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CHRIS HARRIS DLIbia IO 
RECEIVED 

January 20,200o JAN 2 5 2000 

The Honorable John Cornyn OPINION COMMITTEE 
Oflice of the Attorney General 
Opinion Committee 
P.O. Box 12548 FfLE # /&-ww~-~~ 

Dear General Comyn, I.D$. 8 4f29J 

I am mpectfully requesting an attorney general’s opinion on a matter concerning state ccmeleries. 

1) 

2) 

3) 

4) 

5) 

6) 

7) 

Does property owner who holds in trust prop&y that was mnveyed by deed and dedication 
thcrcin as a public burial ground (“~emetery~‘) and on which remains have been interred, 
have the right of salt or conveyance to such publicly dedicated land other than the sale of 
burial Plots? Health andSuf&y Code 711.035; 12 Ter. Jr. 3d, See. 12, 13. 

May~propcrty that has been conveyed by deed and dedicated as a public “cemetery” when 
deed has been So recorded and human remains have been interred on the pmPerty be subject 
to any sale or conveyance that would intcrfcrc with its continued use as a public burial 
ground? Health and&z&y Gde 711.03S; 12 Tex. Jur 3d SW. 11. 13. 

Iforiginal gmntor of land recorded a written instrument dedicating land as public burial 
ground and the public uses such land to inter remains is an irrevocable dedication to public 
USC created? 30 Yk. Jur 3d, Sec. 19, 34 46. 54. 

Does Health and Safety Code 71 I .008 apply to a cemetery established prior to the A& and 
in existence without operating (existing internment but no current or fetute interment of 
rmiains)? 

May remains bc disintmd without approval and permit from the Texas Department of 
Health. 30 lk. Jw. 3d, Sec. 58: Health andSaji?ry Code 6Y4.001. 

May owner of “cemetery” propcrty petition a court for removal of the deeded dedication 
when the prop&y owner is not a ccmctery association’? Iieulfh and Snffy Code 
711.036(a). 

May owner of “cemete@’ property seek to remove dccdcd dedication of public burial 
ground while remains are intcrrcd on the property? 
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8) 

9) 

10) 

11) 

12) 

13) 

May remains be disintcrrcd prior lo removal of deeded dedication? 

May owner of”cemctery” property make application to plat such property for another 
intended use when the deeded dedication of such property has not been removed by a court 
or remains are intcrrcd on the property? 

May a municipal hoard approve such application orplat on property with a 
deeded dtrlication that has not been removed or while remains are intermd? 
Civil Practice and Rmedics tide, Title 5. Section 101.02iS 

May pmpcrty owner of a non-pxpetuul care cetnctety who is not a cemetery organization 
nave interred remains from one plot to another location in the “cemetery”? HeaRh and 
Sufcty Co&? 711,004(e)1,2,3. 

4 If yes, are. the descendants of those intcned pnrvided notification of removal and 
relocation of the remains and is their consent required? Health and s&fy Code 
711.004(a) 1.2,3.4.5, (b). 

b) If the St&c Registrar in their pamilting process requires the notification and consent 
of descendants prior to disinterment, is the property owner subject to the permitting 
process when property owner is not a cemetery organization? 

May remains that are disinterred from individual burial plots be grouped together and rc- 
interred in one burial or must remains bc m-interred in individual plots? 

When remains are rc-interred do the provisions of Health and Safety Code 714.001 apply? 

Sections 711.010 and 711.01 I ofthcHealtb and Safety Code, created hy HH $17, provide 
for Unknown and Abandoned Cemetery, without definition. 

Dots the fad that, property maintemmcc has been neglected in a non-petpctual care 
cemetery amount to ahandonmcnt? 12 Tex .Jur. 3d, Sec. 20; 30 Tix. Jur: 3d. Sec. 
58. 
If a deed has been recorded in the County records, publicly dedicating land as 
cemetery, or improvements have been constluctcd on the property, or grave markers 
mmain on the property or the property has been publicly marked as cemetery, or 
remains are interred on the pmpcrty is this suftioicnt to show that a ccmclery is not 
abandoned? 12 Tex. Jur 3d Sec. 20.30 Ter Jur 3d. Sec. 58. 

I bclicve an opinion on these questions would clarify the statutes related to and governing 
ccmcteries. Thank for your assistance on lhis matter. 


