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Re: Request for Opinion - Selective Set-vice Verification for State Employment Pursuant to T&x. GOV’T 
CODE § 651.005 

Dear General Cornyn: 

The Texas Rehabilitafion Commission requests your opinion on whether Tut. GOV’T CODE 5 651.005’s 
requirement of proof of selective set-vice registration or exemption, prior to hire by state agencies, applies 
only to males who are 18-25 years of age. According to 5 651.005, after September 1, 1999, state 
agencies are prohibited from hiring any person as an employee “if the person is of the age and gender that 
would require a person to register with the selective service system under federal law,” unless the 
person has proof of registration or exemption from registration. 

Current federal law requires and permits only males who are 18-25 years of age to register with the 
selective service system. 50 U.S.C. App. § 453. The selective service system registration requirement is 
applicable only to males born on or after January 1, 1960. Presidential Proclamation No. 4771 (July 2, 
1980), 45 F.R. 45247. 

The language of § 651.005 is not clear as to whether state agencies must receive proof of selective 
service compliance from all male hires over the age of 18 years who were born on or after January 1. 
1960 or whether proof is required only for those males who are 18-25 years of age. In enacting § 651.005 
the legislature used present tense language: “if the person is of the age and gender that would require a 
person to register,” instead of language that would clearly apply both to persons who are currently 
required and eligible to register and to those who were required to register, regardless of their current age. 
(Emphasis added). Section 651.005, therefore, appears to apply only to males who are currently 18-25 
years of age, since they are the only ones required and allowed by federal law “to register” with the 
selective service system. 

The apparent ambiguity in 5 651.005 is further highlighted by its federal equivalent, 5 U.S.C. $i 3328 of the 
Defense Authorization Act. Section 3328 prohibits federal employment of any male born after December 
31, 1959, and who is not registered or is not exempt from registration with the selective service system. 
However, unlike the state provision, the federal provision specifically uses both past and present tense 
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language to encompass any male “who is or was required to register.” 5 USC. § 3328 (emphasis 
added). 

If 5 651.005 is interpreted like the federal law to require proof of selective service compliance from all 
males who are or who were required to register, state agencies would be prohibited from hiring any male 
over the age of 26 years and born on or after January 1, 1960, who failed to register with the selective 
service system and who did not have an exemption from registration. 

As additional background, a related statutory provision requiring selective service registration, TEX. EDUC. 
CODE 5 51.9095, which requires compliance with selective service registration for state financial 
educational assistance, contains language which specifically states that the selective service registration 
requirement does not apply to individuals “older than the maximum age at which an individual is required 
to be registered with the selective service system under federal law.” TEX EDUC. CODE § 51.9095(c). 
Thus, the legislature has used language that clearly encompasses all males who are required to be 
registered with the selective service system when such is the intended purpose. In the case of 5 651.005, 
this clear statutory language was not used. 

Because of this ambiguity, TRC is requesting your opinion on whether TEX. GOV’T CODE § 651.005’s 
selective service registration or exemption requirement applies only to males who are 18-25 years of age. 

Sincerely, A 
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Commissioner 


