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The Honorable John Comyn OPINION COMMITTEE 
Attorney General of Texas 
W. P. Clements Building 
300 West 15th Street 
Austin. Texas 7870 1 

Re: Request for Opinion 

Dear General Comyn: 

VIA INTERAGENCY MAIL 

FIL!“i 

I.D. f-f 
FILE#Ml -q-L.- 

I.D. # 4 i53b 

The purpose of this letter is to request an opinion on the proper procedures 
to follow under the Open Meetings Act when the number of Edwards Aquifer 
Authority Board members attending a committee meeting meets or exceeds the 
number needed to establish a quorum. 

The Board of Directors of the Edwards Aquifer Authority is composed of 17 
directors. See Act of May 30, 1993, 73rd Leg., R.S., ch. 626, 1993 Tex. Gen. Laws 
2350,2356, as amended by Act of May 31, 1995,74th Leg., RX, ch. 261,§ 1, r 
1995 Tex. Gen. Laws 2505,2506. Fifteen of the members are elected officials 
who are entitled to vote on matters presented to the Board. Id. $ 1.09(a), (f); 
9: 1.091(e). The remaining two members are appointed officials who serve as 
nonvoting members of the Board. One member is appointed by the South Central 
Texas Water Advisory Committee and the other is appointed by the 
Commissioners Court of Medina or Uvalde County in an alternating fashion. Id. !j 
1.09 1 (b),(c). A quorum is constituted by eight members who are entitled to vote. 
Id, $1.09(f). 
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The Edwards Aquifer Authority has eight standing committees which 
consider various issues and make recommendations to the full Board of Directors. 
The Chair of the Board appoints directors to serve on the standing committees. 
Ad hoc committees may also be appointed. Both voting and nonvoting members 
of the Board serve on the committees, and each committee is organized to include 
less than eight voting members. All committee members, including nonvoting 
Board members, are entitled to vote onmatters considered by the committee on 
which the members sit. 

Although the Edwards Aquifer Authority is subject to the Texas Open 
Meetings Act, the committee meetings of the Board are not required to be open 
meetings as long as a quorum of the Board is not present. See TEX. WATER 
CODE ANN. $36.064(b) (Vernon 1999). The practice of the Edwards Aquifer 
Authority is not to appoint a quorum of the voting members of the Board to a 
committee. 

The committee system is an important aspect of the Authority. All issues 
are referred to a committee for review, consideration, and comment. The 
committee then makes its recommendation to the Board, which is responsible for 
the final consideration of the issue. 

In some instances, one or more members of the Board who are not members 
of a committee may attend a committee meeting in order to receive the benefit of 
the staffs presentation of an issue, the discussion between committee members 
and staff, and the comments of the public attending the meeting. This may lead to 
the presence of a quorum of the voting members of the Board at a particular 
committee meeting. 

The Edwards Aquifer Authority has previously concluded that if certain 
guidelines in conducting a committee meeting are satisfied, then a quorum of the 
voting members of the Board may attend a committee meeting. The Fourth COW 
of Appeals decision in Medina Atascosa Water District v. Bexar Medina Atascosa 
Landowners ‘Assoc., 2 S.W.3d 459 (Tex. App. - San Antonio 1999) and the recent 
repeal of the authority of governmental bodies to conduct staff briefings in a 
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closed meeting make that conclusion suspect. Your decision in Texas Attorney 
General Opinion No. JC-0248 (2000) also appears to rebut the Authority’s 
conclusion. 

To assist in your analysis of this issue, the Edwards Aquifer Authority has 
provided a memorandum regarding this issue prepared by its legal counsel. 

I respectfully request an opinion on this issue. 

Jeff Wentworth 

JW/ml 

Enclosure 


