
March 5, 2021

The Honorable Gary D. Trammel 
Stephens County Attorney 
100 East Walker 
Breckenridge, Texas 76424 

Opinion No. KP-0360 

Re: Application of Government Code chapter 573, regarding nepotism, to the candidacy 
for sheriff of a person who is a brother of the current county judge, and associated questions 
regarding the county judge’s role as a member of the county commissioners court with 
respect to budget and election matters involving the sheriff (RQ-0378-KP) 

Dear Mr. Trammel: 

On behalf of a citizen, you ask numerous questions related to a situation in your county 
where the county judge’s brother ran for the office of sheriff.1  As background, you tell us the 
sitting county judge won the election in 2018 and assumed office on January 1, 2019.  See Request 
Letter at 1.  You also tell us that the judge’s biological brother, previously working as the sheriff’s 
chief deputy, filed to run for the office of sheriff in the November 2020 election.2  See id. (stating 
that the incumbent sheriff chose not to run for reelection). 

The primary question in your letter is whether the chief deputy can “run for sheriff if his 
biological brother is the current sitting county judge[.]”  Id. at 1.  The subsequent questions concern 
aspects of county government where the office of county judge and the office of sheriff may 
intersect, such as the preparation of the county budget and the election.  See id. at 1–2.  However, 
some of the questions in your letter conflate different provisions in the nepotism and conflict-of-
interest statutes.  See id.  We consider the questions that implicate chapter 573 of the Government 
Code prohibiting nepotism first, and then we consider the questions that implicate chapter 171 of 
the Local Government Code relating to conflicts of interest. 

1See Letter from the Honorable Gary D. Trammel, Stephens Cnty. Att’y, to the Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att’y Gen. at 1–2 (rec’d Sept. 9, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/
pdf/RQ0378KP.pdf (“Request Letter”). 

2We understand the county judge’s brother, Kevin Roach, has won the office of sheriff.  See 
http://www.co.stephens.tx.us/upload/page/2592/docs/Total%20Unofficial%20Election%20Results%20November%
202020.pdf. 
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Pertinent to the first question, Government Code section 573.041 provides that  

[a] public official may not appoint, confirm the appointment of, or 
vote for the appointment or confirmation of the appointment of an 
individual to a position that is to be directly or indirectly 
compensated from public funds or fees of office if: 

(1) the individual is related to the public official within a 
degree described by Section 573.002;3 or 

. . . . 

TEX. GOV’T CODE § 573.041(1).  A county judge is a public official.  TEX. CONST. art. V, § 15 
(establishing office of county judge); TEX. GOV’T CODE § 573.001(3)(A) (defining a “public 
official” for purposes of nepotism to include a county official).  Brothers are related to each other 
in the third degree by consanguinity.  See TEX. GOV’T CODE §§ 573.022(a)(2) (providing that 
individuals are related by consanguinity if they share a common ancestor), 573.023(c)(2) 
(providing that brothers are within the third degree of consanguinity), 573.002 (applying chapter 
to relationships within the third degree of consanguinity).  Thus, a county judge may not appoint 
or confirm the appointment of his brother to a position paid with public funds.  Id. § 573.041(1).  
If the public official is prohibited from hiring a relative by section 573.041, so too is any member 
of the multi-member body on which the public official sits.  See id. § 573.041(2).  But subsection 
573.041 applies only to a public official with hiring authority over the position in question.  See 
Tex. Att’y Gen. Op. Nos. KP-0045 (2015) at 1; DM-0002 (1991) at 1; see also Pena v. Rio Grande 
City Consol. Indep. Sch. Dist., 616 S.W.2d 658, 659–60 (Tex. App.—Eastland 1981, no writ) 
(describing that hiring authority as the “exclusive right and sole legal authority to appoint or 
employ” personnel).   

While the office of sheriff is a “position” under chapter 573, it is an independently elected 
office, not subject to the appointment or confirmation by the county judge, or even by the county 
commissioners court.4  See TEX. GOV’T CODE § 573.001(2) (defining “position” to include an 
office); TEX. CONST. art. V, § 23 (providing for the election of a sheriff in each county).  Because 
the county judge has no authority to appoint or confirm the appointment of the sheriff to office, 
section 573.041 does not apply.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0045 (2015) at 1.  And because 
section 573.041 does not apply to the county judge, it also does not apply to the other members of 
the commissioners court.  Therefore section 573.041 does not prohibit the county judge’s brother 
from running for sheriff. 

                                                 
3Section 573.002 provides that the chapter applies to “relationships within the third degree of consanguinity 

or within the second degree by affinity.”  TEX. GOV’T CODE § 573.002. 
4We recognize that Local Government Code section 87.041 authorizes a county commissioners court to fill 

a vacancy in certain offices including that of the sheriff.  TEX. LOC. GOV’T CODE § 87.041.  However, that provision 
is not applicable to the circumstances you describe. 
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Your letter also asks about section 573.042.  See Request Letter at 2.  Section 573.042 
prohibits candidates for public office from seeking to influence the employment status of relatives, 
including their compensation.  See id.; see also TEX. GOV’T CODE § 573.042.  Here, the county 
judge is not a candidate and the activities of the chief deputy as the candidate are not at issue, so 
section 573.042 does not apply.  The list of prohibited activities in section 573.042 is broader than 
those of section 573.041.  Section 573.042 proscribes the “appointment, reappointment, 
confirmation of the appointment or reappointment, employment, reemployment, change in status, 
compensation, or dismissal” of another,5 whereas section 573.041 proscribes only the appointment 
or confirmation of an appointment, or a vote to confirm or appoint.  Compare TEX. GOV’T CODE 
§ 573.042, with id. § 573.041; see supra note 5.  Yet, the reference to “change in compensation”
in section 573.042 appears to prompt many of your letter’s questions.  In giving effect to the
difference in language between the two sections, section 573.041 applies only if the public official
appoints, confirms the appointment of, or votes to appoint or confirm a prohibited relative.  Id.
§ 573.041; see also FM Props. Operating Co. v. City of Austin, 22 S.W.3d 868, 884–85 (Tex.
2000) (relying on the principle of statutory construction that the Legislature knows how to enact
law effectuating its intent).

This clarification is important as we consider section 573.041’s impact on the county 
judge’s role in the county budgeting process.  See Request Letter at 1–2.  Again, section 573.041 
could apply only if the judge appoints, confirms, or votes to appoint or confirm the candidate as 
sheriff.  See id. (asking questions about the county judge’s role in the county budget process); see 
also TEX. GOV’T CODE § 573.041.  He does not.  While the county judge in a county with the 
population of Stephens County6 has a role in proposing the county budget, the commissioners 
court is responsible for adopting the county budget.  See TEX. LOC. GOV’T CODE §§ 111.006, .007, 
.0075, .008.  Thus, the adoption of the county budget is an act of the commissioners court, not of 
the county judge.  See id. § 111.008; see also Canales v. Laughlin, 214 S.W.2d 451, 455 (Tex. 
1948) (recognizing that individual members of the commissioners court have no authority to bind 
the county by their action). 

Moreover, chapter 152 of the Local Government Code expressly provides that the 
commissioners court sets the salaries for county officers such as the sheriff.  See TEX. LOC. GOV’T
CODE § 152.011; see also id. § 152.013 (setting out procedure by which commissioners court sets 
amounts for elected officers).  Prior opinions of this office conclude that a governmental body 
lacking authority to appoint a position does not violate the nepotism prohibition by setting the 
salary for the position.  See Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JM-0254 (1984) at 1–2; H-1210 (1978) at 2 
(determining that commissioners court’s setting of a salary does not constitute an appointment or 
confirmation of an appointment); see also Tex. Att’y Gen. LO-94-055, at 4.  As setting the salary 
does not constitute an appointment or confirmation of the position under section 573.041, the 
county judge and the commissioners court may perform their respective duties related to the 
county’s budget without violating the nepotism statute. 

5This language is identical to the language in section 573.062(b) regarding the continuous employment 
exception.  See TEX. GOV’T CODE § 573.062(b).  That exception is also not applicable here. 

6The population of Stephens County is 9,366 as of 2019. See https://www.census.gov/quickfacts/
stephenscountytexas. 
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Next, we consider the questions about the potential impact of section 573.041 on the county 
judge’s performance of his election-related tasks.  See Request Letter at 1 (inquiring about the 
county judge’s duties with respect to the primaries and the general election).  Your letter questions 
the county judge’s ability, along with that of the commissioners court, to “canvass the votes and 
confirm the election.”  Id. at 1–2; see also TEX. ELEC. CODE § 67.002 (providing for the 
commissioners court’s canvass of election precinct returns of elections ordered by the county 
authority).  Given the language in your letter about these parties’ ability to canvass the election 
and “confirm the election,” we understand these questions to suggest that an election canvass 
conducted by the county judge and the commissioners court as the county’s canvassing body 
constitutes confirming the appointment of or voting for the appointment of or confirmation of the 
appointment prohibited by section 573.041.  Request Letter at 2; see TEX. GOV’T CODE § 573.041.  
An election canvass is not a confirmation of an election.  See Dean v. State, 30 S.W. 1047, 1048 
(Tex. 1895) (“The action of the canvassing board is a part of the election machinery, and is 
practically necessary . . . .  But it is not part of the election itself.  The election is complete without 
it . . . .”); Shelor v. Comm’rs Ct. of Harris Cnty., 304 S.W.2d 153, 155 (Tex. App.—Fort Worth 
1957, no writ) (same).  Instead, it is a ministerial, procedural task to ascertain the election’s 
outcome.  See Grant v. Ammerman, 437 S.W.2d 547, 549 (Tex. 1969).  The title to an elected 
office is determined by the election, not the canvass.  Dean, 30 S.W. at 1048 (“The title to an 
elective office depends on the vote cas[t] at the election, and not upon the action of the canvassing 
board.”); see also Frankenstein v. Rushmore & Gowdy, 217 S.W. 189, 191 (Tex. App.—San 
Antonio 1919, writ ref’d) (“The election was complete without the canvass of the votes . . . .”).  
The judge and the commissioners court do not, by canvassing the election, act to “appoint, confirm 
the appointment of, or vote for the appointment or confirmation of the appointment” of the chief 
deputy within the scope the nepotism statute.  Accordingly, the county judge and the county 
commissioners court may canvass the votes even though the county judge and candidate for sheriff 
are brothers. 

The additional election-related questions concern the potential impact of section 573.041 
on the judge’s role on the county election board.7  See Request Letter at 2; see also TEX. ELEC.
CODE § 51.002(a) (providing for a county election board in each county).  Under the Election 
Code, the county election board has a limited role in the election.  It may recommend the 
consolidation of election precincts.  See TEX. ELEC. CODE § 42.008.  And it appoints members of 
the early voting ballot board and its presiding officer, and the members of the signature verification 
committee.  See id. §§ 87.002, .027.  These statutorily imposed duties give the county election 
board no role in determining the outcome of the election, and thus the county election board does 
not appoint or confirm the appointment of a candidate within the scope of the nepotism statute. 
Thus, section 573.041 is no impediment to the county judge serving in this capacity in an election 
in which his brother is a candidate for county office. 

Having considered all the questions that implicate the nepotism statute, we turn to the 
remaining questions asking whether the judge may abstain from voting on the sheriff’s salary and 

7Your letter also asks about the other county commissioners’ ability to serve on the county election board but 
they do not so serve, so we consider only the judge’s service.  See Request Letter at 2; see also TEX. ELEC. CODE 
§ 51.002(b) (providing that the county election board in the general election for county officers “consists of the county
judge, county clerk, voter registrar, sheriff, and county chair of each political party”).



The Honorable Gary D. Trammel - Page 5 

the sheriff’s office’s budget.  See Request Letter at 1.  Chapter 573 does not provide for curing any 
prohibited nepotism problem by abstention.  See generally TEX. GOV’T CODE §§ 573.001–.084. 
Local Government Code chapter 171 provides for abstentions in certain circumstances.  See TEX.
LOC. GOV’T CODE §§ 171.001–.010.  We therefore consider these questions about abstention under 
chapter 171. 

Chapter 171 of the Local Government Code governs conflicts of interest and prohibits a 
local public official from voting on any matter involving a property or business entity in which he 
or she has a substantial interest.  See id. § 171.004; see also id. § 171.001(1) (defining “local public 
official” to include a member of the governing body).  Chapter 171 defines a substantial interest 
by the amount of ownership in or funds received from a business entity or by ownership of interest 
in real property.  Id. § 171.002(a), (b); see also id. § 171.002(c) (including the substantial interest 
of a relative within the first degree of consanguinity or affinity).  Section 171.004 requires a public 
official to file an affidavit stating the extent of the interest and then to abstain from further 
participating in the matter if certain circumstances are present.  Id. § 171.004(a)(1)–(2).  However, 
a relationship in the third degree of consanguinity is not a familial substantial interest under chapter 
171. See id. § 171.002(c) (providing that “[a] local public official is considered to have a
substantial interest under this section if a person related to the official in the first degree by
consanguinity or affinity . . . has a substantial interest”).  Thus, chapter 171 does not apply and
does not require the county judge to abstain from voting on the sheriff’s salary or the sheriff’s
office’s budget.  While chapter 171 does not require the county judge here to abstain, he could
choose to do so or otherwise recuse himself.

In sum, neither the nepotism statute in chapter 573 of the Government Code nor the 
conflict-of-interest statute in chapter 171 of the Local Government Code prohibit the county 
judge’s brother from running for sheriff in the circumstances you describe. 
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S U M M A R Y 

Neither the nepotism statute in chapter 573 of the 
Government Code nor the conflict-of-interest statute in chapter 171 
of the Local Government Code prohibit the county judge’s brother 
from running for sheriff in the described circumstances.  

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




