
  

 

  

    
 

 

   
 

  

 

  
  

 

 

       
  

     
   

    
      

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

July 7, 2021 

The Honorable Will Thompson 
Navarro County District Attorney 
300 West 3rd Avenue, Suite 301 
Corsicana Texas 75110 

Opinion No. KP-0375 

Re: Eligibility of a newly elected constable under chapter 86 of the Local Government 
Code (RQ-0394-KP)  

Dear Mr. Thompson: 

You ask generally about the eligibility of a newly elected constable under chapter 86 of the 
Local Government Code under certain circumstances.1  Local Government subsection 86.0021(a) 
provides that 

[a] person is not eligible to serve as constable unless: 

(1) the person is eligible to be licensed under Sections 
1701.309 and 1701.312, Occupations Code, and: 

(A) has at least an associate’s degree conferred by an 
institution of higher education accredited by an 
accrediting organization recognized by the Texas 
Higher Education Coordinating Board; 

(B) is a special investigator under Article 2.122(a), 
Code of Criminal Procedure; or 

(C) is an honorably retired peace officer or honorably 
retired federal criminal investigator who holds a 

1See Letter from Honorable Will Thompson, Navarro Cnty. Dist. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y 
Gen. at 1 (Jan. 7, 2021), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf/ 
RQ0394KP.pdf (“Request Letter”). The Honorable Martin Placke, Lee County Attorney, submitted briefing in 
response to this request that posed additional questions related to the construction of subsection 86.0021, and our 
analysis incorporates those questions.  See Letters from Honorable Martin Placke, Lee Cnty. Att’y, to Office of the 
Att’y Gen., Op. Comm. at 1–2 (Jan. 26, 2021), (July 2, 2021) (on file with the Op. Comm.). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf
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certificate of proficiency issued under Section 
1701.357, Occupations Code; or 

(2) the person is an active or inactive licensed peace officer 
under Chapter 1701, Occupations Code. 

TEX. LOC. GOV’T CODE § 86.0021(a).  Thus, the statute provides two avenues for constable 
eligibility through either subsection 86.0021(a)(1) or subsection 86.0021(a)(2).  Subsection 
86.0021(b) then provides: 

On or before the 270th day after the date a constable takes office, 
the constable shall provide, to the commissioners court of the county 
in which the constable serves, evidence that the constable has been 
issued a permanent peace officer license under Chapter 1701, 
Occupations Code.  A constable who fails to provide evidence of 
licensure under this subsection or who fails to maintain a permanent 
license while serving in office forfeits the office and is subject to 
removal in a quo warranto proceeding under Chapter 66, Civil 
Practice and Remedies Code. 

Id. § 86.0021(b). 

Background 

You tell us that a person elected to the position of constable is “deferring taking office 
while he pursues licensure as a peace officer,” presuming this would allow time to establish 
eligibility pursuant to subsection 86.0021(a)(2).  Id. at 3. Pointing to the evidence-of-licensure 
requirement of subsection 86.0021(b), you ask whether the person “may take office immediately 
and provide evidence of licensure as a peace officer within 270 days or is he required to defer 
taking office until he satisfies the requirements” of section 86.0021 by becoming a licensed peace 
officer under chapter 1701.  Id. 

Constable must assume office on, or as soon as possible after, January 1 

Subsection 86.0021(b) grants a constable 270 days “after the date” of taking office to 
“provide . . . evidence that the constable has been issued a permanent peace officer license under 
Chapter 1701, Occupations Code.” TEX. LOC. GOV’T CODE § 86.0021(b).  Subsection 601.003(a) 
of the Government Code provides the date for when a constable takes office, stating that the 
“regular term of an elective . . . county, or precinct office begins on January 1 of the year following 
the general election for state and county officers.”  TEX. GOV’T CODE § 601.003(a).  “A person 
elected to a regular term of office shall qualify and assume the duties of the office on, or as soon 
as possible after, January 1 of the year following the person’s election.” Id. § 601.003(b).  Thus, 
a constable elected in the November general election must qualify and assume the duties of that 
office on January 1, or as soon as possible thereafter.  See id. § 601.003. While “as soon as 
possible” thereafter is undefined in Government Code chapter 601, a court would likely construe 
it to mean within a reasonable time period. Shreve Chair Co. v. McCarty, 246 S.W. 733, 734 (Tex. 
App.—Fort Worth 1922, no writ). What is a reasonable time is generally a question of fact.  
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WesternGeco, L.L.C. v. Input/Output, Inc., 246 S.W.3d 776, 785 n.6 (Tex. App.—Houston [14th 
Dist.] 2008, no pet.).  We do not find facts in the opinion process and therefore do not make a 
factual determination about the eligibility of a specific individual to hold office or by which date 
an individual must assume office.  See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0133 (2017) at 2. 

Construction of Local Government Code subsection 86.0021(b) 

1. Application to eligibility requirements of subsection 86.0021(a) 

Subsection 86.0021(b)’s 270-day period is to give the constable time to “provide . . . 
evidence” that he or she has or has been issued a permanent peace officer license under 
Occupations Code chapter 1701. TEX. LOC. GOV’T CODE § 86.0021(b). You ask us to construe 
subsection (b) to apply to the eligibility requirement of subsection (a)(2) but not the eligibility 
requirement of subsection (a)(1).  See Request Letter at 2–3.  Such a construction is unlikely 
because it would mean that a person eligible under subsection (a)(1) need never provide evidence 
that they secured the license or be subject to removal for having not secured the license. Moreover, 
subsection 86.0021(b) is characterized elsewhere in the statute as a license requirement and as 
such applies independently of subsection (a) to require a constable to provide evidence of licensure 
within the specified time period regardless of how he or she is eligible to serve as constable. See 
TEX. LOC. GOV’T CODE § 86.0021(b), (c) (“The license requirement of Subsection (b) supersedes 
the license requirement of Section 1701.302, Occupations Code.” (emphasis added)). A court 
therefore is not likely to construe subsection 86.0021(b) as applying to only subsection (a)(2). 

2. Application of subsection 86.0021(b)’s time period to cure ineligibility 

Given such a construction, the question is whether subsection (b) gives a constable 270 
days after taking office to cure his ineligibility. The Election Code generally provides that “[t]o 
be eligible to be a candidate for, or elected . . . to, a public elective office in this state, a person 
must [among other items] satisfy any other eligibility requirements prescribed by law for the 
office.”  TEX. ELEC. CODE § 141.001(a)(7). 

In many judicial opinions considering the scope of eligibility in section 141.001’s 
predecessor in other contexts, Texas courts wrestled with the temporal aspect of “eligibility” by 
considering the range of possible dates by which a person must satisfy eligibility requirements.  
The options considered and approved by the various courts for setting eligibility fall between the 
day the person seeks the office, the day the person is to assume the office, or the day of the canvass. 
See, e.g., Kothmann v. Daniels, 397 S.W.2d 940, 942 (Tex. App.—San Antonio 1965, orig. 
proceeding) (per curiam) (considering “whether the word ‘eligible,’ as used in the Constitution, 
refers to the time of a person’s election to office, or to the time when he assumes the duties of 
office”); Lemons v. State, 570 S.W.2d 593, 595 (Tex. App.—Amarillo 1978, writ ref’d n.r.e.) 
(involving candidate who was ineligible at the time of the filing deadline, the time of the primary 
election, and the time for canvassing election returns); Rose v. White, 536 S.W.2d 395, 396 (Tex. 
App.—Dallas 1976, orig. proceeding) (considering eligibility as between a person’s election to 
office or a person’s assumption of duties). 
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S U M M A R Y 

Section 86.0021 of the Local Government Code provides the 
requirements for a constable for eligibility to serve and produce 
evidence of licensure as a peace officer. 

Section 86.0021 does not address the exact date by which a 
constable must assume office, but under section 601.003 of the 
Government Code, a person elected to the office of constable in the 
November general election must qualify and assume the duties of 
that office on January 1, or as soon as possible thereafter.  

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




