ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

September 15, 2025

The Honorable Fred H. Weber

Caldwell County Criminal District Attorney
1703 South Colorado Street, Box #5
Lockhart, Texas 78644

Opinion No. KP-0499

Re: Scope of county authority and liability involving utility cables buried along rights-of-
way (RQ-0573-KP)

Dear Mr. Weber:

At the request of the Caldwell County Judge, you ask several questions about the scope of
county authority and liability when a utility buries cable in county rights-of-way.! Your first two
questions ask whether a county may (1) require a utility to seek a permit from the county before
burying cable in the rights-of-way of county roads, or (2) “specify and enforce a minimum depth
requirement” for burial of such a cable. Request Letter at 1. If not, you then ask “what party bears
the cost for repair and reburial of a cable disturbed and/or cut by the County in upgrading and
improving County roads.” Id. at 2. You tell us your questions are prompted by AT&T’s position
regarding Section 181.082 of the Texas Utilities Code. Id. at 1; see also TEX. UTIL. CODE
§ 181.082. Accordingly, we limit this opinion to a corporation subject to that section.

Section 181.082 of the Texas Utilities Code grants telegraph and telephone
corporations broad powers to install their facilities within public road rights-of-way.

Chapter 181 of the Utilities Code addresses the miscellaneous powers and duties of a
variety of utilities. TEX. UTIL. CODE §§ 181.001-.903. Subchapter E applies to telephone and
telegraph corporations. /d. §§ 181.081-.089; see also id. § 181.081(2)—(3) (defining “telegraph
corporation” and “telephone corporation”). Within that subchapter, section 181.082 provides that
“[a] telephone or telegraph corporation may install a facility of the corporation along, on, or across
a public road, a public street, or public water in a manner that does not inconvenience the public
in the use of the road, street, or water.” Id. § 181.082. Texas courts have interpreted this provision
to authorize a corporation to install facilities underground. See, e.g., Harlingen Irrigation Dist.
Cameron Cnty. No. 1 v. Caprock Commc’ns Corp., 49 S.W.3d 520, 531 (Tex. App.—Corpus
Christi 2001, pet. denied) (concluding a telecommunication company was entitled to install fiber

! See Letter from Hon. Fred H. Weber, Caldwell Cnty. Crim. Dist. Att’y, to Off. of the Tex. Att’y Gen., Op.
Comm. at 1-2 (Nov. 14, 2024), https://www.texasattorneygeneral.gov/sites/default/files/request-files/request/2024/
RQO573KP.pdf (“Request Letter™).
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optic cable underground along public rights-of-way). The term “‘[f]acility’ means a pole, pier,
abutment, wire, or other fixture related to a telephone or magnetic telegraph line.” TEX. UTIL. CODE
§ 181.081(1).

Section 181.082 expresses “the public policy of encouraging the construction of
communication systems.” Harlingen Irrigation, 49 S.W.3d at 533. This policy “favor[s] the use
of public roads for communications facilities” as “construction of new housing and new roads
requires the construction of new telephone lines.” Id. If various entities are able “to impose
restrictions on the construction of facilities along public roads, the extension of telephone service
to areas of new construction would be greatly hampered.” Id. Section 181.082 thus “grant[s]
telephone companies broad powers to install their lines within the rights-of-ways of public roads”
and “local governments cannot deny this right.” Sw. Bell Tel. Co. v. City of El Paso, 346 F.3d 541,
548 (5th Cir. 2003).

This right is not, however, “without limits.” See Harlingen Irrigation, 49 S.W.3d at 531.
Section 181.082 expressly prohibits the installation of a facility in a manner that “inconvenience|[s]
the public in the use of the road.” TEX. UTIL. CODE § 181.082; see also Sw. Bell Tel., L.P. v. Harris
Cnty. Toll Rd. Auth.,282 S.W.3d 59, 63 (Tex. 2009) (explaining the use of roads by utilities to lay
lines is subservient to the main purpose of the road, which is travel and transportation). Courts
have further recognized that an installation may be subject to reasonable regulations of a
governmental entity. See Harlingen Irrigation, 49 S.W.3d at 531; Sw. Bell Tel. Co. v. Bigler, 563
S.W.2d 851, 853 (Tex. App.—San Antonio 1978, no writ); see also, e.g., State v. City of Austin,
331 S.W.2d 737, 741 (Tex. 1960) (“While public utilities may use [roads and streets] for laying
their lines, such use is subject to reasonable regulation by either the state, the county or the city,
as the case may be.”); 43 TEX. ADMIN. CODE §§ 21.32 (prescribing “the minimum requirements
for the accommodation, method, materials, and location for the installation, adjustment, and
maintenance of utility facilities within the right of way of the state highway system”), .37(a)
(requiring utility facility design to “be accomplished in a manner and to a standard acceptable to
the” Texas Department of Transportation).

Your first two questions concern whether a county has authority to adopt regulations
governing a telephone or telegraph corporation’s installation of a facility in county road rights-of-
way. Request Letter at 1. A county commissioners court may exercise those powers expressly
given by either the Texas Constitution or the Legislature, together with implied powers necessary
to carry out its express duties. See TEX. CONST. art. V, § 18(b); City of San Antonio v. City of
Boerne, 111 S'W.3d 22, 28 (Tex. 2003). Because state law vests counties with a variety of
authorities, we consider the law you reference—Chapter 181 of the Utilities Code—in assessing
whether a county has the regulatory powers about which you ask.

Chapter 181 of the Utilities Code does not authorize a county to impose permitting or
minimum-depth requirements on a telephone or telegraph corporation that buries
cable in a county road right-of-way.

The “purpose in construing a statute is to determine the Legislature’s intent.” Marcus Cable
Assocs., L.P. v. Krohn, 90 S.W.3d 697, 706 (Tex. 2002). “We presume that the Legislature chooses
a statute’s language with care, including each word chosen for a purpose, while purposefully
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omitting words not chosen.” TGS-NOPEC Geophysical Co. v. Combs, 340 S.W.3d 432, 439
(Tex. 2011). “And if a statute is unambiguous, we adopt the interpretation supported by its plain
language unless such an interpretation would lead to absurd results.” /d.

Chapter 181 grants counties various authorities. In relevant part, counties may supervise
the installation or designate the appropriate location of certain utility facilities in the rights-of-way
for public roads. See TEX. UTIL. CODE §§ 181.024 (relating to gas utilities), .044 (relating to
electric utilities), .103 (relating to cable lines); see also, e.g., TEX. Loc. Gov’T CODE
§ 552.104(b)—(c) (relating to water lines); TEX. NAT. RES. CODE § 111.020(b)(3) (relating to
pipeline, telegraph, and telephone lines installed by common carriers). Both sections 181.044 and
181.103, for example, require particular entities proposing to construct or install certain equipment
in county road rights-of-way give the commissioners court advance notice of the proposal and
authorize a commissioners court to designate the location where equipment may be constructed or
installed. TEX. UTIL. CODE §§ 181.044 (pertaining to an electric utility’s line), .103 (pertaining to
community antenna or cable television providers installing equipment). Likewise, counties may
require that some entities relocate facilities and equipment installed in rights-of-way when the
county undertakes certain road improvements. See, e.g., TEX. UTIL. CODE §§ 181.025(b) (relating
to gas facilities), .046(b) (relating to electric lines), .104(b) (relating to cable). Yet none of the
foregoing authorizes a county to adopt permitting or minimum-depth regulations for telegraph and
telephone corporations. To be sure, municipalities are expressly authorized to adopt regulations
governing such corporations—including those relating to the “location of [their] facilities.” /d.
§ 181.089(a)(1). But nothing in Chapter 181 authorizes a county to do so. Id. §§ 181.001-.903.

At bottom, Chapter 181 does not authorize a county to impose permitting or minimum-
depth requirements on a telephone or telegraph corporation that buries cable in county road rights-
of-way. See also, e.g., Tex. Att’y Gen. Op. Nos. JIM-489 (1986) at 2 (“We are not aware of any
statute that gives a county the power to condition or limit the right of a telephone company to lay
its cables within the right-of-way of a county[] . .. .”), H-1015 (1977) at 2 (examining predecessor
statute and concluding “a telephone company is authorized to lay buried telephone lines within the
right-of-way of a county road without the approval of the commissioners court”).

A county would not be liable for the costs to repair and rebury a telephone or
telegraph corporation’s cable, under the Texas Tort Claims Act, unless property
damage is proximately caused by the wrongful act, omission, or negligence of a county
employee arising from motor-driven vehicles or equipment.

Your final question asks “what party bears the cost for repair and reburial of a cable
disturbed and/or cut by the County in upgrading and improving County roads.” Request Letter at
2. We understand your concern to be whether a county could be liable for the costs when a
telephone or telegraph corporation’s facility must be repaired or reburied because it is disturbed or
cut while upgrading and improving a county road. Under the doctrine of governmental immunity,
of course, political subdivisions “are not liable for the negligence of their employees absent a
constitutional or statutory waiver of immunity.” CKJ Trucking, L.P. v. City of Honey Grove, 581
S.W.3d 870, 875 (Tex. App.—Dallas 2019, pet. denied). With certain exceptions, the Underground
Facility Damage Prevention and Safety Act requires “a person who intends to excavate” to “notify
a notification center” which in turn allows an underground facility operator an opportunity to
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“mark the approximate location of its underground facilities” prior to the excavation. TEX. UTIL.
CODE §§ 251.151(a), .157(a). But this statute contains “no waiver of liability for any failure to
provide proper notice” before excavating. City of Houston v. Sw. Bell Tel. Co., No. 01-16-00734-
CV, 2017 WL 3262131, at *6 (Tex. App.—Houston [1st Dist.] Aug. 1, 2017, no pet.) (mem. op.).

Instead, the Texas Torts Claim Act (“Act”) would likely govern in the scenario you raise.
See generally TEX. C1v. PRAC. & REM. CODE §§ 101.001-.109. The Act waives immunity under
specific circumstances and permits a person to sue state or local governments for specified
damages. See id. § 101.025(a)—(b); see also TEX. GOV’T CODE § 311.005 (defining “[p]erson” to
include a “corporation, organization, government or governmental subdivision or agency, business
trust, estate, trust, partnership, association, and any other legal entity”). Relevant here, the Act
does not waive the immunity of a county for property damage unless it is “proximately caused by
the wrongful act or omission or the negligence of an employee” who is “acting within his scope of
employment” so long as “the property damage([] . . . arises from the operation or use of a motor-
driven vehicle or motor-driven equipment” and “the employee would be personally liable to the
claimant according to Texas law.” TEX. Civ. PRAC. & REM. CODE § 101.021(1).

Claims like that referenced in your request typically turn on negligence. See, e.g., City of
Monahans v. Sw. Bell Tel. Co., 656 S.W.3d 738, 748 (Tex. App.—EI Paso 2022, no pet.). To prove
negligence under the Act, of course, a claimant must among other things “establish the existence
of a legal duty, a breach of that duty, and damages proximately caused by the breach.” City of
Houston, 2017 WL 3262131, at *3. A breach of duty may occur where “a party that makes ‘an
extraordinary use of the surface,” such as breaking up a portion of a road and excavating
underneath it,” fails to “make a reasonable inquiry as to the location of, and to avoid striking,
underground utilities.” Id. at *4 (citing Pioneer Nat. Gas Co. v. K & M Paving Co., 374 S.W.2d
214, 223 (Tex. 1963)). Two elements—cause in fact and foreseeability—must be considered in
determining whether a “governmental employee’s use or operation of the vehicle or equipment
proximately caused the relevant [damage].” Rattray v. City of Brownsville, 662 S.W.3d 860, 874
(Tex. 2023). The Act does not define damages, and courts therefore interpret the term consistent
with its plain meaning: “[m]oney claimed by, or ordered to be paid to, a person as compensation
for loss or injury.” Gulf Coast Ctr. v. Curry, 658 S.W.3d 281, 287 (Tex. 2022) (alteration in
original) (quoting BLACK’S LAW DICTIONARY (11th ed. 2019)). But we are aware of no precedent
that concludes merely disturbing a buried cable, without more, would meet this definition. Cf.,
e.g., City of Taylor v. Lab’y Tops, Inc., No. 03—-08-00357-CV, 2008 WL 5423037, at *2-3 (Tex.
App.—Austin Dec. 31, 2008, no pet.) (mem. op.) (involving claim that prolonged exposure of a
pipe proximately caused the ensuing property damage).

Ultimately, however, any purported liability of a county for alleged property damage turns
on questions of fact that are beyond the scope of the opinion process. See Tex. Att’y Gen. Op.
No. GA-0430 (2006) at 4.
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SUMMARY

While Chapter 181 of the Texas Ultilities Code authorizes
counties to supervise the installation or designate the appropriate
location of certain utility facilities in the rights-of-way for public
roads, this chapter does not authorize a county to impose permitting
or minimum-depth requirements on a telephone or telegraph
corporation that buries cable in a county road right-of-way.

A county would not be liable for the costs to repair and
rebury a telephone or telegraph corporation’s cable, under the Texas
Tort Claims Act, unless property damage is proximately caused by
the wrongful act, omission, or negligence of a county employee and
it arises from the operation or use of motor-driven vehicles or
equipment. That determination, however, is a fact question beyond
the scope of this opinion.
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