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&ted questions (RQ-649) 

The City of El Paso (the “city”) has received numerous requests for the emergency 
medical services (“EMS’) records of deceased persons. You seek a decision under the 
Texas Open Records Act (the “act”), Government Code ch. 552 (formerly V.T.C.S. art. 
6252-17a). and ask whether the act requires the city to make the requested E@lS records 
available to the public. You claim that section 552.101 of the Government Code in 
conjunction with section 773.091 of the Texas Health and Safety Code, excepts the 
requested information from.required public disclosure. 

Section 552.101 of the Government Code excepts from mquired public disclosure 
“information considered to be confidential by law, either xmstitutional, statutory, or by 
judicial decision.” Section 773..091 of the Health and Safety Code provides: 

(b) Records of the identity, evaluation, or treatment of a patient 
by emergency medid services perso~d or by a physician providing 
medical super&ion that am created by the emergency medical 
services personnel or physician or maintamed by an emergency 
medical services provider are confidential and privileged and may not 
be disclosed except as provided by this chapter. 

However, the Emergency Medical Services Act also provides under section 773.092(e): 

Communications and records that are con6dential under this 
section may be disclosed to: 

. . 

(4) any person who bears a written consent of the patient or 
other persons authorized to act on the patient’s behalf for the release 
of contidential information as provided by Section 773.093. 
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Section 773.093, regarding consent, provides the following: 

(a) Consent for the release of contidential information must be 
in writing and signed by the patient . . or a personal representative if 
the patient is deceased. 

The facts surrounding the requests at issue here are virtually identical to those at 
issue in Open Records Decision No. 598 (1991). In that decision this office addressed the 
applicability of section 5.08 of the Medical Practices Act, article 4455b, V.T.C.S., to 
certain records relating to an individual who died shortly after being cared for by the City 
of Irving’s Emergency Medical Service. The Medical Practices Act makes confidential in 
section 5.08(b) “[r&cords of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that are created or maintained by a physician,” but provides for reka.se of 
such records in section 5.08(h)(5) to “any person who bears a written consent of the 
patient or other person authorized to act on the patient’s behalf for release of confidential 
kknmation.” Section 5.08(j)(l) provides that “[c]onsent for the release of confidential 
information must be in writing and signed by the patient. . . or a personal representative if 
the patient is deceased.” In Open Records Decision No. 598, this office concluded that 
records created under the Medical Practices Act are governed by the provisions of that 
statute, rather than by the Open Records Act, but concluded that the requestor, who was 
the widow of the subject of the requested medical records, was entitled to the requested 
information under the Medical Practices Act. This office applied a similar analysis to the 
Emergency Medical Services Act, concluding that that statute provides for the same 
confidentiality, exceptions to confidentiality, and requirements for the release of 
information as does section 5.08 of the Medical Practice Act. See Open Records Decision 
No. 598, at 3 n.2. In concluding as we did in Open Records Decision No. 598, however, 
we assumed that the person requesting the records was the decedent’s “personal 
representative” for purposes of the Medical Practice Act and the Health and Safety Code 
provisions. Id. at 3 n.3. 

The term “permud representative*’ is not detined in either the Medical Practices 
Act or the relevant portions of the Health and Safety Code. You contend that the term 
“pemonal representative” as used in section 773.093 of the Health and Safety Code means 
“personal representative” as that term is detined in section 3(aa) of the Texas Probate 
Code. You contend, therefore, that section 773.093 permits release of the EMS records 
of deceased persons only to persons bearing letters testamentary or of administration that 
establish their status as “personal representatives.” We limit our discussion in this decision 
to the meaning of the term “personal representative’ for purposes of section 773.093 of 
the Health and Safety Code and whether only persons bearing letters testamentary or of 
administration may be fbrnished records governed by section 773.093. 
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The primary and ordinary meaning of the term “personal representative,” when 
there is nothing in the context to control its meaning, is “executors and administrators.” 
Briggs v. W&Y, 171 U.S. 466, 471 (1898). The common-law meaning of “personsl 
representative.” is retlected in section 3(aa) of the Probate Code, which defines “personal 
representative” as an “executor, independent executor, administrator, independent 
administrator, temporary administrator, together with their successors.” Prob. Code 
5 3(aa). “Personal representative” is almost identicslly detined in section 211 .OOl of the 
Tax Code as an “executor, independent executor, administrator, temporary administrator, 
trustee, or another person administering the atfairs of a decedent’s estate.” Tax Code 
5 211.001(12). 

On the other hand, the term “personal representative” need not be limited in 
meaning to an administrator, executor, heir, next of kin, or descendant and may, 
depending on the intention of the party using it, mean assignee or grantee, or may 
sometimes be synonymous with “legal representative.” See Reed v. American-Genmm 
Nat’1 &d, 155 F. 233, 236 (W.D. Ky. 1907). In several Texas statutes the term 
“personal representative? is used to signify “legal repre.sentativ~” instead of or in addition 
to its ordinary meaning. See, e.g., Fam. Code § 3.26 (acquiring jurisdiction over 
nonresident respondent or his or her “‘personal representative” in suit for dissolution of 
marriage); Nat. Kes. Code 5 161.281(b) (designation of “personal representative” by 
ve-teran to inspect land for sale under auspices of Vetersns Land Board); Prop. Code 
§ 112.010(c)(2) (authorizing “‘personal represemative” of an inwmpetent, deceased, 
.unboq unascertained, or minor beoeficiary to disclaim an interest in a trust); Water Code 
$26.403 (designation of “‘personal representative” to represent agency members on Texas 
Groundwater Protection Committee). 

When a word or phrase is not defined, it must be wnstrued in relation to the 
wntext jn which it appears. See Gov’t Code 6 311.01 l(a). Section 773.093 of the He&h 
and Safety Code authoriaes release of patient records to a “personal representative g the 
putient is deceased.” (Emphasis added.) Although, as noted above, the term “personal 
representative” is not limited in meaning to an officer or other person appointed to take 
charge of the estate of a deceased person, we believe it clear that the context in which the 
term “persomd representative” appears in section 773.093, that is, preceding the phrase “if 
the patient is deceaxd,” indicates with some force that the legislature intended to 
inwrporate into section 773.093 the de&&ion of “personal representative” as it is 
ordinarily understood. We have unwvered no evidence indicating that the legislature 
intended to ascribe any other meaning to the term “personal representative.” “Words and 
phrases that have acquired a technical or particular meaning whether by legislative 
definition or otherwise, shall be wnstrued accordin&.” Id. 3 3 II.01 I@); see also 
Brookshire v. Housicm h&p. Sch. DA, 508 S.W.2d 675 (Tex Civ. App.-Houston [14th 
Dist.] 1974, no writ). In consideration of its common usage and the context in which it is 
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used in this particular instance, we conclude that the term “personal representative,” as 
that term is used in section 773.093 of the Health and Safety Code, signifies ‘personal 
representative” as defined in section 3(aa) of the Probate Code. 

Next we discuss whether a governmental body may provide access to records 
governed by section 773.093 only to persbnsl representatives bearing letters testamentary 
or of adminktration. Ordiiy, one must apply to a court for letters testamentary, when 
a will is formally probated, or for letters of administration, when no will exists, when no 
executor is named in a will or when a named executor is deceased. Prob. Code 8 178; see 
tdsu id. 5 77. However, we are unaware of any authority that supports your general 
proposition that one’s status as personal representative is wntingent upon the issuance of 
letters testamentary or of administration. Indeed, the legislature recently enacted chapter 
12 of the Probate Code, which provides for informal probate without ismmce of lenem.* 
See Prob. Code -58 501-524. In addition, the Probate Code provides under certain 
circumstances for the wktion of small estates upon filing of an atlidavit by the estate’s 
distriiees, without requiting issuance of letters testamentary or of administration See 
Prob. Code Q 143. It is possible, therefore, that a personal representative seeking records 
governed by section 773.093 may not bear, or be required to bear, letters testamentary or 
of admit&&on. Thus, while letters testsmentary and of administration may be accepted 
as sufEcient evidence of the appointment and qualiication of the personal represemative 
of an estate, see Prob. Code 5 186, a personal representative seeking records governed by 
section 773.093 may establish by some other means, for example, by aflidavit, his or her 
personal representative status. Based on the records submitted for our review, we are 
unable to determine whether either of the requesters may be considered a personal 
representative of the deceased. We conclude, however, that the city may not require an 
individual seeking records under section 773.093 .of the Health and Safety Code to 
produce letters testamentary or of administration when such letters, upon the city’s 
request, have not been offered, but rather the city must accept other evidence establishing 
an individusps personal representative status. 

‘See Act ofMay 26,1993,73d Leg., ch 712,s 7.1993 Tar Sess. Law Serv. 2790,2794-98. 
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SUMM.ARY 

The term “personal representative,” as that term is used in 
section 773.093 of the Health and Safety Code, signifies “personal 
representative” as defined in section 3(aa) of the Probate Code. 

A govermnen tal body may not require a person seeking records 
under section 773.093 of the Health and Safety Code to produce 
letters testamentary or of administration when such letters, upon the 
city’s request, have not been offered, but rather the governmental 
body must accept other evidence establishing an individual’s personal 
representative status. 
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