
 
 

 

    
 

    

 

   
   

      
     

  
   

   
   

     
      

       
        

      
  

    
 

       
 

  

  
    

January 18, 2022 

The Honorable Robert Love 
Randall County Criminal District Attorney 
2309 Russell Long Boulevard, Suite 120 
Canyon, Texas 79015 

Opinion No. KP-0397 

Re: Whether section 37.122 of the Education Code prohibits the sale of alcoholic beverages 
at a school banquet facility located in a football stadium, both owned by an independent 
school district (RQ-0417-KP) 

Dear Mr. Love: 

You ask whether section 37.122 of the Education Code prohibits the sale of alcoholic 
beverages at a school banquet facility located in a football stadium, both owned by an independent 
school district.1 You state that Canyon Independent School District (the “District”) rebuilt the 
locker-room building at the south end of a football stadium owned by the District and added a 
second-floor banquet facility.  Request Letter at 1.  You inform us that the locker room/banquet 
facility building is located within the enclosed perimeter of the stadium, there are no classrooms 
in the building, and the banquet facility is not intended for educational activities.  Id. at 1, 3.  You 
further tell us that the nearest school, an elementary school, is located about 4,000 feet, or three-
quarters of a mile, away. Id. at 1.  You explain that the District plans to lease the banquet facility 
for private events where alcohol could be served, but not at school-related or sponsored activities 
and not when the stadium is being used for school-related activities. Id. at 2. You ask specifically 
whether the banquet facility located in a football stadium owned by the District is a “building of a 
public school” within the meaning of subsection 37.122(a) of the Education Code. Id. at 1, 3.  You 
state the “resolution of this question will determine whether the [District] may allow the 
possession, sale or consumption of alcoholic beverages” when it leases the facility for such private 
events.  Id. at 1. 

1See Letter from Honorable Robert Love, Randall Cnty. Crim. Dist. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. 
Att’y Gen. at 2 (July 19, 2021), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/ 
pdf/RQ0417KP.pdf (“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021
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Subsection 37.122(a) prohibits possession of 

(a) . . . an intoxicating beverage for consumption, sale, or 
distribution while: 

(1) on the grounds or in a building of a public school; or 

(2) entering or inside any enclosure, field, or stadium where an 
athletic event sponsored or participated in by a public school of 
this state is being held. 

TEX. EDUC. CODE § 37.122(a). Subsection (a-1) provides a single exception or defense for 
possession occurring “at a performing arts facility” and “during an event held outside of regular 
school hours and not sponsored or sanctioned by a school district.” Id. § 37.122(a-1). 

Neither section 37.122 nor any other provision in the Education Code defines the phrase 
“building of a public school.” Courts construe terms not defined in a statute according to their 
plain and ordinary meaning.  Henley v. State, 493 S.W.3d 77, 89 (Tex. Crim. App. 2016).  A 
“building” is commonly understood to be “a constructed edifice designed to stand more or less 
permanently, covering a space of land, usu[ally] covered by a roof and more or less completely 
enclosed by walls.”  See WEBSTER’S 3D NEW INT’L DICTIONARY 292 (2002).2 A “public school” 
commonly means “a tax-supported school controlled by a local governmental authority; 
specif[ically]: an elementary or secondary school in the U.S. providing free education for the 
children of residents of a specified area, [or] the building housing a public school.”  See id. at 1836. 
Section 37.122 distinguishes between a “school district” in subsection (a-1) and a “public school” 
in subsection (a).  Thus, in context, the prohibition in subsection 37.122(a) concerns a building of 
an elementary school or a secondary school rather than all school district buildings.  Section 37.122 
does not provide specific criteria for determining whether a particular building is a “building of a 
public school.” 

You suggest that Attorney General Letter Opinion 98-002 may provide a definitive answer 
with respect to football stadiums.  Request Letter at 2–4; see Tex. Att’y Gen. LO-98-002.  Letter 
Opinion 98-002 determined that section 37.122 did not prohibit the sale of alcohol beverages at a 
football and track facility owned by a school district except during a school athletic event. Tex. 
Att’y Gen. LO-98-002, at 2. Letter Opinion 98-002 relied on a judicial opinion that considered 
the meaning of “public school” as it appears in a different statute. See id. at 1–2; Rodgers v. Tex. 
Liquor Control Bd., 449 S.W.2d 292 (Tex. App.—Corpus Christi 1970, no writ).  In Rodgers, the 
court discussed the predecessor statute to section 109.33 of the Alcoholic Beverages Code, which 
authorized counties and cities to prohibit the sale of alcoholic beverages “within 300 feet of any 
church, public school, or public hospital.”  Rodgers, 449 S.W.2d at 294.  The court considered the 
distance between the retail premises at issue and “the nearest school building,” a library.  Id. But 
the court disregarded the location of a school bus depot and a football stadium in the area, stating 

2See also TEX. PENAL CODE § 28.01(2) (defining “building” for certain offenses in the Penal Code as “any 
structure or enclosure intended for use or occupation as a habitation or for some purpose of trade, manufacture, 
ornament, or use”); Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0414 (2006) at 3 & n.3 (discussing other statutory definitions of 
“building”). 
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without elaboration that the depot and the stadium were “not public schools within the meaning of 
the statute.” Id. 

Relying in part on Rodgers, Letter Opinion 98-002 determined that the football and track 
facility under consideration was not a “building of a public school” under section 37.122 of the 
Education Code. LO-98-002, at 2.  But neither Rodgers nor LO-98-002 determined, as a matter 
of law, that a building in a stadium can never be a “building of a public school” under section 
37.122, nor did the opinions prescribe a definitive test for all cases.  

Courts construe statutes in context “with a view to their place in the overall statutory 
scheme.” In re Acad., Ltd., 625 S.W.3d 19, 25 (Tex. 2021).  A court would likely construe section 
37.122 in light of a district’s related duties to “prohibit the use of alcoholic beverages at a school-
related or school-sanctioned activity on or off school property,” and “attempt to provide a safe 
alcohol-free environment to students coming to or going from school.” TEX. EDUC. CODE 
§ 38.007(a), (b).  Consistent with these duties, section 37.122 reflects an intent to provide an 
educational environment shielding students from exposure to the consumption, sale, or distribution 
of intoxicating beverages. See id. § 37.122(a).  Absent a definitive test, a court would likely 
consider all the facts and circumstances concerning a building’s relationship to a public school to 
determine subsection 37.122(a)’s application. 

You tell us some facts pertinent to the analysis, such as the location of the building in 
relation to other public-school buildings and the lack of classrooms in the building.  Request Letter 
at 1, 3. But other facts may bear on whether a particular building is a building of a public school 
under subsection 37.122(a).  The lack of classrooms is relevant, but a public school could use a 
building for authorized purposes other than classroom instruction.  Also, while all school property 
belongs to the District, the District might assign a public school some rights of possession and 
control of a building.  A court could consider these and other relevant matters to determine whether 
a particular building is a “building of a public school” subject to the prohibition in subsection 
37.122(a).  See TEX. EDUC. CODE § 37.122(a).  The investigation into and resolution of such fact 
questions is beyond the scope of the Attorney General opinion process.  See Tex. Att’y Gen. Op. 
No. KP-0088 (2016) at 1, 3.  Thus, we cannot answer as a matter of law whether a building in a 
stadium owned by a school district is a “building of a public school” subject to the prohibition in 
section 37.122 of the Education Code.3 

3While the request letter does not ask, it should be considered whether the lease of the banquet facility for 
private purposes meets the standard discussed in LO-98-002 for use of school property. Tex. Att’y Gen. LO-98-002 
at 1 n.2 (citing to Royse Indep. Sch. Dist. v. Reinhardt, 159 S.W. 1010, 1011 (Tex. App.—Dallas 1913, writ ref’d) 
(explaining that an independent school district is authorized to permit school property to be used for private purposes 
so long as such use does not affect its use as school property)). Further, because you ask only about the sale of 
intoxicating beverages, this opinion does not address subsection 37.122(a)’s application in other circumstances, such 
as the sacramental use of alcohol by a religious organization while on leased school premises. 
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S U M M A R Y 

Subsection 37.122(a) of the Education Code prohibits the 
possession of an intoxicating beverage for consumption, sale, or 
distribution while on the grounds or in a building of a public school. 
Whether a building in a stadium owned by a school district is a 
“building of a public school” subject to the prohibition depends on 
the particular facts and therefore cannot be determined as a matter 
of law in an Attorney General opinion. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

WILLIAM A. HILL 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




