
 
 

 

  
 

 

 

  
     

  
  

    
  

    
      

    
   

    
     

   
  

 

  
      

  

      
   

   

KE PAXTO 
TTORNEY GENERAL OF TEXA 

April 11, 2023 

Ms. S. Renee Tidwell 
Tarrant County Auditor 
100 East Weatherford 
Fort Worth, Texas 76196-0103 

Opinion No. KP-0441 

Re: Authority of a magistrate appointed by a judge or group of judges under Government 
Code chapter 54 to simultaneously serve as staff legal counsel for the appointing judge or 
judges and for the other appointed magistrates (RQ-0476-KP) 

Dear Ms. Tidwell: 

You ask whether a “magistrate appointed by a judge or group of judges [may] 
simultaneously serve as staff legal counsel for the appointing judge or judges and for the other 
appointed magistrates[.]”1 You refer us to chapter 54 of the Government Code as authority for the 
Tarrant County criminal court judges to appoint criminal-law magistrates to perform certain duties, 
including duties that are judicial in nature. See Request Letter at 1. You further explain that “[t]he 
Tarrant County criminal courts also hire licensed attorneys to serve as staff legal counsel to the 
criminal courts, the appointed magistrates, and court administrative-staff members.” Id. You tell 
us a staff counsel attorney provides confidential legal advice on all issues arising in the criminal 
courts. See id. In this context, you ask whether an attorney who is a staff legal counsel may also 
serve as an appointed criminal-law magistrate. See id. To be precise, you do not ask whether the 
person may be the staff legal counsel for themselves as criminal-law magistrate. See id. Instead, 
you ask whether an individual appointed as a criminal-law magistrate may also work as the staff 
legal counsel for one or all of the judges who appointed the individual as magistrate or for one of 
the other appointed magistrates. See id. 

Tarrant County Criminal-Law Magistrates and Staff Legal Counsel 

Subchapter H, chapter 54, Government Code provides for criminal-law magistrates in 
Tarrant County. See generally TEX. GOV’T CODE §§ 54.651–.662. It requires the judges of the 
district courts that give preference to criminal cases, the judges of the criminal district courts, and 
the judges of the county criminal courts to “jointly appoint the number of magistrates set by the 

1Letter and Attachments from S. Renee Tidwell, Tarrant Cnty. Auditor, to the Off. of the Att’y Gen., Op. 
Comm. at 1 (Aug. 25, 2022), https://texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2022/ 
RQ0476KP.pdf (“Request Letter” and “Attachments,” respectively). 

https://texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2022
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commissioners court to perform the duties authorized” by subchapter H. Id. § 54.651(a) (requiring 
the consent and approval of the Tarrant County Commissioners Court). Subchapter H sets out the 
qualifications for appointment and compensation of an appointed magistrate. See id. §§ 54.652 
(“Qualifications”), 54.653 (“Compensation”). The subchapter identifies the types of proceedings 
that may be referred to a magistrate and the powers of a magistrate. See id. §§ 54.656 (“Proceeding 
that May be Referred”), 54.658 (“Powers”). Subchapter H also expressly provides that a magistrate 
“has the same judicial immunity as a district judge.” Id. § 54.654. However, it does not address 
the simultaneous service about which you ask.2 

To your request, you attach two job descriptions: one for a position that contains the duties 
of both staff legal counsel and criminal-law magistrate; and one for a staff legal counsel position. 
See Attachments at 1–6 (describing two positions). The job description for the criminal-law 
magistrate does not segregate duties by the type of position but it includes the drafting and filing 
of various documents necessary to conduct litigation and proceedings in the relevant forums, as 
well as the counseling and advising of clients “within the bounds of confidentiality, when 
applicable, regarding legal issues in all phases of litigation.” Id. at 4. The job description for the 
criminal-law magistrate also requires the position to appear in court “to act as an advocate when 
appropriate” and to appear in court “to act as a judicial officer when appropriate.” Id. at 1. You do 
not identify a particular law that would prohibit the dual service contemplated by the job 
description, so we address several relevant legal principles. 

Dual-Officeholding Provisions 

We first consider your question under the constitutional provision against dual 
officeholding and the common-law doctrine of incompatibility. See TEX. CONST. art. XVI, § 40(a); 
Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0418 (2022) at 1–2 (discussing common-law incompatibility). Article 
XVI, subsection 40(a) prohibits an individual from holding at the same time more than one “civil 
office of emolument.”3 TEX. CONST. art. XVI, § 40(a). “The common-law incompatibility doctrine 
prohibits dual public service in cases of self-appointment, self-employment, and conflicting 
loyalties.” Tex. Att’y Gen. Op. No. KP-0418 (2022) at 1. 

Article XVI, subsection 40(a) and two prongs of the incompatibility doctrine—the 
conflicting-loyalties prong and the self-appointment prong—require the two positions at issue to 
be “offices” in order to apply. See TEX. CONST. art. XVI, § 40(a); Tex. Att’y Gen. Op. Nos. GA-
1036 (2014) at 1 (noting that article XVI, subsection 40(a) applies only when both positions qualify 
as “civil offices”), KP-0265 (2019) at 2 (“Self-appointment and conflicting loyalties 
incompatibility only apply in instances when both positions are officers.”). The Texas Supreme 
Court established the standard by which to determine whether a position is an officer for 
incompatibility purposes in Aldine Independent School District v. Standley. 280 S.W.2d 578, 583 
(Tex. 1955). The determinative inquiry under Aldine is whether the position exercises any 
sovereign function of government for the benefit of the public largely independent of the control 

2You do not cite, and we are not aware of, a statute that provides for the position of staff legal counsel. Thus, 
we understand this to be a position created by Tarrant County with the powers and duties prescribed by the County. 

3See Tilley v. Rogers, 405 S.W.2d 220, 224 (Tex. Civ. App.—Beaumont 1966, writ ref’d n r.e.) (recognizing 
there is no distinction between “civil office” and “public office”). 
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of others. See id. But because the position of staff legal counsel is an employment and not an office, 
the simultaneous service does not implicate these provisions. 

Self-employment incompatibility involves an officer and an employee and prohibits one 
person from holding an office that directly appoints or supervises the employee or “where the 
particular duties of the two positions and the relationship between them [give] rise to a great risk 
that one would impose its policies on the other.” Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0348 (2005) at 3. 
We consider the question whether a magistrate appointed under chapter 54 is an officer. See Tex. 
Att’y Gen. Op. No. GA-0738 (2009) at 2 (stating that self-employment incompatibility “prevents 
one person from holding an office and an employment that the office supervises” and that the 
“fundamental consideration is the supervision of the subordinate employment by the office” 
(quoting Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0214 (2004) at 3)). Government Code chapter 54 provides 
that the criminal-law magistrate serves at the will of the appointing judge or judges. See TEX. 
GOV’T CODE § 54.655. If the criminal-law magistrate may be terminated at will by a superior body, 
the position does not exercise the sovereign function “largely independent of the control of others.” 
Aldine Indep. Sch. Dist., 280 S.W.2d at 583; see also Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0766 (2010) at 
2 (stating that if a position may be “terminated at will by a superior body” it can “hardly be said 
to exercise power ‘largely independent of the control of others’” (quoting Tex. Att’y Gen. Op. No. 
JM-1266 (1990) at 2)). Accordingly, as the chapter 54 criminal-law magistrate is likely not an 
officer for incompatibility purposes, self-employment incompatibility would not apply. 

Chapter 572, Government Code 

Government Code chapter 572 governs the standards of conduct and conflicts of interest 
for state officers and state employees. See generally TEX. GOV’T CODE §§ 572.001–.069. Though 
the criminal-law magistrate is a “state judge” within the scope of chapter 572, neither the criminal-
law magistrate nor the staff legal counsel is a “state officer” or “state employee” under that chapter. 
See id. § 572.002(11-a)(C) (defining “state judge” to include magistrates appointed under chapter 
54 of the Government Code), 572.002(11) (defining “state employee”), 572.002(12) (defining 
“state officer”). Thus, chapter 572 does not apply to the circumstances you describe. 

Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct 

As is the criminal-law magistrate position, the position of staff legal counsel is an attorney 
subject to the Texas Disciplinary Rules of Professional Conduct (“Disciplinary Rules”). See 
Request Letter at 1; TEX. GOV’T CODE § 54.652 (listing qualifications for the position of magistrate 
to include a license to practice law in this state); see generally TEX. DISCIPLINARY RULES PROF’L 
CONDUCT, reprinted in TEX. GOV’T CODE, tit. 2, subtit. G, app. A. The question “[w]hether 
particular conduct violates th[is] or any other rules of professional conduct is a question requiring 
the resolution of fact questions” and cannot be determined in an Attorney General opinion. Tex. 
Att’y Gen. Op. No. GA-0651 (2008) at 7. That said, the simultaneous service you describe, under 
particular facts, likely implicates one or more of the Disciplinary Rules. For example, Rule 1.11(a) 
prohibits a lawyer from “represent[ing] anyone in connection with a matter in which the lawyer 
has passed upon the merits or otherwise participated personally and substantially as an 
adjudicatory official . . . unless all parties to the proceedings consent after disclosure.” TEX. 
DISCIPLINARY RULES PROF’L CONDUCT R. 1.11(a); see also id. R. 1.05 (governing a lawyer’s use 
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of confidential information), R. 1.06 (governing a lawyer’s conflict of interest). To the extent the 
position of staff legal counsel works on a legal matter over which he or she presides as the criminal-
law magistrate, the dual service about which you ask may be prohibited under the Disciplinary 
Rules. 

Texas Code Judicial Conduct 

The position of criminal-law magistrate is a judicial position subject to the Texas Code of 
Judicial Conduct (“Judicial Canons”). See TEX. GOV’T CODE § 33.001(a)(8) (defining “judge” for 
purposes of the chapter on State Commission of Judicial Conduct to include a “magistrate . . . or 
other person who performs the functions of the . . . magistrate”); see generally TEX. CODE JUD. 
CONDUCT, reprinted in TEX. GOV’T CODE, tit. 2, subtit. G, app. C. As with the Disciplinary Rules, 
the question whether particular conduct violates any of the Judicial Canons is an issue outside the 
purview of an Attorney General opinion. See Tex. Att’y Gen. Op. No. GA-0348 (2005) at 6–7 
(concluding that whether the Judicial Canons have been violated is a question this office must 
leave to the State Commission on Judicial Conduct).4 Moreover, the State Commission on Judicial 
Conduct is the body authorized, in the first instance, to apply the Judicial Canons. See TEX. CONST. 
art. V, § 1-a(2), (6), (8); see also TEX. GOV’T CODE §§ 33.001–.051. That said the simultaneous 
service you describe likely implicates one or more of the Judicial Canons. For example, Canon 1 
requires a judge to uphold the independence of the judiciary. See TEX. CODE JUD. CONDUCT, Canon 
1; see also Canons 2A, 2B, 3A, 3B(5). To the extent the position of criminal-law magistrate works 
on a matter implicating one of the judicial canons, the dual service about which you ask may be 
prohibited. 

4We note the Committee on Judicial Ethics of the State Bar of Texas recently issued an opinion with the same 
fact pattern in Tarrant County and concluded that a magistrate could not serve as staff legal counsel for the appointing 
judges or for another appointed magistrate. See Comm. on Jud. Ethics, State Bar of Tex., Op. 301 (2022), reprinted 
in Tex. Jud. Coun. & Off. Ct. Admin. Tex. Jud. Sys. Ann. Rep. (2022). “The Committee on Judicial Ethics of the State 
Bar of Texas Judicial Section issues written judicial ethics opinions in response to written questions requesting 
interpretations of the Code of Judicial Conduct.” Judicial Ethics Opinions, TEXAS JUDICIAL BRANCH, 
txcourts.gov/publications-training/judicial-ethics-bench-books/judicial-ethics-opinions/#:~:text=The%20 
Committee%20on%20Judicial%20Ethics,the%20Code%20of%20Judicial%20Conduct. 
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S U M M A R Y 

Neither the dual-officeholding prohibition in article XVI, 
subsection 40(a) of the Texas Constitution, nor the common-law 
incompatibility doctrine prohibit a criminal-law magistrate 
appointed under Government Code chapter 54 from also serving as 
staff legal counsel to the judges appointing the magistrate. Similarly, 
Government Code chapter 575 likely does not preclude the dual 
service. 

The question whether the simultaneous service violates the 
Disciplinary Rules of Professional Conduct for attorneys or the 
Code of Judicial Conduct for magistrates is a question that cannot 
be determined in an Attorney General opinion. 

Very truly yours, 

K E N  P A X T O N  
Attorney General of Texas 

BRENT E. WEBSTER 
First Assistant Attorney General 

LESLEY FRENCH 
Chief of Staff 

D. FORREST BRUMBAUGH 
Deputy Attorney General for Legal Counsel 

AUSTIN KINGHORN 
Chair, Opinion Committee 

CHARLOTTE M. HARPER 
Assistant Attorney General, Opinion Committee 


