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Dear General Cornyn: 

I am requesting a formal opinion from your office on the following question: 

Whether a county may charge an applicant for the costs incurred by the county when the 
county, pursuant to Section 232.041(b) of the Texas Local Government Code, 
publishes and mails a notice stating that an application has been filed for the 
reptatting of a subdivision, or whether the county must bear the expense of providing 
such notice. 

The County of El Paso is located on the United StatesMexico border; therefore, Chapter 
232, Subchapter B of the Texas Local Government Code applies to the platting and replatting of 
subdivisions of land used for residential purposes. In El Paso County, any revision of a plat must 
be approved by the County Commissioners Court. However, before a court can approve a plat 
revision, the court must issue a notice indicating that the court is to consider the revision. 
Section 232.041(b) states: 

After the application is tiled with the commissioners court, the court shall 
publish a notice of the application in a newspaper of general circulation in the 
county. The notice must include a statement of the time and place at which 
the court will meet to consider the application and to hear protests to the revision 
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of the plat. The notice must be published at least three times during the period 
that begins on the 30” day and ends on the seventh day before the date of the 
meeting. If all or part of the subdivided tract has been sold to nondeveloper 
owners, the court shall also give notice to each of those owners bv certified 
or registered mail, return receipt requested, at the owner’s address in the 
subdivided tract. [emphasis added] 

This provision imposes a duty on a county to provide notice, yet there is no express 
provision that allows a county to require the applicant to cover the costs of issuing such notice. 
In fact, there is no provision allowing a county to charge a fee even when an applicant requests 
the approval for an initial plat that establishes a subdivision. Under Subchapter A, a 
commissioners court is instructed to refund at least half of the application fee or deposit if it fails 
to take a final action on splat application. 'Ikx. LOCALGOV'TCODEANN. §232,0025(i)(Vemon 
2000). That a county is authorized to charge a fee in the first place is therefore implied. But 
Subchapter B does not contain a similar provision for refunding an application fee. 

The underlying question, then, is whether a county has the implied authority to require 
that the applicant who makes a request under Subchapter B cover the costs ofproviding notice. 
There is, of course, the general rule that express authority is not necessary for a commissioners 
court to issue an order so long as the order is reasonably necessary to act under some authority 
granted by a statute or the Constitution. In this situation, the El Paso County Commissioners 
Court not only is granted authority by statute to issue notice, it is mandated to do so.~ The County 
of El Paso would argue that it has the implied authority to require that applicants for subdivision 
revisions and replats cover the cost of providing the notice required in Section 232.041(b) of the 
Texas Local Government Code. 

The cost of providing such notice is substantial. As old subdivisions are replatted to 
conform to the new subdivision standards imposed by Chapter 232, Subchapter B of the Texas 
Local Government Code, the cost burden to El Paso County will become unmanageable unless 
the burden is borne by the applicant seeking the revision. We request your opinion clarifying 
whether the County of El Paso has the authority to charge an applicant for the costs of issuing 
such notice. 

I thank you in advance for your assistance in this regard. 


