
October 27, 1986 

Mr. David W. Reagan 
City Attorney 
P. 0. Box 1152 
Midland. Texas 79702 

Dear Mr. Reagan: 

Open Records Decision go. 445 

Re: Whether the Open Records Act 
article 6252-17a. V.T.C.S., requires 
a city to obtain and disclose infor- 
mation collected and maintained by 
an outside consultant with whom the 
city contracted 

I 

You have requested our decision under the Open Records Act, 
article 6252-17a. V.T.C.S. Your request letter states: 

In January of 1986, the city of Midland con- 
tracted with Creaap, McCormick & Pager, a con- 
sulting firm, for the latter to do a management 
study of the city of Midland Police Department. 
Under the terms of the contract, Cresap, McCormick 
h Paget was to prepare and turn over to the city 
of Midland a comprehensive written report of their 
findings and recommendatious. The consulting firm 
fulfilled its contractual obligations by making 
the report available to the city. The city, in 
turn, has made that report available for public 
inspection. Both the contract and the report are 
enclosed. 

The city of Midland has now received a request, 
a copy of which is ‘enclosed, for the ‘notes, 
investigations, and information acquired in regard 
to the approximately 125 persons who were inter- 
viewed’ by Cresap. McCormick & Paget in the pre- 
paration of its report. The city of Midland does 
not have that information, does not know the con- 
tents of such information, and is not contract- 
ually entitled to receive the same. By letter 
dated July 25, 1986, a copy of which is enclosed, 
Cresap. McCormick & Paget has stated they would 
not voluntarily release this Information for the 
reasons that they considered the information to be 
their sole property and that the city of Midland 
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had uo right, contractual or otherwise, to the 
information. 

You have asked if the city must obtain and produce this informa- 
tion. We answer in the negative. This wakes it unnecessary to 
address the other questions raised in your request letter. 

Section 3(a) of the act provides that "information collected, 
assembled, or maintained by governmental bodies pursuant to law or 
ordinance or in connection with the transaction of official business 
is public information. . . ." Prior decision5 establish that infoma- 
tion submitted to governmental entities by outside consultants hired 
by those entities is within this section. Open Records Decision Nos. 
335 (1982); 192 (1978). We recently held, moreover, that if a govern- 
mental entity employs au agent to carry out a task that otherwise 
would have been performed by the entity itself, information relating 
to that task that has been assembled or maintained by the agent has 
been assembled or maintained by the entity for section 3(a) purposes.. . 
Open Records Decision No. 437 (1986). The present situation, however, 
is distinguishable from these situations. 

There is in this instance no dispute about whether the final 
report submitted to the city by its consultant is subject to required 
disclosure. Indeed, you have stated that the city has wade this 
report available for public inspection. This is also not a situation 
in which the city employed an agent to perform a task that the city 
itself would otherwise have been obligated to perform, or in which the 
consultant actually prepared the information in question at the 
request or under the direction of the city. Were this the case, Open 
Records Decision No. 437 vould be ou point. Finally. this is not a 
case involving a governmental entity that assembled information and 
then gave that information to au outside entity in order to circumvent 
the disclosure requirements of the act.. On the. contrary, you have 
stated that the contract between the city and its consultant called 
for the city to receive only a "comprehensive written report," that 
the city never possessed the requested information, that it does not 
know the contents of that information, and that it "is not con- 
tractually entitled to receive the same." 

Under all of these circumstances, we do not believe that the 
requested information can be deemed to have been "collected, 
assembled. or maintained by [the city]" within the meaning of section 
3(a). It is therefore not subject to required disclosure. We 
emphasize that our holding is a narrow one confined to the particular 
facts of this case. 

Very truly yours J-/k c 

- 
JIM MATTOX 
Attorney General of Texas 
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JACK HIGHTOWER 
First Assistant Attorney General 

MARY KELLER 
Executive Assistant Attorney General 

RICK GILPIN 
Chairman. Opinion Couauittee 

Prepared by Jon Bible 
Assistant Attorney General 


