
 
 

  

  

  

   
     

       
      

     
 

 

  
    
       

   
       

       
     

    
     

      
   

       

        
   

     
      

   
     

       

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

March 3, 2021 

Ms. Becky Weston 
Gonzales County Auditor 
427 Saint George Street, Suite 302 
Gonzales, Texas 78629  

Opinion No. KP-0358 

Re: Applicability of the County Purchasing Act in specific circumstances (RQ-0377-KP) 

Dear Ms. Weston: 

You ask about the potential application of the competitive bidding requirements of the 
County Purchasing Act (the “Act”) to the Gonzales County Attorney’s purchase of a laptop 
computer for $1,500.1 See generally TEX. LOC. GOV’T CODE §§ 262.021–.037.  Section 262.023 
of the Act requires certain purchases “under a contract that will require an expenditure exceeding 
$50,000” to follow competitive purchasing procedures or specified statutory alternatives.  Id. 
§ 262.023(a).  Your questions all concern how a county auditor should determine the $50,000 
threshold point that triggers the competitive purchasing requirements of the Act. 

In some circumstances, “all separate, sequential, or component purchases of items ordered 
or purchased” must be treated as a single purchase under a single contract for purposes of applying 
the Act’s requirements. Id. § 262.023(c).  You inform us that the Gonzales County (the “County”) 
budget for computer equipment totals more than $100,000 and that current expenditures in the 
laptop category exceed $50,000.2 You state that the county attorney purchased the laptop from an 
online vendor that is not part of a state or other governmental cooperative purchasing program. 
Request Letter at 1.  You assert the purchase is not included in the county attorney’s office budget.3 

Id. at 3.  You ask several questions that focus on the relevance of the sequential purchasing 
provision to the County’s current spending for like items in the aggregate.  Id. We address these 

1See Letter and Attachments from Ms. Becky Weston, Gonzales Cnty. Auditor, to Honorable Ken Paxton, 
Tex. Att’y Gen. at 1–9 (Sept. 4, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/ 
pdf/RQ0377KP.pdf (“Request Letter” and “Attachments”) (Attachments on file with the Op. Comm.). 

2See Email from Becky Weston, Gonzales Cnty. Auditor, to Op. Comm. (Oct. 6, 2020) (on file with the Op. 
Comm.); see also Request Letter at 1. 

3The county attorney disputes several of the county auditor’s assertions of fact about the transaction, county 
purchasing practices, and the county budget.  See Letter from Honorable Paul S. Watkins, Gonzales Cnty. Att’y, to 
Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1 (Oct. 5, 2020) (on file with the Op. Comm.).  An attorney general opinion 
advises about questions of law and cannot resolve disputed questions of fact. See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0240 
(2019) at 1 (stating that “[t]he attorney general opinion process does not resolve disputed fact questions”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020


  

      
    

 
  

 
    

  

 
 

 
  

  

  

     

    
 

      
 

   

    
      

  
 

       
    

    
    

      
    

    
     

  

               
           

Ms. Becky Weston - Page 2 

concerns together with your ultimate question, which is whether section 262.023 requires you to 
disapprove the purchase.  Id. at 4. 

Subsection 262.023(a) provides that “[b]efore a county may purchase one or more items 
under a contract4 that will require an expenditure exceeding $50,000, the commissioners court of 
the county must . . . comply with the competitive bidding or competitive proposal procedures,” 
among other statutory procedures not pertinent here. TEX. LOC. GOV’T CODE § 262.023(a). 
Subsection (c) further explains how to treat certain purchases: 

(c) In applying the requirements established by Subsection (a), all 
separate, sequential, or component purchases of items ordered or 
purchased, with the intent of avoiding the requirements of this 
subchapter, from the same supplier by the same county officer, 
department, or institution are treated as if they are part of a single 
purchase and of a single contract. In applying this provision to the 
purchase of office supplies, separate purchases of supplies by an 
individual department are not considered to be part of a single 
purchase and single contract by the county if a specific intent to 
avoid the requirements of this subchapter is not present. 

Id. § 262.023(c). Subchapter C of the Act defines an “item” as “any service, equipment, good, or 
other tangible or intangible personal property, including insurance and high technology items.”  
Id. § 262.022(5). “Separate purchases” are “purchases, made separately, of items that in normal 
purchasing practices would be purchased in one purchase.”  Id. § 262.022(7).  “Sequential 
purchases” are “purchases, made over a period, of items that in normal purchasing practices would 
be purchased in one purchase.” Id. § 262.022(8). “Component purchases” are “purchases of the 
component parts of an item that in normal purchasing practices would be purchased in one 
purchase.”  Id. § 262.022(2). 

Thus, for subsection 262.023(c) to apply, a purchase must meet two conditions.  First, 
separate, sequential, or component purchases or orders must be treated as one only when the orders 
or purchaser are “from the same supplier by the same county officer, department, or institution.”  
Id. § 262.023(c).  Second, section 262.023 requires treating separate, sequential, or component 
purchases as one only if made with the intent of avoiding the Act’s requirements. Id. § 262.023(c). 
Therefore, subsection 262.023(c) does not necessarily require a county to consolidate all orders 
and purchases of like items from different county officers, departments, or institutions and treat 
them as a single purchase and contract to determine the $50,000 competitive procedures threshold. 
Id. Instead, a county must consolidate only those purchases and orders that meet the conditions of 
subsection 262.023(c) to determine whether they collectively meet the $50,000 threshold.  Id. 

Ultimately, whether a separate, sequential, or component purchase has taken place under 
262.023(c) will depend on the particular facts.  See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0604 (2008) 
at 5, JC-0124 (1999) at 4.  Accordingly, whether the purchase of this laptop computer is one that 

4With regard to one of your subsidiary questions, section 262.023 does not distinguish on the basis of a 
purchase contract’s formalities. See Request Letter at 3; TEX. LOC. GOV’T CODE § 262.023. 
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normally would be a part of a larger purchase by the same county officer from the same supplier 
and was made separately in order to avoid the application of the Act presents questions of fact that 
cannot be answered in an attorney general opinion.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0604 (2008) 
at 5. 
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S U M M A R Y 

Subsection 262.023(c) of the Local Government Code 
requires “separate, sequential, or component purchases of items 
ordered or purchased” to be treated as a single purchase only when 
the purchases or orders would in normal purchasing practices be 
purchased in one purchase from the same supplier by the same 
county officer, department, or institution, and the purchases were 
made with the intent of avoiding the requirements of the County 
Purchasing Act.  Whether a purchase was made in violation of the 
Act presents questions of fact that cannot be determined in an 
attorney general opinion. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

WILLIAM A. HILL 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


