
  

 
 

  
 

  

 
  

  

 

 
  

  
     

 
  

       
  

    
 

 

 
 

  
  

  

  
    

December 15, 2022 

The Honorable Matthew A. Mills 
Hood County Attorney 
1200 West Pearl Street 
Granbury, Texas 76048 

Opinion No. KP-0422 

Re: Procedure for numbering election ballots and which officials are authorized to select 
the method for numbering ballots (RQ-0405-KP) 

Dear Mr. Mills: 

You ask several questions regarding a ballot-numbering requirement in section 52.062 of 
the Election Code to Hood County (the “County”) in light of the County’s recent purchase of new 
voting equipment.1

Background 

Article VI, section 4 of the Texas Constitution provides that “[i]n all elections by the 
people, the vote shall be by ballot, and the Legislature shall provide for the numbering of tickets 
and make such other regulations as may be necessary to detect and punish fraud and preserve the 
purity of the ballot box[.]” TEX. CONST. art. VI, § 4; see also Wood v. State ex rel. Lee, 126 S.W.2d 
4, 8–9 (Tex. 1939) (explaining that the word “ticket” in article VI, section 4 refers to a ballot). 
Consistent with the Constitution, the Election Code provides for voting by traditional paper ballots 
and by use of alternative voting systems. See TEX. ELEC. CODE §§ 52.061–.075 (subchapter C, 
“Form of Ballot”), 121.001–129.057 (Title 8, “Voting Systems”). Ballots used in a Texas election 
must be: (1) numbered consecutively, beginning with the number “1”; (2) numbered so that a 
specific range can be linked to a specific polling place; and (3) distributed to voters non-
sequentially in order to preserve ballot secrecy. See id. §§ 51.006–.008, 52.062, 62.009. 

You explain that the County recently switched from “electronic voting machines with no 
paper ballots, aside from mail-in ballots” to “a hybrid voting system, whereby voters scan a paper 

1See Letter and Appendix from Honorable Matthew A. Mills, Hood Cnty. Att’y, to Honorable Ken Paxton, 
Tex. Att’y Gen. at 1 (May 3, 2021), https://texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2021/ 
RQ0405KP.pdf (“Request Letter” and “Appendix,” respectively). 

https://texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2021


  

   

 
    

   

 

 
   

  
 

 
 

    
 

  
 
 

   

   
   

     
     

  
  

   
 

      
  

  
 

     
   

 
     

 

 
      

 
    

 

 
 

The Honorable Matthew A. Mills - Page 2 

ballot, and votes are then registered electronically.”2 Request Letter at 1. With the new voting 
system in place, you raise specific questions about the application of section 52.062, the section 
providing that “[t]he ballots prepared by each authority responsible for having the official ballot 
prepared shall be numbered consecutively beginning with the number ‘1.’” See id. at 2–3; TEX. 
ELEC. CODE § 52.062. 

Permissible Methods for Numbering Ballots 

Your first question concerns the method by which a number is printed on the ballot. See 
Request Letter at 2. According to the materials you submit, the Texas Secretary of State’s office 
instructed county election officials that they can achieve compliance with the numbering 
requirement of section 52.062 by either ordering “blank ballot stock with pre-printed numbers” or, 
specific to users of the Hart Verity Touchwriter ballot-marking device or Verity Print ballot-on-
demand system, having the machine print the ballot with “a unique identifier.” Appendix at 1–2; 
see also Request Letter at 2. You also point us to an internal memorandum from the Secretary of 
State’s office concluding that the Hart Verity 2.4 voting system meets the ballot-numbering 
requirements of section 52.062.3 Nonetheless, you question whether the statute’s numbering 
requirement for “ballots prepared by each authority responsible for having the official ballot 
prepared” can be satisfied solely by using pre-printed numbers on blank stock, ruling out the option 
of machine-generated number printing. See Request Letter at 2; TEX. ELEC. CODE § 52.062. 

Section 52.062 refers to “ballots prepared by each authority responsible for having the 
official ballot prepared” but does not require the preparation authority to personally number the 
ballots or otherwise specify a particular method for making the numbers appear on the ballot. TEX. 
ELEC. CODE § 52.062; see also id. § 52.002 (specifying that the authority identified for specified 
elections “shall have the official ballot prepared”). In chapter 52, concerning ballot form, content, 
and preparation, the Legislature expressly authorized the Secretary of State to “prescribe the form 
and content of a ballot for an election using a voting system, including . . . a voting system that 
uses direct recording electronic voting machines or ballot marking devices, to conform to the 
formatting requirements of the system.” Id. § 52.075(a); see also id. § 31.003 (directing the 
Secretary of State to provide “detailed and comprehensive written directives and instructions . . . 
to the appropriate . . . local authorities”). The Secretary of State’s interpretation of the law as 
allowing machine-generated numbering of ballots does not contradict section 52.062, given that 
the wording of the statute neither requires nor rules out any particular method of printing numbers 
on a ballot. See Reynolds v. Dallas Cnty., 203 S.W.2d 320, 324 (Tex. Civ. App.—Amarillo 1947), 
certified question answered, 207 S.W.2d 362 (Tex. 1948) (acknowledging that various methods of 
ballot numbering may be utilized); cf. Andrade v. NAACP of Austin, 345 S.W.3d 1, 15 (Tex. 2011) 
(noting that the paperless electronic voting system under consideration numbered the ballots). 

2You specify that Hood County purchased the Hart Verity 2.4 voting system. See Request Letter at 2. You 
also state that the purchased equipment “is essentially the same system” discussed in Attorney General Opinion KP-
0170. Id. at 1; see also Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0170 (2017) (discussing electronic voting machines that also 
produce marked paper ballots). 

3Memorandum to Keith Ingram, Dir. of Elections, Tex. Sec’y of State (May 18, 2020), 
https://www.sos.state.tx.us/elections/forms/sysexam/chuck-pinney-hart-2.4.pdf. 

https://www.sos.state.tx.us/elections/forms/sysexam/chuck-pinney-hart-2.4.pdf
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Thus, a court could find that the machine-generation method of numbering ballots, like the option 
of pre-printing numbers on blank ballot stock, complies with section 52.062. 

Authority to Decide Ballot Numbering Method 

Your second question is whether the decision for selecting the ballot-numbering method 
belongs “solely” to the elections administrator or whether the commissioners court has a role to 
play. See Request Letter at 2–3. You explain that “Hood County currently employs an elections 
administrator, as authorized under Election Code [section] 31.031.” Id. at 1; see also TEX. ELEC. 
CODE §§ 31.031 (authorizing the commissioners court to create the position of elections 
administrator), 31.032(a) (providing that a county election commission, made up of several county 
officials and others, appoints the elections administrator). Among other duties, an elections 
administrator performs “the duties and functions placed on the county clerk by [the Election 
Code][.]” TEX. ELEC. CODE § 31.043(2). For an election ordered by the Governor or a county 
authority, the county clerk is the “authority [that] shall have the official ballot prepared” except 
“as otherwise provided by law.” Id. § 52.002(1). Thus, for such elections taking place in Hood 
County, the elections administrator is the authority responsible for having the official ballot 
prepared, including selecting the ballot numbering method in accordance with section 52.062 and 
guidance from the Secretary.4 

Under the Election Code, the commissioners court has the authority to adopt a particular 
voting system. See id. § 123.001(a); see also id. § 123.001(b)(1), (3)(A) (naming the 
commissioners court as the designated authority for certain elections). But ballot preparation is a 
separate duty. The statutes do not assign the commissioners court ballot preparation or general 
ballot oversight responsibilities. Instead, the Election Code places the duty of having ballots 
prepared on the elections administrator. See id. §§ 31.043(2), 52.002(1). Further, unlike with other 
duties, the Legislature directed the numbering of ballots “by each authority responsible for having 
the official ballot prepared” without indicating the necessity of approval by others. Compare id. 
§ 52.062, with id. § 51.003(1) (directing the county clerk in an election ordered by the Governor 
or a county authority to procure election supplies and determine the quantity of the various types 
of supplies to provide to polling places “subject to the approval of the county election board”). 
Because the statutes do not vest ballot-preparation or supervisory authority in any other entity, the 
elections administrator has sole authority to select the numbering method.5 

4The authority responsible for having the official ballot prepared depends on the type of election. See TEX. 
ELEC. CODE § 52.002 (authorizing different officials for an election ordered by the Governor or a county authority, a 
primary election, an election ordered by a city authority, and an election ordered by a non-city or non-county political 
subdivision). Because your question focuses on the authority of the elections administrator, we assume the context to 
be an election ordered by the Governor or a county authority, and thus we limit our analysis accordingly. 

5You suggest that the elections administrator’s status as an employee, as opposed to an officer, has some 
bearing on the administrator’s authority to choose a numbering method. See Request Letter at 2. You cite Krier v. 
Navarro, which held that an elections administrator is a public employee rather than an officer for purposes of the 
constitutional limitation on the duration of a term of office. See id.; Krier v. Navarro, 952 S.W.2d 25, 30 (Tex. App.— 
San Antonio 1997, writ denied) (considering in an unrelated context whether an elections administrator exercised 
functions largely independent of the control of others); see also TEX. CONST. art. XVI, § 30(a). While an elections 
administrator may be an employee for some purposes, that does not affect the statutes’ delegation of ballot preparation 
responsibilities. 
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Statutory Directive that Ballots Begin with the Number “1” 

Your last question concerns the statutory directive in section 52.062 that ballots be 
numbered consecutively “beginning with the number ‘1.’” Request Letter at 3; TEX. ELEC. CODE 
§ 52.062. Your question is prompted by Election Advisory 2019-23, issued by the Secretary of 
State to all election officials on October 23, 2019, concerning procedures for electronic voting 
systems.6 Subsection 13.1 of the Advisory addresses several ballot numbering provisions of the 
Election Code, including section 52.062, as they apply to jurisdictions using ballot marking 
devices. See Advisory § 13.1. In the section about which you inquire, relating to the use of blank 
ballot stock with pre-printed numbers or a hand-numbering machine to number blank ballot stock, 
the Secretary of State has authorized the following modified numbering procedure, pursuant to 
section 52.075 of the Election Code: 

iv. The jurisdiction can pre-number ballots and split them into 
batches for each election, with each batch beginning with a number 
that ends in the number “1.” Those batches must be no smaller than 
units of 100, though a jurisdiction could batch in larger units if 
needed (1000, 10,000, etc.). 

1. Example: For the November election, the jurisdiction could 
use ballots 1-1500, and for the May election that jurisdiction 
could then use ballots 1501-2400, and for the following 
November election the jurisdiction could use ballots 2401-4200, 
etc. 

2. To use this batching method the jurisdiction will need to track 
which batches are assigned to each election through a master log 
that identifies the range of ballots that were used for each 
election. The jurisdiction must then track which ballots from that 
election’s particular range are distributed to each polling place 
through the normal procedures. 

Advisory § 13.1.a.iv. (emphasis added). You question whether “jurisdictions may conduct 
subsequent elections with ballot numbers starting higher than ‘1’” or whether ballots “should . . . 
begin with the number ‘1’ for each election” to comply with section 52.062. Request Letter at 3. 

Article VI, section 4 of the Texas Constitution requires the Legislature to provide for the 
numbering of ballots. TEX. CONST. art. VI, § 4. The Legislature has done so through subchapter C 
(“Form of Ballot”) of Election Code chapter 52 (“Ballot Form, Content, and Preparation”). Within 
subchapter C, section 52.062 expressly requires the ballots to “be numbered consecutively 
beginning with the number ‘1.’” TEX. ELEC. CODE § 52.062. “[F]or an election using a voting 
system, including . . . a voting system that uses direct recording electronic voting machines or 
ballot marking devices” section 52.075, also in subchapter C, authorizes the secretary of state to 

6Tex. Sec’y State Election Advisory No. 2019-23, https://www.sos.state.tx.us/elections/laws/advisory2019-
23.shtml (“Advisory”). 

https://www.sos.state.tx.us/elections/laws/advisory2019
https://13.1.a.iv
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“prescribe the form . . . of a ballot . . . to conform to the formatting requirements of the system.” 
Id. § 52.075(a). Thus, the Legislature designated the numbering of a ballot as part of its form, and 
provided a general rule as well as an alternate avenue, through the Secretary of State, for an 
election using a voting system. 

Here, the modified ballot numbering procedure in the Advisory states that if batching is 
utilized, each ballot batch for a subsequent election must begin with a number “that ends in the 
number ‘1.’” Advisory § 13.1.a.iv. (emphasis added). Whether numbering each split ballot batch 
for subsequent elections with a number that ends in “1” is necessary to conform to the formatting 
requirements of the voting system is an inquiry that involves fact questions, which is beyond the 
scope of an Attorney General opinion. See Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0336 (2020) at 3. 
Accordingly, we cannot answer as a matter of law whether a jurisdiction may number split ballot 
batches for subsequent elections as proposed in the Advisory. But the language of section 52.075 
makes it clear that there must be a connection between any ballot form or content modification 
and the formatting requirements of the voting system. See TEX. ELEC. CODE § 52.075. 

https://13.1.a.iv
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S U M M A R Y 

Section 52.062 of the Election Code provides that “[t]he 
ballots prepared by each authority responsible for having the official 
ballot prepared shall be numbered consecutively beginning with the 
number ‘1.’” A court could find that the machine-generation method 
of numbering ballots complies with section 52.062. 

The Hood County elections administrator selects the ballot-
numbering method for certain elections while the commissioners 
court selects the voting system. 

We cannot answer as a matter of law whether a jurisdiction 
using a voting system for an election may number split ballot 
batches in certain instances as proposed by the Secretary of State in 
Advisory 2019-23 because it is a fact question beyond the scope of 
an Attorney General opinion. But pursuant to section 52.075 of the 
Election Code, there must be a connection between any ballot form 
or content modification such as the one set forth in the Advisory, 
and the formatting requirements of the voting system. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

D. FORREST BRUMBAUGH 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

CHARLOTTE M. HARPER 
Acting Chair, Opinion Committee 
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