
Executive Council of 
Physical Therapy and Occupational Therapy Examiners 

Texas bard of Physical Therapy Examiners 
Texas Board of Occupational Therapy Examiners 

333 Guadalupe, Suite 2510 
Austin, Texas 7870 13942 

Voice 512/305-6900 

September 19,200O 
Fax 5 12/305-695 I 

Honorable John Cornyn, Attorney General of Texas 
Office of the Attorney General 

KQ- cY&w-y 

P.O. Box 12548 RECEIVED 
Austin, Texas 7871 l-2548 FILE # r&il\q&c 

SEP 20 2000 
Al-TN: Opinion Committee 

I.D. # r\bu$& 
OPINION COMMITTEE 

Dear General Comyn: 

The Texas Board of Physical Therapy Examiners requests your assistance in interpreting a section 
of the Physical Therapy Practice Act (Act), Chapter 453 of the Occupations Code. The Board 
requests a legal interpretation of the word “accompanied” contained in 3453.202. This section 
provides as follows: 

Sec. 453.202. LICENSE APPLICATION. 
(a) An applicant for a physical therapist license or a physical therapist assistant 
license must submit to the board a written application on a farm provided by the 
board. 
(b) The application must be accompanied by: 

(1) an examination fee prescribed by the board; and 
(2) a nonrefundable application fee prescribed by the board. 

(c) The examination fee under Subsection (b)(l) is refundable if the applicant does 
not take the examination. 

(Emphasis added) 

When the Act was enacted in 1971, the process for administering the physical therapy exam was 
very different than it is today. Until 1994, the Board paid Professional Examination Service, the 
owner of the exam, directly for the exams before applicants took it. (At that time, the Boards 
appropriated funds included a rider for the estimated cost of the exam.) The written exam was 
offered three times a year in Austin. When applicants signed up for it, they also sent the exam fee 
to the Board. The Board deposited the exam fee into the General Revenue Fund. 

The exam is now owned by the Federation of State Boards of Physical Therapy (Federation), of 
which the Texas Physical Therapy Board is a voting member. l& 994, the Board was one of the 
first Federation members to switch to a computer-based exam format. Applicants now take the 
exam, at their convenience, at Sylvan Learning Centers all over the United States. Also in 1994, 
the Board began acting as a “pass through” for the exam fee. The appropriations rider was 
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discontinued and the Board no longer paid for all of the exams it expected to give at one time, i.e., 
before the candidates applied to take it. For the last six years, applicants have sent certified 
checks to the Board, payable to the Federation, with their applications. The Board keeps the 
certified check in its office safe until an applicant meets all of the Board’s requirements to sit for the 
exam. Once all requirements are met, the Board sends the certified check it received from the 
applicant to the Federation via two-day courier service. Since applicants have the freedom to take 
the exam any time after they have met the requirements, the Board sends certified checks to the 
Federation on a frequent basis, usually twice a week. 

The Federation will soon be offering exam applicants the opportunity to register for the exam 
online and pay for the exam with a credit card. The Federation has asked the Board to determine 
whether the Physical Therapy Act permits it to allow applicants to pay the exam fee directly to the 
Federation. 

The Boards question is this: Can the word “accompany” in 953.202(b) be interpreted broadly to 
mean “occur at the same time?” This interpretation would mean that a person could register to take 
the exam as part of the application process, and pay the examination fee directly to the Federation. 
In other words, does +%53.202(b) allow the applicant to pay the examination fee directly to the 
provider of the exam? 

Thank you very much for your assistance in this matter. If you have any questions, please contact 
me at 512/305-6900. 

Sincerely, 
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