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Executive 0/3ices 
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November 1, 1999 

The Honorable John Comyn 
Texas Attorney Genera.1 
ATTN: Opinions Committee 
Open Government Section 
P.O. Box 12548 
Austin, TX 7871 l-2548 

Re: Opinion request on HIV testing for boxing participants 

The Texas Department of Licensing and Regulation Commission and I, Commissioner William 
H. Kuntz, Jr., respectfully requests your opinion on whether rules may be promulgated to require 
HIV testing on boxers. 

The Texas Department of Licensing and Regulation (TDLR) is the regulatory authority in Texas 
for Combative Sports under Tittle 13, Subtitle B, Chapter 2052 of the Occupations Code. The 
Commissioner may adopt rules to establish reasonable qualifications for an applicant seeking a 
license from the department. TEX.OCC.CODE ANN. $2052.052(b)(2). 

I am considering the proposal and adoption of a rule that would require contestants in a boxing 
event to submit to Human hnmunodeficiency Virus (HIV) testing prior to licensure. 
Additionally, the rule would provide for disqualifying an applicant if he/she tests positive for 
HIV or HIV anti-bodies. 

The legislative purpose, as stated in the Boxing and Wrestling Act is to improve the general 
welfare and safety of the citizens and to protect the best interest of contestants and the public.’ 

The Center for Disease Control (CDC) has not certified a case where Acquired Immune 
Deficiency Syndrome (AIDS) is transmitted through participation in a sporting event; the CDC 
does state that transmission can occur in sports with direct body contact in which bleeding might 
be expected to occur? The CDC has also reported cases of health care workers contracting 

’ The legislative purpose stated herein is from TEX.REV.CIV.STAT.ANN art 8501-l Art. $2 (Vernon 1995). Tl~lhe 
non-substantive codification of art. 8501-I to the Occupations Code effective September 1, 1999 states in section 
2052.002 the Legislative Lkclaration as, “‘ll~is chapter shall be liberally construed and applied to pmmote hits 
underlying purposes.” 

*“Should I be Concerned about getting infected with HIV while playing spoW7” CDC Update web page, 
November 30, 1998. http~/~.cdc.gov/n~iv-ai~~b~f~if~3O.h~. 
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AIDS from patients when infected blood has contact with a worker’s open cut, eyes or inside the 
nasal passage.’ The Texas Department of Health recognizes that health care personnel are at risk 
for exposure to HIV if the workers have come into contact with infected blood and an open 
wound or skin or mucous membranes4 

Boxing is a blood sport. There’s a possibility, however remote, that HIV can be transmitted 
from an infected boxer to another boxer in the same manner as documented by the CDC for 
healthcare workers and patients. 

We polled other jurisdictions with statewide authority over professional boxing contests, and 18 
out of 43 states responding, require HIV testing. In those jurisdictions requiring HIV testing, a 
positive test result medically disqualifies boxers from fighting. 

Other medical testing requirements are present in the Texas regulatory scheme. The Code 
requires female Elimination Tournament’ contestants to provide a negative pregnancy test prior 
to participating in an Elimination Tournament.6 By Rule, all female boxing contestants must 
provide negative pregnancy test results prior to boxing? Other medical requirements for boxers 
include a negative Hepatitis B Virus (HBV) test. ’ The Rules stated herein were promulgated as 
reasonable qualifications to protect the health safety and welfare of both participants. 

We are aware of TEX. HEALTH & SAFETY CODE ANN. 9 8 1.102 (Vernon 1992) Tests& 
the Acquiredlmmune Deficiency Syndrome & Related Disorders (the Health & Safety Code) 
which prohibits any person from requiring another person to undergo a test designed to 
determine if a person has AIDS or HIV infection. A violation of 5 8 1.102 is a class A 
misdemeanor. Section 8 1.104 of the Health & Safety Code authorizes a private cause of action 
against any person who violates $8 1.102. At least one case has determined that a state agency 

’ “How is HIV passed from one person to anotheR” CDC Update Web page, November 30,1998. 
hta~~.cdc.govmchstmiv-aids/pubs/faql. 

’ 25 TAC 91,s 91.131 

’ A series of boxing matches in which boxers compete until only one contestant remains in each weight category. 5 
2052.002 (6). 

6 A female elimination tournament contestant may not paticipate in an elimination tournament unless the contestant 
provides the ringside physician with proof of a negative pregnancy test result. $2052.205. 

’ A negative pregnancy test shall be obtained tbe day before or the day of the fight Results shall be submitted to the 

Depaiment before the weigh-in. 16 TAC 61, (3 61.79(a). 

‘ All boxers applying for a license shall pass a comprehensive medical examination before they can b-e. licewed. 
The examination consists of a medical history, boxing hiiory, a physical examination, and FZ report of a negative 
IfBYlr~l. 16TAC61, $ 61.109(a). 
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is a person under these sections of the Health & Safety Code, and that the statutory scheme is 
specifically designed to waive governmental immunity.’ 

In the event the proposed rule is adopted, test results will remain confidential as required by 
Government Code $552.101, the Medical Practice Act art. 4495 (b) and Health & Safety Code 5 
81.103.‘0 

In our analysis of the proposed rule proposals, we are also aware that the initial grant of a license 
is generally construed as a privilege, which may turn into a property right, once a license is 
issued. 

My first question is: 

Is the word “require” in § 8 I.102 of the Health and Safety Code applicable to the 
proposed rule for HIV testing given that a boxing contestant applicant is seeking a 
privilege from the State of Texas? In other words, if the TDLR mandates HIV testing 
as a condition of licensure, is the TDLR “requiring” that person to take the test since 
the applicant does not have a constitutionally protected interest in participating in a 
boxing contest? 

Section 8 1.10 l(3) of the Health and Safety Code defines a bona fide occupational qualification 
as (1) one that is reasonably related to the satisfactory performance of the duties of the job and 
(2) for which there is a reasonable cause for believing that a person with the HIV antibodies 
would be unable to perform satisfactorily the duties of the job with safety. Section 8 1.102(b) 
clearly contemplates that employers would invoke this exception. We do not contend TDLR is 
an employer, however assert that an HIV negative status is a bona fide occupation qualification 
for boxers under $8 1 .lO l(3). There are no less discriminatory means of satisfying the 
occupation qualification without changing the sport of boxing.” We also believe that a boxer 
with HIV antibodies can not safely perform as a boxer in that the safety.of the infected boxer’s 
opponent, ringside officials and TDLR inspectors is at stake. 

My second question is: 

If you opine that the word “require” applies to the acquisition of a privilege, may the 
Commissioner invoke the exception in $ 8 1.102(5)(A) which states a person may 
require another person to undergo a medical procedure to detect HIV infection if the 

’ Texas Deot. of Health v. Doe. No. 03-98-00677-W, slip op. 1999 WL 372536 (Tex.App.-Austin June 10, 1999) 
(not re.leased for publication, subject to withdrawal). 

” Your off& determined previously io an informal letter mliig, that medical records held by the TDLR as part of a 
boxer’s application are confidential, even if the license holder is deceased. OR97-0474 (March 4, 1997). 

” Utilizing universal precautions such as the use of eye gear, stopping the fight when blood is spewed, and requiring 
masks would alter the sport of boxing into non-existence. ‘Ihe CDC recommends withdrawing a sports participant 
who is bleeding until the wound stops bleeding. ‘Should I be Concerned about getting iof& with HIV while 
playing sports?” CDC Update web page, November 30.1998 Divisions of HIV/AIDS Prevention. 
htW/www.cdc.~ov/nchstIbiv-aid%ubs/. 
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test is necessary as a bona tide occupational qualification and there is not a less 
discriminatory means of satisfying the occupational qualification? 

My third and fourth questions are: 

If the TDLR may invoke the bona tide occupational qualification exception, must the 
TDLR carry the burden of proving that the qualification is necessary under $ 81.102(b), 
given that the TDLR is not an employer of boxers? 

If the TDLR may invoke the bona tide occupational qualification exception, to whom 
or what forum must the TDLR show that the test is reasonably related to the 
satisfactory performance of the duties of the job and there is reasonable cause to believe 
that a person with the HIV antibodies would be unable to perform satisfactorily the 
duties of the job with safety? 

My last question regards federal preemption in the boxing field. The Professional Boxing Safety 
Act of 199612 requires states to adopt procedures that will give reciprocity to other states’ license 
suspensions’3 due to physician denial of certification. The Act goes further and states that a 
boxing commission may allow a boxer under suspension to participate in a match under limited 
circumstances. 

My fifth question is: 

In the event a boxer’s license is suspended in another state due solely to a positive HIV 
test, may the TDLR uphold that suspension and not run afoul of any discrimination 
laws or the Health Code provisions previously cited herein? 

I thank you for your attention to my questions. If you require additional information, please 
contact my General Counsel, Theda Lambert at 5 U/463-3306 or by e-mail at 
theda.lambert@license.state.tx.us or me at 512/463-3173 or by e-mail at 
william.kunt.@license.state.tx.us. 

William H. Ku& Jr. 
Executive Director 

/ 
kim 

‘* Public Law 104-2X2, I5 USC 6306 S&ion 7(a)(2)@). 

” H.R 1832. the Muhammad Ali Boxing Reform Act, Section 8, is presently pmdiog before CMlgnu and 
proposes aa amendment to section 2 of the Professional Boxing Safety Ad of 1996 to state, “The term ‘suwnsioo’ 
includes within its meaning the revocation of a boxing license.” 
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c: TDLR Commission w/out attachments 
Dick Cole 
Jimmy Martin 

Attach: Exhibit I, Chart of other jurisdictions requiring HIV testing 
Exhibit II, Boxing law and rules 
Exhibit Ill, Federal boxing law 
Exhibit IV, Proposed federal boxing legislation 
Exhibit V, CDC Update Information 

Exhibit V-a, How is HIV passed form one person to another? 
Exhibit V-b, Are health care workers at risk of getting HIV on the job? 
Exhibit V-c, Should I be concerned about getting infected with HIV while playing 

sports? 
Exhibit VI, Health & Safety Code provisions $ 81.101- $ 81.104 
Exhibit VII, 25 TAC $ 97.137 
Exhibit VIII, Doe v. DHS 


