
 
 

   
   

   

  

     
    

   
        

    
    

  
    

   
 

  

    
  

    
    

  
  

      
      

      

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

June 6, 2022 

The Honorable Jenny P. Dorsey 
Nueces County Attorney 
901 Leopard Street, Room 207 
Corpus Christi, Texas 78401-3689 

Opinion No. KP-0407 

Re: Whether the doctrine of incompatibility or conflict-of-interest laws prevent 
simultaneous service as a county commissioner and general manager of a water authority 
(RQ-0433-KP) 

Dear Ms. Dorsey: 

You ask several questions about a county commissioner simultaneously serving as the 
general manager of the South Texas Water Authority (“Authority”).1 You explain that the 
Authority is a conservation and reclamation district governed by its enabling legislation and 
chapter 49 of the Water Code. See Request Letter at 1–2. You tell us the commissioners courts 
of Kleberg and Nueces counties appoint directors of the Authority. See id. at 2. You inform us 
that the Authority executed a management service agreement with a corporation. See id. at 3. You 
further explain that a county commissioner of Nueces County is the president of the corporation 
and, under the management service agreement, serves as the general manager of the Authority.2 

See id. at 3–4, 6–7.  Your questions generally relate to the doctrine of incompatibility and conflicts 
of interest, and we address related questions together. 

Incompatibility Doctrine 

Your first set of questions concern whether the common-law doctrine of incompatibility 
prohibits a person from simultaneously serving as a county commissioner of Nueces County and 

1See Letter from Honorable Jenny P. Dorsey, Nueces Cnty. Att’y, to Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. 
at 1 (Sept. 1, 2021), https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf/RQ0433KP.pdf 
(“Request Letter”). 

2A brief submitted in response to your request asserts the county commissioner is the president of the 
corporation, but not the general manager of the Authority. See Brief from John D. Bell, Wood, Boykin & Wolter, 
P.C., to Op. Comm. at 1 (Nov. 3, 2021) (on file with the Op. Comm.).  This office does not resolve disputed issues of 
fact. See, e.g., Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0205 (2018) at 1. Therefore, this opinion is limited to the facts as you 
present them. 

https://www2.texasattorneygeneral.gov/opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf/RQ0433KP.pdf
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a general manager of the Authority.3 See id. at 1, 4–7.  The incompatibility doctrine prohibits dual 
public service in cases of self-appointment, self-employment, and conflicting loyalties. See 
Ehlinger v. Clark, 8 S.W.2d 666, 674 (Tex. 1928). Self-appointment incompatibility precludes an 
officer from being appointed to a position over which the officer has appointment authority. See 
id. Self-employment incompatibility prohibits one person from holding an office and an 
employment that the office supervises. See id.; Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0265 (2019) at 2.  
Conflicting-loyalties incompatibility prohibits a person “from simultaneously holding two 
positions that would prevent him or her from exercising independent and disinterested judgment 
in either or both positions.” Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0265 (2019) at 2; see also Thomas v. 
Abernathy Cnty. Line Indep. Sch. Dist., 290 S.W. 152, 153 (Tex. Comm’n App. 1927, judgm’t 
adopted) (holding incompatible the positions of school trustee and municipal alderman). 

Self-appointment and self-employment incompatibility do not prevent the dual service at 
issue. The Authority’s board, not the county commissioner or commissioners court, appoints or 
employs the Authority’s general manager. See TEX. SPEC. DIST. CODE § 11006.151(13) (providing 
that the Authority has power to “appoint and determine the duties, tenure, qualifications, and 
compensation of officers, employees, agents, professional advisors, and counselors . . . considered 
necessary or advisable by the board”); TEX. WATER CODE § 49.056(a) (providing a district board 
may employ or contract with a person to serve as general manager); Request Letter at 3–4 
(describing the process used to enter the management service agreement and the terms of the 
agreement). 

Conflicting-loyalties incompatibility applies only when both positions are public offices. 
See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0369 (2021) at 3. This office previously concluded the 
general manager of a water district does not occupy a public office. See Tex. Att’y Gen. Op. No. 
GA-0849 (2011) at 2; cf. also, City of Groves v. Ponder, 303 S.W.2d 485, 488 (Tex. App.— 
Beaumont 1957, writ ref’d n.r.e.) (concluding the general manager of a water control and 
improvement district was not a public officer). Accordingly, the conflicting-loyalties 
incompatibility doctrine does not prohibit a county commissioner from also serving as the general 
manager of the Authority.4  In sum, a court would likely conclude the common-law doctrine of 
incompatibility does not prohibit a person from simultaneously serving as a county commissioner 
of Nueces County and a general manager of the Authority. 

Conflict of Interest 

Your next set of questions concern whether the management service agreement between 
the Authority and the corporation constitutes a conflict of interest under section 81.002 of the Local 

3You also mention the state constitutional limitation on dual-officeholding. See Request Letter at 4. By its 
express terms, the constitutional limitation is inapplicable. See TEX. CONST. art. XVI, § 40(a) (excluding a county 
commissioner from the prohibition against an individual simultaneously holding “more than one civil office of 
emolument”). 

4Because we conclude no aspect of the incompatibility doctrine applies, we need not address your question 
regarding automatic resignation. See Request Letter at 1, 6–7. 
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Government Code, chapter 171 of the Local Government Code, or common law.5 See Request 
Letter at 1, 7. Section 81.002(a) requires a county commissioner to take an “official oath and 
swear in writing that the person will not be interested, directly or indirectly, in a contract with or 
claim against the county.” TEX. LOC. GOV’T CODE § 81.002(a). Without addressing the interplay 
between this section and chapter 171, by its terms, section 81.002 is inapplicable because the 
management service agreement between the Authority and the corporation is not a “contract with 
or claim against the county.” Id. 

As relevant to your questions, chapter 171 prohibits a “local public official” from 
participating in a vote or decision involving a “business entity” in which the official has a 
substantial interest: 

(a) If a local public official has a substantial interest in a business 
entity . . . , the official shall file, before a vote or decision on any 
matter involving the business entity . . . , an affidavit stating the 
nature and extent of the interest and shall abstain from further 
participation in the matter if: 

(1) in the case of a substantial interest in a business entity the 
action on the matter will have a special economic effect on 
the business entity that is distinguishable from the effect on 
the public; . . . . 

Id. § 171.004(a)(1). This office has determined the prohibition “‘applies only to a local public 
official who may participate in a vote or decision of the governmental entity that will result in a 
special economic effect’ on the official’s business.” See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0244 (2019) 
at 2.   

While the individual at issue is a local public official,6 neither state statute nor the facts 
you describe provide that the individual, as county commissioner or general manager, participates 
in the vote or decision of the Authority to approve the management service agreement—that is the 
responsibility of the Authority’s board. See TEX. SPEC. DIST. CODE § 11006.151 (providing that 
the Authority has power to “appoint and determine the duties, tenure, qualifications, and 
compensation of officers, employees, agents, professional advisors, and counselors . . . considered 
necessary or advisable by the board”); TEX. WATER CODE § 49.056(a) (providing a district board 
may employ or contract with a person to serve as general manager); Request Letter at 3, nn.22 & 
26 (explaining the Authority’s board ratified and confirmed the board president’s approval and 
execution of the management service agreement with the corporation). Thus, a court would likely 

5Our analysis and conclusions apply only to the management service agreement, not other agreements the 
Authority may enter. 

6A county commissioner is a local public official subject to chapter 171. See TEX. LOC. GOV’T CODE 
§ 171.001 (defining “local public official” to include a member of the governing body of a county).  The Thirteenth 
Court of Appeals concluded that an individual who performed the duties of general manager of a drainage district 
under a management consulting agreement was a local public official subject to chapter 171. See Integ Corp. v. 
Hidalgo Cnty. Drainage Dist. No. 1, No. 13-18-00123-CV, 2019 WL 6205474 at *8–9 (Tex. App.—Corpus Christi 
Nov. 21, 2019, no pet.) (mem. op.). 
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conclude that the Authority’s vote to approve the management service agreement with the 
corporation does not constitute a vote or decision requiring the individual, as county commissioner 
or general manager, to comply with the conflict-of-interest procedures under subsection 
171.004(a).  Cf. Tex. Att’y Gen. Op. Nos. KP-0376 (2021) at 5 (concluding that because a county 
attorney did not vote or decide whether to award a contract, the county attorney did not have to 
comply with the conflict-of-interest procedures under subsection 171.004), KP-0244 (2019) at 4 
(concluding that because a city attorney and a city administrator did not possess authority to vote 
or make a decision on a proposed agreement, they were not subject to section 171.004), DM-0244 
(1993) at 3 (concluding there is no conflict of interest where a person serves simultaneously as a 
county commissioner and manager of a corporation with which a community center created by 
that county has entered into a contract).7 

7Any common-law conflicts-of-interest principles that might apply to the vote to approve the management 
service agreement are preempted by chapter 171.  See TEX. LOC. GOV’T CODE § 171.007(a) (“This chapter preempts 
the common law of conflict of interests as applied to local public officials.”); see also TEX. WATER CODE § 49.214 
(“The provisions of Chapter 171, Local Government Code, shall apply to the award of district contracts.”). 
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S U M M A R Y 

A court would likely conclude that the common-law 
incompatibility doctrine does not bar a Nueces County 
commissioner from simultaneously serving as the general manager 
of the South Texas Water Authority. 

A court would likely conclude that the management service 
agreement between the South Texas Water Authority and a 
corporation for which a Nueces County commissioner serves as 
president does not constitute a conflict of interest under section 
81.002 or chapter 171 of the Local Government Code. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

CHRISTY DRAKE-ADAMS 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 




