
 
 

 

 

  

  
 

 

   

   
  

   
      

  
  

 

  
    

   
     
   

   
      

   

    
     

  

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

April 5, 2021 

The Honorable Brett W. Ligon 
Montgomery County District Attorney 
207 West Phillips, 2nd Floor 
Conroe, Texas 77301 

The Honorable B.D. Griffin 
Montgomery County Attorney 
501 North Thompson, Suite 300 
Conroe, Texas 77301 

Opinion No. KP-0364 

Re: Whether a driver’s license is required to operate a golf cart on a publicly maintained 
road, as authorized by sections 551.403 and 551.404 of the Transportation Code 
(RQ-0381-KP) 

Dear Mr. Ligon and Mr. Griffin: 

You ask whether a person must hold a driver’s license to operate a golf cart on a publicly 
maintained road, as authorized by sections 551.403 and 551.404 of the Transportation Code.1 You 
tell us that local and state officials have expressed conflicting opinions about the necessity of a 
driver’s license to operate a golf cart on public streets as authorized in these statutes.  Request 
Letter at 2.  Sections 551.403 and 551.404 authorize the operation of golf carts on certain highways 
and other locations, but they do not address the necessity of a driver’s license to do so.  See TEX. 
TRANSP. CODE §§ 551.403, .404.   

Title 7 of the Transportation Code regulates different aspects of the operation of vehicles, 
such as vehicle registration (subtitle A), driver’s license requirements (subtitle B), rules of the road 
(subtitle C), financial responsibility (subtitle D), and other matters.  See id. §§ 501.001–1006.155 
(Title 7). Within subtitle B, section 521.021 provides that “[a] person, other than a person 
expressly exempted under this chapter [521], may not operate a motor vehicle on a highway in this 
state unless the person holds a driver’s license issued under this chapter.” Id. § 521.021.  Chapter 
521 borrows definitions for some of its terms from subtitle C. See id. § 521.001(b) (“A word or 
phrase that is not defined by this chapter but is defined by Subtitle C has the meaning in this chapter 

1See Letter from Honorable Brett W. Ligon, Montgomery Cnty. Dist. Att’y, and Honorable B.D. Griffin, 
Montgomery Cnty. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1 (Sept. 10, 2020), https:// 
www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/RQ0381KP.pdf (“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/RQ0381KP.pdf
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that is assigned by that subtitle.”). In subtitle C, a “motor vehicle” is defined to include “a self-
propelled vehicle.”2 Id. § 541.201(11).  A “highway or street” is “the width between the boundary 
lines of a publicly maintained way any part of which is open to the public for vehicular travel.”  
Id. § 541.302(5). Thus, section 521.021 requires a driver’s license to operate a self-propelled 
vehicle on a publicly maintained way open to the public for vehicular travel.  Id. §§ 521.021, 
541.201(11), 541.302(5); see also Hicks v. State, 18 S.W.3d 743, 744 (Tex. App.—San Antonio 
2000, no pet.) (“It is well established the State of Texas can and does require a valid driver’s license 
for all persons operating motor vehicles on the roads of the State.”). 

Subtitle C, “Rules of the Road,” specifically regulates the operation of golf carts in chapter 
551, subchapter F.  Chapter 551 defines “golf cart” as “a motor vehicle designed by the 
manufacturer primarily for use on a golf course.” TEX. TRANSP. CODE § 551.401 (emphasis 
added).  Section 551.403 authorizes operation of golf carts in certain locations: 

An operator may operate a golf cart: 

(1) in a master planned community: 

(A) that has in place a uniform set of restrictive covenants; 
and 

(B) for which a county or municipality has approved a plat; 

(2) on a public or private beach that is open to vehicular traffic; 
or 

(3) on a highway for which the posted speed limit is not more 
than 35 miles per hour, if the golf cart is operated: 

(A) during the daytime; and 

(B) not more than two miles from the location where the golf 
cart is usually parked and for transportation to or from a golf 
course. 

Id. § 551.403; see generally Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0966 (2012) (discussing requirements 
of the statute).  Additionally, municipalities and counties in some parts of the State may authorize 
the operation of a golf cart on certain highways: 

(a) In addition to the operation authorized by Section 551.403, the 
governing body of a municipality may allow an operator to operate 
a golf cart on all or part of a highway that: 

2This definition of “motor vehicle” expressly excludes electric bicycles or a specific type of electric personal 
assistive mobility device but not other types of vehicles such as golf carts. See TEX. TRANSP. CODE § 541.201(11). 



     

 

   

 

     
    

  

       
      

    
    

 

    
   

   
 

     
   

  
   

   
    

 

   
      

     
     

       
   

   
 

The Honorable Brett W. Ligon & the Honorable B.D. Griffin - Page 3 

(1) is in the corporate boundaries of the municipality; and 

(2) has a posted speed limit of not more than 35 miles per hour. 

(b) In addition to the operation authorized by Section 551.403, the 
commissioners court of a county [as described] may allow an 
operator to operate a golf cart on all or part of a highway that: 

(1) is located in the unincorporated area of the county; and 

(2) has a speed limit of not more than 35 miles per hour. 

TEX. TRANSP. CODE § 551.404(a), (b); but see id. § 551.4031 (authorizing a municipality, county, 
or the Department of Transportation to prohibit the operation of a golf cart under section 551.404 
if necessary for public safety).3 

The Legislature exempts the operation of golf carts under chapter 551 from some generally 
applicable statutes. For example, golf carts are exempted from registration requirements. Id. 
§ 551.402(a). They are subject to their own license plate requirements. See id. § 551.402(b), (c). 
Golf carts are generally exempt from the usual vehicle equipment requirements. See id. 
§ 547.002(7); but see id. §§ 547.703(d) (additional equipment required for golf carts and other 
slow-moving vehicles), 551.4041 (equipment for golf carts operating under section 551.404). 
Section 601.051 of the Motor Vehicle Responsibility Act does not apply to “a golf cart that is 
operated only as authorized by Section 551.403.” Id. § 601.052(a)(2-a); see also id. § 601.051 
(generally requiring a motor vehicle insurance policy or other specified proof of financial 
responsibility to operate a motor vehicle). 

No statute exempts the operator of a golf cart under chapter 551 from the license-holding 
requirement of section 521.021.4 We must assume that the lack of an exemption was intentional. 
“A court may not write special exceptions into a statute so as to make it inapplicable under certain 
circumstances not mentioned in the statute.” Pub. Util. Comm’n v. Cofer, 754 S.W.2d 121, 124 
(Tex. 1988).  Thus, section 521.021 of the Transportation Code requires a person to hold a driver’s 
license to operate a golf cart on a publicly maintained way open to the public for vehicular traffic 
as authorized by sections 551.403 and 551.404 of the Code. 

3Montgomery County is not among the counties authorized to allow an operator to operate a golf cart under 
subsection 551.404(b), and we find no Montgomery County ordinances relating to the operation of golf carts. 

4Specific to minors, section 729.002 prohibits a person younger than 17 years of age from “operat[ing] a 
motor vehicle without a driver’s license authorizing the operation of a motor vehicle on a: (1) public road or highway; 
(2) street or alley in a municipality; or (3) public beach as defined by Section 729.001.” TEX. TRANSP. CODE 
§ 729.002(a) (emphasis added).  As “golf cart” is defined as “a motor vehicle designed by the manufacturer primarily 
for use on a golf course,” the prohibition applies to the operation of a golf cart on a public road or highway. Id. 
§ 551.401 (emphasis added). 
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S U M M A R Y 

Section 521.021 of the Transportation Code prohibits a 
person, unless expressly exempted, from operating a motor vehicle 
on a publicly maintained way any part of which is open to the public 
for vehicular travel unless the person holds a driver’s license. 
Sections 551.403 and 551.404 of the Code, which authorize a person 
to operate a golf cart in certain locations, do not exempt such persons 
from the driver’s license-holding requirement of section 521.021. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

WILLIAM A. HILL 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




