40(a). However, the prohibition applies only if both positions are “civil offices 
of emolument” within the meaning of the constitutional provision. State ex. rel. Hill v. Pirtle, 887 
S. W.2d 921, 931 (Tex. Crim. App. 1994) (orig. proceeding).  The distinguishing factor of a public 
“office” subject to article XVI, section 40, is whether the person exercises a sovereign function of 
the government “largely independent of the control of others.” Id. A deputy sheriff acts at the 
direction and pleasure of the sheriff.  TEX. LOC. GOV’T CODE § 85.003(c).  Because a deputy sheriff 
does not exercise a sovereign function largely independent of the control of others, a deputy sheriff 
does not hold a public office for purposes of article XVI, section 40. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. 
KP-0189 (2018) at 2, GA-0470 (2006) at 4, GA-0402 (2006) at 1. Accordingly, article XVI, 
section 40 does not preclude a person from simultaneously holding the positions of deputy sheriff 
and city councilmember. Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0189 (2018) at 2. 

Finally, simultaneously holding two offices may implicate the common-law 
incompatibility doctrine, which prevents one person from holding two public offices with 
inconsistent or conflicting duties. See Ehlinger v. Clark, 8 S.W.2d 666, 674 (Tex. 1928); Thomas 
v. Abernathy Cnty. Line Indep. Sch. Dist., 290 S.W. 152, 153 (Tex. Comm’n App. 1927, judgm’t 
adopted). But like the constitutional prohibition on dual officeholding, the common-law doctrine 
of incompatibility prevents a person from holding two positions only when each position 
constitutes an office. See Thomas, 290 S.W. at 152–53. Prior opinions of this office conclude that 
because a deputy sheriff does not hold an office, the common-law doctrine of incompatibility does 
not apply. See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. KP-0189 (2018) at 2; GA-0470 (2006) at 4, GA-0402 
(2006) at 1.  In sum, neither the separation of powers provision of article II, section 1 of the Texas 
Constitution, nor the dual-officeholding prohibition in article XVI, section 40, nor the common-
law incompatibility doctrine precludes a deputy sheriff from simultaneously serving as a city 
councilmember. 

3We overrule Letter Advisory 112 and Attorney General Opinions H-6 and H-7 to the extent they conclude 
that the separation of powers doctrine in article II, section 1 of the Texas Constitution applies to offices other than 
those in the state legislative, executive, and judicial branches of government. 
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S U M M A R Y 

The separation of powers provision of article II, section 1 of 
the Texas Constitution does not apply to officers of local 
government.  The dual-officeholding prohibition of article XVI, 
section 40 of the Texas Constitution and the common-law doctrine 
of incompatibility prevent, in certain circumstances, one person 
from simultaneously holding two public offices.  A deputy sheriff 
does not hold such an office because a deputy sheriff does not 
exercise a sovereign function largely independent of the control of 
others.  Thus, neither the separation of powers provision of article 
II, section 1 of the Constitution, nor the dual-officeholding 
prohibition in article XVI, section 40, nor the common-law 
incompatibility doctrine preclude a deputy sheriff from 
simultaneously serving as a city councilmember. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 
Acting Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

WILLIAM A. HILL 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


