
 
 

 

  

     
 

   

  
 

 

     
    

  
    

    
   

 

  
 

  
   

  
  

  

      
   

 

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

June 21, 2021 

Mr. Carlos A. Pereda 
Dimmit County Auditor 
301 North 5th Street 
Carrizo Springs, Texas 78834 

Opinion No. KP-0374 

Re: Whether a constable working as a deputy sheriff may be paid for work under the Justice 
Assistance Grant (RQ-0393-KP) 

Dear Mr. Pereda: 

You ask whether a constable working as a deputy sheriff may be paid for work under the 
Justice Assistance Grant.1 

Background 

You tell us the Dimmit County sheriff’s office has employed an elected constable as a 
sheriff’s deputy for the last two years.  Request Letter at 1.  You state that he receives his regular 
compensation as a constable every pay period.  Id. As deputy, you tell us, he works 80 hours per 
pay period and has occasionally received overtime payment through the Governor’s Justice 
Assistance Grant. Id. You also wish to know whether a constable employed as a sheriff’s deputy 
may receive (1) the sick leave and vacation benefits of a deputy, and (2) overtime payment under 
the Justice Assistance Grant.  Id. 

Receipt of Sick Leave and Vacation Benefits 

Pertinent to your first question, this office previously determined, in Attorney General 
Opinion GA-0470, that a constable may be employed as a deputy in the sheriff’s office and receive 
compensation as such, in addition to the salary received for service as constable.  Tex. Att’y Gen. 
Op. No. GA-0470 (2006) at 4. The opinion explained that neither the dual-office holding 
prohibition in article XVI, section 40 of the Texas Constitution, nor the common-law doctrine of 
incompatibility precludes an elected constable from simultaneously serving as a deputy sheriff. 
Id. (citing Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0402 (2006) at 2).  Relying on section 152.011 of the Local 

1See Letter from Carlos A. Pereda, Dimmit Cnty. Auditor, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1 
(Dec. 20, 2020), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/RQ0393KP.pdf 
(“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2020/pdf/RQ0393KP.pdf
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Government Code, the opinion concluded that “[s]o long as the county’s annual budget 
appropriates compensation, including overtime compensation, for the sheriff’s deputies, a deputy 
sheriff, including a deputy sheriff who is also a constable, may be compensated for serving as a 
deputy sheriff.”  Id. 

Section 152.011 of the Local Government Code requires the county commissioners court 
to “set the amount of the compensation, office and travel expenses, and all other allowances for 
county and precinct officers and employees who are paid wholly from county funds.” TEX. LOC. 
GOV’T CODE § 152.011.  That section impliedly authorizes the commissioners court to pay 
employee benefits such as sick leave, vacation leave, and overtime from county funds.  See id.; 
see also Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-0661 (2008) at 2 (“Under section 152.011, the court may 
confer upon county officers and employees such benefits as longevity pay, vacation leave, sick 
leave, and paid holidays.”), GA-0470 (2006) at 4 (determining that county budget may appropriate 
overtime pay to sheriff deputies), GA-0303 (2005) at 2 (noting a commissioners court’s general 
authority concerning compensation and allowances for county and precinct officers and employees 
who are paid wholly from county funds). Provided a county’s annual budget appropriates sick 
leave, vacation, and overtime compensation for sheriff’s deputies, the county may provide such 
compensation to a constable employed as a sheriff’s deputy. 

Use of the Justice Assistance Grant 

Your remaining question is whether a constable may receive overtime payment from the 
Governor’s Justice Assistance Grant for service as a deputy.  Request Letter at 1. Formally known 
as the federal Edward Byrne Memorial Justice Assistance Grant Program (“JAG”), the grant 
“provides federal justice funding to state and local jurisdictions to support a range of program areas 
including law enforcement.”2 In GA-0470, considering the administrative rules in place at the 
time, this office concluded that JAG funds may not compensate elected or appointed officials such 
as the sheriff or constable for their service in that capacity, but the opinion did not address whether 
those officials may receive overtime payment for separate service in an employee capacity. See 
Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0470 (2006) at 3–4. 

A “[s]tate or unit of local government” may use JAG funds “to provide additional 
personnel, equipment, supplies, contractual support, training, technical assistance, and information 
systems for criminal justice, including for” law enforcement programs.  34 U.S.C.A. § 10152(a)(1) 
(emphasis added).  A state or unit of local government may use JAG grant funds for reasonable 
overtime compensation if authorized.3 However, the grant funds “may not be used to supplant 
state or local funds but must be used to increase the amounts of such funds that would, in the 
absence of federal funds, be made available for law enforcement activities.”  Id. at 19; see also 28 
C.F.R. § 33.23(b) (“Programs which have as their primary purpose the payment of usual salaries 

2Bureau of Justice Assistance, U.S. Dep’t of Justice, Edward Byrne Memorial Justice Assistance Grant (JAG) 
Program, Overview, https://bja.ojp.gov/program/jag/overview (“JAG Program”).  

3See JAG PROGRAM, FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) 23 (July 2020), https://bja.ojp.gov/sites/g/files/ 
xyckuh186/files/media/document/JAGFAQ.pdf.  

https://bja.ojp.gov/sites/g/files
https://bja.ojp.gov/program/jag/overview
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paid to employees generally, or to specific classes of employees within a jurisdiction, are 
prohibited.”). 

The Criminal Justice Division (“CJD”) of the Office of the Texas Governor administers 
the JAG Program, which “supports state and local agencies in the prevention and reduction of 
violent crime.”4 The CJD promulgated rules regarding CJD grants, including the JAG program, 
in Title 1, chapter 3 of the Texas Administrative Code.  See 1 TEX. ADMIN. CODE §§ 3.1–.2603. 
An agency or organization receiving a grant award “must comply with all applicable state and 
federal statutes, rules, regulations, and guidelines,” and when both federal and state requirements 
are applicable, “the more restrictive requirement applies.”  Id. § 3.1. To receive a grant award, an 
agency or organization must submit an application to the CJD in accordance with CJD 
requirements. Id. § 3.5; see also id. § 3.3(s).  The CJD may request the applicant to submit 
additional information necessary to complete the grant review.  Id. § 3.7(d).  The executive director 
makes the final funding decision.  Id. § 3.7(a). 

Section 3.75 addresses use of grant funds for personnel: 

(a) CJD shall determine the reasonableness of requested salaries and 
reserves the right to limit the CJD-financed portion of any salary. 

(b) CJD shall not pay any portion of the salary of, or any other 
compensation for, an elected or appointed government official. 

(c) Compensation for grant-funded employees must be comparable 
to that of non grant-funded employees performing similar work 
duties. 

(d) . . . . 

Id. § 3.75.  Subsection (b) plainly prohibits using JAG grant funds to compensate a constable for 
services as a constable but does not address using JAG funds for a constable’s services rendered 
in a separate employee capacity such as deputy sheriff.  Id. § 3.75(b).  The “CJD shall determine 
the reasonableness of requested salaries and reserves the right to limit the CJD-financed portion of 
any salary.” Id. § 3.75(a).  Moreover, whether use of JAG funds to pay overtime would supplant 
an existing county obligation would depend on the particular facts, which cannot be determined in 
an Attorney General opinion.  Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0239 (2019) at 3. As the entity with 
authority to inquire into the particular facts and make the final funding decision, the CJD must 
ultimately determine whether a constable may receive compensation for overtime in the separate 
capacity of a deputy sheriff.5 

4See OFFICE OF THE TEXAS GOVERNOR, GRANTS, https://gov.texas.gov/organization/financial-services/ 
grants. 

5See OFFICE OF THE TEXAS GOVERNOR, eGRANTS, https://egrants.gov.texas.gov/contactpage.aspx (providing 
contact information for the CJD). 

https://egrants.gov.texas.gov/contactpage.aspx
https://gov.texas.gov/organization/financial-services
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S U M M A R Y 

Provided a county’s annual budget appropriates sick leave, 
vacation, and overtime compensation for the sheriff’s deputies, the 
county may provide such compensation to a constable employed as 
a sheriff’s deputy. 

As administrator of Justice Assistance Grants, the Criminal 
Justice Division of the Office of the Governor must determine 
whether a constable may receive overtime payment for service as a 
deputy sheriff from the Justice Assistance Grant. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

WILLIAM A. HILL 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


