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Dear General Cornyn: 

This letter is to request your opinion as to the authority of Texas school districts to 
operate educational programs outside of the geographic boundaries of the district. Dr. 
Herman Smith, Superintendent of Greenville Independent School District, posed a 
number of questions regarding a proposal by Boles Independent School District to 
operate a campus within the boundaries of Greenville ISD (attached as Exhibit “A”). The 
agency believes that Boles ISD has the authority to do so, but requests your opinion to 
clarify the issues raised in his questions 1 and 4. We believe that this agency is the 
appropriate entity to respond to the other requests made by Dr. Smith regarding state 
and federal education program requirements at such a campus. A copy of the agency 
response to those questions is attached as Exhibit 9”. I have also attached as Exhibit 
“c” a brief submitted to the agency on these issues by the law firm representing Boles 
ISD. 

As you are aware, the Texas Constitution authorizes the Legislature to “provide for the 
formation of school district by general laws”.’ The Legislature has created school 
districts with geographic boundaries that do not overlap and cover all of the state? 
School districts are generally governed by elected boards of trustees, with the authority 
to “govern” and “oversee the management” of the district3 The Legislature has also 
reserved certain powers to school districts by virtue of Section 7.003 of the Texas 
Education Code, providing that “[a]n educational function not specifically delegated to 
the agency or the board under this code is reserved to and shall be performed by school 
districts or open-enrollment charter schools”. 

This agency has concluded that nothing in Texas law precludes a school district from 
operating an educational program outside of its geographic boundaries, provided that 

’ TX. Const. Art. VII, Section 3. 
’ See generally, Chapter 13, Texas education Code, particularly Sections 13.010, 13.051 and 
13.053. Note that an open-enrollment charter school has a geographic selvice area that does 
overlap the territory of one or more school districts and is limited by the terms of the charter under 
Section 12.111(13), Texas Education Code. 
3 Section 11.051. Texas Education Code. Note also Section 11.002, stating that school districts 
and open-enrollment charters “have the primary responsibility for implementing the state’s system 
of public education...” 
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the school board has concluded that a public purpose is served that warrants the 
expenditure of its funds.4 The structure of the school finance system in Texas supports 
such a conclusion, as a district would receive, in additional state aid, its average amount 
of expenditure per student for each additional student enrolled.5 

The agency has advised school districts that have inquired that it is permissible to 
operate educational programs outside of the geographic boundaries of the district, and is 
aware of several instances in which that has happened’. School districts additionally 
contract for placement of certain students outside of the district under Section 29.008, 
Texas Education Code, and operate “shared service arrangements” under Section 
29.007 that can involve a district operating the cooperative program at a location outside 
of its borders. 

A related question is whether a school district may expend state or local funds for the 
purpose of operations outside of its geographic boundaries. It has long been settled that 
a school district may expend local funds to educate transfer students. Love v. Cify of 
Da//as, 40 SW. 2d 20 (Tex. 1931). School districts are also authorized to expend local 
taxes and state funds not dedicated for a specific purpose for “purposes necessary in 
the conduct of the public schools determined by the board of trustees” under Section 
45.105, Texas Education Code. Our agency has concluded and previously advised 
school districts that local maintenance taxes and state funds may be expended outside 
of the geographic boundaries of the school district. 

The conclusion that a district may expend local maintenance and operations taxes and 
state funds outside of its geographic boundaries is also consistent with the constitutional 
basis for establishing school district property taxes. That provision authorizes a 
maintenance and operations tax “for the management and control of the public school or 
schools of such districts” and a bond tax “for the erection and equipment of school 
buildings therein”.’ It is our understanding that your office has determined that bond 
taxes may not be expended outside of the boundaries of the district, based on the 
implicit constitutional limitation on facilities.’ 

‘Such a determination is of course always implicitly required by Article Ill. Section 52 of the 
Texas Constitution. 
’ This obviously oversimplifies the complexities of the school finance system but is generally true 
for a ‘Tier Il” district like Boles ISD. State funding guarantees (and in some cases limits revenue 
to) an amount of total revenue per student in state and local funds, the actual amount varying with 
tax rate and certain adjustments based on characteristics of the district and its students. See 
generally, Chapters 41,42 and 46, Texas Education Code. Under that system, an additional 
student will produce the guaranteed (or limited) amount of total revenue in additional state funds 
as the total guaranteed amount has increased but the other factors (local tax collections, tax rate 
and districtlstudent characteristics) remain the same. 
‘We are currently aware of one campus, operated by Santa Gertrudis ISD within the boundaries 
of Kingsville ISD. Until recently, Houston ISD also provided services to the Hams County juvenile 
detention center at a location within Clear Creak ISD. That facility recently became an open- 
enrollment charter school pursuant to Chapter 12 of the Texas Education Code. 
’ Implementing legislation for the two authorized taxes is found at Sections 45.001 (bond taxes) 
and 45.002 (maintenance taxes), Texas Education Code. 
* Several statutory provisions dealing with facilities follow this distinction, e.g., Sections 
45.001(a)(l)(A). and 45.062(b)(l) and 45111(a). all Texas Education Code. Note expenditure of 



My questions are as follows: 

1. May a school district operate an educational program outside of the geographic 
boundaries of the district? 

2. If the answer to question 1 is “yes”, is there any law governing district funds from 
maintenance taxes, bond taxes, or state funds that would preclude their use for an 
educational program physically located outside of the district? Please, in this 
context, address local maintenance taxes and state funds used to make payments 
under the Public Property Finance A&. 

Thank you for your consideration of this request. Should you need any additional 
information, please feel free to contact me or David A. Anderson, General Counsel, at 
(512) 463-9720. 

-Sincerely, 

ommissioner of Education 

Cc: Dr. Herman Smith, Superintendent, Greenville ISD 
Dr. Graham Sweeney, Superintendent, Boles ISD 

general funds of a district under Section 45105(c), Texas Education Code, is not geographically 
limited. 
’ Chapter 271, Texas Local Government Code. 


