
 
 

 

  
 

  

 
   

  
    

    
      

        
      

         
     

     
   

      
   

 

    
   

  

KEN PAXTON 
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

June 6, 2022 

Lance Kinney, Ph.D., P.E. 
Executive Director 
Texas Board of Professional Engineers and Land Surveyors 
1917 South Interstate 35 
Austin, Texas 78741-3702 

Opinion No. KP-0409 

Re:  Whether a licensed professional engineer is authorized to certify a subdivision plat in 
specific circumstances (RQ-0440-KP) 

Dear Dr. Kinney: 

On behalf of the Texas Board of Professional Engineers and Land Surveyors, you ask about 
a potential conflict between the Professional Land Surveying Practices Act (the “Act”) and a 
statutory provision relating to county subdivision platting.1  As background, subsection 232.023 
of the Local Government Code provides that in certain counties, subdividing land into two or more 
lots primarily for residential use requires the preparation of a plat under certain circumstances. See 
TEX. LOC. GOV’T CODE §§ 232.022(a)–(b), .023(a).  Subsection 232.023(b)(1) requires the plat to 
“be certified by a surveyor or engineer,” but you explain that the Act “reserves the platting of 
subdivision . . . land to only registered professional land surveyors.” Id. § 232.023(b)(1) (emphasis 
added); Request Letter at 3; see also TEX. OCC. CODE § 1071.251(b). Thus, you suggest that if an 
engineer certifies a plat in accordance with subsection 232.023(b)(1), the engineer might be 
engaged in the unauthorized practice of land surveying in violation of the Act. See Request Letter 
at 1.  You ask four questions in relation to this quandary, but the underlying issue is how to 
reconcile the apparent conflict between the two statutes. Id. at 3–4. We direct our analysis 
accordingly, focusing first on what it means for a plat to “be certified” for purposes of subsection 
232.023(b)(1).  

1See Letter from Lance Kinney, Ph.D., P.E., Exec. Dir., Tex. Bd. of Prof’l Eng’rs & Land Surveyors, to 
Honorable Ken Paxton, Tex. Att’y Gen. at 1–4 (Nov. 16, 2021), https://www2.texasattorneygeneral.gov/ 
opinions/opinions/51paxton/rq/2021/pdf/RQ0440KP.pdf (“Request Letter”). 

https://www2.texasattorneygeneral.gov


  

 
  

  

  

 

  

  
  

 
  

   

  

  

   
         

Lance Kinney, Ph.D., P.E.- Page 2 

We begin with the text of subsection 232.023(b), which sets forth the requirements for a 
plat2 under section 232.023: 

(b) A plat required under this section must: 

(1) be certified by a surveyor or engineer registered to practice 
in this state; 

(2) define the subdivision by metes and bounds; 

(3) locate the subdivision with respect to an original corner of 
the original survey of which it is a part; 

(4) describe each lot, number each lot in progression, and give 
the dimensions of each lot; 

(5) state the dimensions of and accurately describe each lot, 
street, alley, square, park, or other part of the tract intended to 
be dedicated to public use or for the use of purchasers or owners 
of lots fronting on or adjacent to the street, alley, square, park, 
or other part; 

(6) include or have attached a document containing a description 
in English and Spanish of the water and sewer facilities and 
roadways and easements dedicated for the provision of water 
and sewer facilities that will be constructed or installed to 
service the subdivision and a statement specifying the date by 
which the facilities will be fully operable; 

(7) have attached a document prepared by an engineer registered 
to practice in this state certifying that the water and sewer service 
facilities proposed under Subdivision (6) are in compliance with 
the model rules adopted under Section 16.343, Water Code, and 
a certified estimate of the cost to install water and sewer service 
facilities; 

(8) provide for drainage in the subdivision to: 

(A) avoid concentration of storm drainage water from each 
lot to adjacent lots; 

(B) provide positive drainage away from all buildings; and 

2For purposes of county subdivision regulations, a “plat” is “a map, chart, survey, plan, or replat containing 
a description of the subdivided land with ties to permanent landmarks or monuments.” TEX. LOC. GOV’T CODE 
§ 232.021(8). 
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(C) coordinate individual lot drainage with the general storm 
drainage pattern for the area; 

(9) include a description of the drainage requirements as 
provided in Subdivision (8); 

(10) identify the topography of the area; 

(11) include a certification by a surveyor or engineer registered 
to practice in this state describing any area of the subdivision 
that is in a floodplain or stating that no area is in a floodplain; 
and 

(12) include certification that the subdivider has complied with 
the requirements of Section 232.032 and that: 

(A) the water quality and connections to the lots meet, or will 
meet, the minimum state standards; 

(B) sewer connections to the lots or septic tanks meet, or will 
meet, the minimum requirements of state standards; 

(C) electrical connections provided to the lot meet, or will 
meet, the minimum state standards; and 

(D) gas connections, if available, provided to the lot meet, or 
will meet, the minimum state standards. 

TEX. LOC. GOV’T CODE § 232.023(b).  Subsection 232.023(b) uses the word “certify” or 
“certification” in several subparts which specify the person doing the certifying and the 
information being certified.  See id. §§ 232.023(b)(7) (requiring an attached document prepared 
by an engineer “certifying that the water and sewer service facilities proposed under Subdivision 
(6) are in compliance with” certain model rules adopted under the Water Code), .023(b)(11) 
(requiring “a certification by” a registered surveyor or engineer regarding whether any area of the 
subdivision is in a floodplain), .023(b)(12) (providing for a “certification that the subdivider has 
complied with” the overall requirements of section 232.032 and that minimum state standards for 
water, sewer, electric and gas connections are, or will be, met).  But subsection 232.023(b)(1), the 
subpart you ask about, states generally that the plat must “be certified,” including no further 
information or context and no definition by the Legislature that would explain the scope of term’s 
meaning.  Id. § 232.023(b)(1). 

When the Legislature does not define a term, a court uses the plain and ordinary meaning 
of the term and interprets it within the context of the statute.  Hogan v. Zoanni, 627 S.W.3d 163, 
169 (Tex. 2021). To “certify” means to “attest or confirm in a formal statement” or to “officially 
recognize (someone or something) as possessing certain qualifications or meeting certain 
standards.”  NEW OXFORD AMERICAN DICTIONARY 284 (3rd. ed. 2010); see also BLACK’S LAW 
DICTIONARY 275 (10th ed. 2014) (defining the term to mean “authenticate or verify in writing; to 
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attest as being true or as meeting certain criteria”). This meaning is consistent with the portions 
of subsection 232.023(b) mentioned above, in which the Legislature identified the specific 
information to be attested to or confirmed and the person who must provide the attestation or 
confirmation.  

But other subparts of subsection 232.023(b), such as subpart (b)(2) (defining the 
subdivision by metes and bounds) and subpart (b)(3) (locating the subdivision with respect to an 
original corner of the original survey), constitute professional land surveying. See TEX. OCC. CODE 
§ 1071.002(6)(A)(ii) (defining professional surveying to include applying specialized knowledge 
to the measurement or location of various elements to determine areas and volumes for “platting 
and laying out land and subdivisions of land”). And the Legislature provided that professional 
surveying tasks may be performed only by a professional land surveyor and not by an engineer. 
See id. §§ 1071.251(b) (restricting the practice of land surveying to persons registered, licensed, 
or certified under the Act), 1071.351(b) (requiring land surveyors to obtain an authorized seal for 
their professional work), 1001.003(a)(2), (c)(6) (providing that an engineering survey otherwise 
permitted under the Texas Engineering Practice Act “does not include the surveying of real 
property or other activity regulated under [the Professional Land Surveying Practices Act]”). 
Thus, reading subsection 232.023(b)(1) to allow a land surveyor or an engineer to attest that the 
land surveying tasks meet the professional standards for the practice of land surveying would be 
inconsistent with the legislative intent restricting such tasks to land surveyors only. 

In construing a statute, a court’s goal is to ascertain the Legislature’s intent and give it 
effect. El Paso Educ. Initiative, Inc. v. Amex Props., LLC, 602 S.W.3d 521, 531 (Tex. 2020).  A 
court interprets statutes together and harmonizes them, if possible, to give effect to all the statutory 
provisions.  See State v. Wood, 575 S.W.3d 929, 935 (Tex. App.—Austin 2019, pet. ref’d). 
Apparent from the face of the statute, the subdivision platting process in subsection 232.023(b) 
requires the participation of a land surveyor—because of the specific land surveying tasks 
required—and an engineer, because subsection 232.023(b)(7) expressly requires an engineer. 
Furthermore, subsection 232.023 is part of subchapter B, a subchapter which the Legislature added 
to the Local Government Code to address the proliferation of certain economically distressed 
subdivisions. See Act of May 23, 1995, 74th Leg., R.S., ch. 979, § 4, 1995 Tex. Gen. Laws 4895, 
4896–4906.  The Legislature made a number of findings in the bill that added subchapter B, noting 
the lack of adequate water and sewer services in these areas and declaring that the location, 
proliferation, and conditions in the unregulated subdivisions posed “a clear and substantial threat 
to the environment” that required “adequate remedial steps” in order to address the “compelling 
crisis.” Id. § 1 at 4895–96.  Given this context, it is unlikely the Legislature intended to permit a 
regulated profession such as land surveying to be performed or certified by someone other than a 
member of that profession. While “the terms ‘and’ and ‘or’ are not interchangeable in general, 
they may be interpreted as synonymous when necessary to effectuate the legislature’s intent or to 
prevent an ambiguity, absurdity, or mistake.”  State v. Gammill, 442 S.W.3d 538, 541 (Tex. App.— 
Dallas 2014, pet. ref’d). A court would likely construe subsection 232.023(b)(1) to require both a 
land surveyor and an engineer to formally attest to the requirements of the subdivision platting 
process corresponding to their respective areas of professional expertise or as otherwise provided 
in other subparts of subsection 232.023(b).  Accordingly, no conflict exists between 
subsection 232.023(b)(1) and the Act. 
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S U M M A R Y 

Subsection 232.023(b) of the Local Government Code 
establishes county subdivision platting requirements under certain 
circumstances and provides in subsection 232.023(b)(1) that the plat 
must be certified by a land surveyor or an engineer.  Given the 
context of subsection 232.023(b) as a whole, a court would likely 
construe subsection 232.023(b)(1) to require both a land surveyor 
and an engineer to formally attest to the portions of the subdivision 
platting requirements corresponding to their respective areas of 
professional expertise or as otherwise provided in other subparts of 
subsection 232.023(b).  Accordingly, no conflict exists between 
subsection 232.023(b)(1) and the Professional Land Surveying 
Practices Act. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

MURTAZA F. SUTARWALLA 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

VIRGINIA K. HOELSCHER 
Chair, Opinion Committee 

BECKY P. CASARES 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


