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RECEIVED 

I am writing to request your opinion on two questions relating to the salary supplement 
program for statutory county court at law judges established under the provisions of 
Section 5 1.702, Government Code. 

This statute was passed into law by the Texas Legislature in 1991. The statute provides for 
the collection of additional fees and court costs by counties electing to participate in the 
program to supplement salaries for the statutory county court at law judges in those 
counties. The program year runs from July l-June 30 by statute. Once a resolution is 
received from a county requesting participation in the program, it is deemed continuing 
from year to year under Section 51.702(g), Government Code. 

This offtce is responsible for receiving the counties’ resolutions seeking admission into the 
program prior to June 1 of each year and depositing any fees collected by the counties into 
the state Judicial Fund. We are then required to allocate these funds on a per court basis, 
disbursing them back to the participating counties for use as salary supplements. 

I have two specific questions relating to tbis program and request your expedited opinion 
on them: 

1) May a county that is participating in the program discontinue the collection of the court 
costs and fees in the middle of the program year? 

2) If a county discontinues collection of the court costs and fees in the middle of the 
program year, must the Comptroller’s office continue to pay the salary supplement to 
that county for the remainder of the program year? 



. 

The Honorable John Comyn 
December lo,1999 
Page 2 

Your office has addressed the question of the constitutionality of the court costs and fees 
imposed under Section 5 1.702, Government Code, previously in Attorney General Opinion 
DM-123 (1992) and, more recently, in JC-0098, issued on August 23, 1999. The first opinion 
found that the fees and costs would affect certain constitutional rights in that it would result in 
disparate punishments in different counties in the state for the same criminal offense. As 
such, General Morales found that the statute must be deemed “constitutionally in&m.” 

Subsequently, in In re Dorsev Tm~n, No. 139,568-B (78” Dis. Ct., Wichita County, Tex. 
Aug. 24,1992), Judge Keith Nelson found that Section 5 1.702, Government Code, was 
constitutional in its entirety. He ordered that “all costs and fees required to be collected 
pursuant to Section 51.702 be collected.” Due to the district court’s order, the Comptroller’s 
o&e resumed its duties under this statute. 

Your most recent opinion, JC-0098, expressed the same concerns about the constitutionality of 
the statute as did the prior opinion. The recent opinion, however, stopped short of declaring 
the statute unconstitutional, stating that the opinion of the Office of the Attorney General “is 
constrained by the contrary decision of the Wichita County district court.” Id at p. 4. There are 
currently two lawsuits pending on this issue in district courts in Travis and Dallas counties 
questioning the constitutionality of the costs and fees imposed under this provision of the 
Government Code. There has not yet been a decision on the merits in either case. 

The facts raised in the instant situation are that Dallas County has been a participant in the 
program since July 1,1992. It is a participant in the current year that runs from 
July 1,1999, through June 30,200O. ,Gur office has been informed by a letfer from Dallas 
County Assistant District Attorney, John B. Cahill, dated December 8,1999, that the Dallas 
County Commissioners’ Court has passed an order diiting the Dallas County Clerk to 
discontinue the collection of the fees and costs under this progrsm. This order is dated 
October 5,1999, but indicates that it is to be effective tirn October 1,1999. The Dallas 
County Clerk’s Office has not collected the costs and fees due under this program since that 
date and has remitted no related funds to this office for the period. (Please see a copy of 
Assistant District Attorney John Cahill’s letter and Dallas County Commissioners’ Court 
Order enclosed for your reference.) 

Section 5 1.702, Government Code, does not contain any provision allowing a county to 
withdraw from the program in the middle of the program year. The only legal mechanism 
for discontinuing a county’s participation in the program is found in Subsection (h) of the 
statute. It provides that a commissioners’ court that desires to rescind a resolution requesting 
participation “. . . must submit it to the comntroller not later than June 1 preceding the 
beginning of the first day of the state fiscal year the commissioners’ court desires to rescind 
the resolution.” (Emphasis added.) 
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It appears that by allowing withdrawal from the program under this schedule, the 
Legislature did not intend that counties be permitted to opt out in the middle of a program 
year. There may be practical reasons for this restriction in that potential monthly 
variations in participants could cause sufftcient fluctuations in the revenue stream available 
to the fund to jeopardize adequate funding of the salary supplements. 

Additionally, the statute has a mirror provision allowing admission into the program only 
at a specified time, with some limited exceptions. (See Section 5 1.702(f), Government 
Code). 

Given the language of Section 51.702, Government Code, can the Dallas County 
Commissioners’ Court withdraw its effective participation in the program in the 
middle of the July 1,1999June 30,200O program year? 

The Comptroller’s office allocates money under the program to the participating counties 
on a monthly basis. The allocations are made to all counties that are participating in the 
program during the current program year. The allocation is made on a statewide basis and 
is owed to a county without regard to the amount of money actually collected in that 
jurisdiction. Even if there are no cases tiled or heard in a participating county during an 
allocation period, that county is entitled to an allocation payment under the program. 

Although there is no statutory language providing a basis for the Comptroller’s offtce 
withholding payment to a county who fails to comply with its collection duties under 
Section 51.702, Government Code, must the Comptroller continue to remit the 
allocation due under the program to such a county? 

The next monthly allocation is scheduled to be made bymy office the week of 
December 13,1999. Given this deadline, an expedited answer from you to both of 
these qzstions would be greatly appreciated. 

Enclosures 

c: JohnDahill 


