
The Honorable John Cornyn 
Texas Attorney General 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 787 11 A& 2 CI 1999 

Dear General Comyn: 

I have been asked to request an Attorney General Opinion on the following: 

1. Is it acceptable for an individual who has an ownership in a company that has received a 
municipal tax abatement to be elected after the initial issuance of the abatement to serve on the city 
council which reafftrms the abatement each year for the life of the original abatement. 

2. If it is not acceptable for the individual to serve under the above noted circumstances, what 
would be the status of any votes made by the individual during the time he served after being elected 
and up to the time a change would be made in either his service or the tax abatement. 

Due to the fact that the individual presently serves as an elected council member in one of the cities 
in Senate District 10, I would appreciate as prompt a response as possible and I thank you for your 
attention to this request. 

Sincerel& d , 

Chris Harris 
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The Honorable John ~myn 
Texas Attomey General 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 78711 

Opinion Commitiee 

I earlier requested an opinion which your office shows as File # ML40948-99. 

At this time I would appreciate you adding a third issue to the above referenced request: 

3. Does the property continue to qualify for a uw. abatement-when an individual who has 
ownership in the company receiving the abatement is elected to serve on the city council after the 
abatement has been initially given? Basically, the question has arisen based on Section 312.204(d) 
of the Tax Code and therefore I am requesting an opinion on this issue. 

Thank you for adding this tbii issue and I look forward to your response. 

Att: Tax Code Sec. 3 12204(d) 
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Sac. 312.204. MuniQipal Tax Ahat-Ilt Agfe4ment. 

(a) me qoverning becy of a munic&alitY eligible to enter into 
tax abatement aqreements under Section 312.002 lnaY agree in 
writing with the CWU~~ of tmle reel property thet ie loatod 
in a rej.nvestmeut z,~ne, but that is not in en imprQvment PrQIcCt 
finmced by tax increment bonds, to exempt from taxation a 
portion of the value of the real property or of tangible ~ereonel 
pr~perty located on the real property. or both, for a period not 
tc7 exceed 10 years. subject to the rights of holders Qf 
outstanding bon& of the municipality, on the condition that the 
-or of the property make specific iu@rovementa or rePairS to 
the property. AU agteenent may provide for the exemption of the 
real property in each year covered by the agreement only to the 
extent its value for that year exceeds its value for the year in 
whiob the agreement is executed. AU aqreement IDBY provide for 
the exemption of tmqiblt pereoaal property located on the real 
property in each year covered by tbe agreement other then 
tangible petaonal property that was laaated on the real pfOPertY 
at any time before the period covered by the agreement vith the 
municipality. and other than inventory QS supplies. In * 
munlcipallty that ha8 a comprehensive zoning ordinance, 6x1 
inproVement. swir, development, or redevelopment taking place 
under an agreement under this section must conform to the 
comprebenaivt zonftlg ordinance. 

(b) The agreements made with the owners of property in e 
reinvestment zone must contain identical terms for the portion Of 
the Value of the prciperty that is to be exempt and tb@ duration 
of the exempticn. For ~uzpoeee of this subsection, if aqreementa 
made with the owners of property in a reinvestment zone hefaze 
September 1. 1989, exceed 10 Yeers in duration, agreements made 
with ormere of property in the zone on or after that date must 
have e duration of 10 years. 

(c) The property subject to en agreement made under this 
section MY be located in the extrsterritorial jurisdiction of 
the municipality. In that event, the agreement applies to taxes 
of the municipaliw if the municipality annexes the property 
during the period specified in the eqreement. 

Q Property that is in b reinvestment zone and that is owned 
Of leased by a member of the governing body of the municipality 
or by a member of a zoning or planning board or corrmission of the 
munichlity is excluded fren property tax abet-t or tax 
increment financing. 

(e) The governing body of a municipality eligible to enter into 
tax abahtmat eqreemente under Section 312.ooa may agree in 
-itiN with the owner 0~ lc~eee of real property that ie located 
in a minvestment zone to exempt from taxation for e period not 
to exceed 10 ~ea+e d gertion of the value of the real property or 
of PeraoMl PrOPertYa or both, located within the zone and owned 
or leased bY a certificated air carrier, on the condition that 
pe Certificated air carrier make specific real property 
uwrovementa or lease for c4 term of 10 yeare 0~ lute reel 
Property imProveme?As located within the reinvestment sane. M 
a~r~~ent MY Pmvide for the exen@tiQn of the real property in 
each Year covered hY the aqrc~ent to the extent its value for 
that Year exceeds itlr Value for the year in which the agreement 
ia executed. An Wreemant may provide for the exemption of the 
personal PrQPertY Owned or leased by a certificated air carrier 
heed within the reinvestment zone In each yeax covered by the 
egreaent other than specific personal property that YBLI located 
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