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REQUEST FOR a 
ATTORNEY’S GENERAL’S OPINION 

FACTS: 

The Palo Pinto County Attorney comes under Government Code Section 46.0031 as a county 

prosecutor as of September 1, 1999. The Palo Pinto County Attorney has filed a written of waiver of 
!O L. 

$2,905.00 of his annual compensation for the 2000-2001 budget year. The Palo Pinto County Attorney 

submitted a request to pay for computer software for his oftice from the waived compensation. The 

request was returned as denied by commissioners court signed by the County Judge, although the Palo 

Pinto County commissioners court did not meet in a public and posted meeting from the date of this 

request until the date of the return of the request. 

ISSUE: 

Whether the funds a county receives from a county prosecutor’s partial waiver of annual 

compensation can only be expended at the discretion of a commissm~er’s court? 

ARGUMENT AND AUTHORITIES 

Any waived amount of compensation can only be used for the expenses of the prosecutor’s office 

and is not subject to the discretion or control of a commissi&er’s court. Chapter 46 of the Texas 

Government Code is the Professional Prosecutor’s Act. A previous attorney general’s opinion addresses 



whether expense monies given to a state prosecutor’s office for expenses from the state is subject to the 

discretion of a commissioner’s court. They are not. The expenses discussed in this attorney general’s 

opinion are from a different section of the same chapter of the Government Code than the expenses the 

subject of this brief, however, the same logic applies. The expenses discussed today are not subject to the 

discretion of a commissioner’s court. 

Section 46.005(d) of the Texas Government Code holds in pertinent part: 

Cd) This section does not apply to a county prosecutor who files with the County auditor an annual 
written waiver of the amount of compensation that is equal to or exceeds 80 percent of the 
benchmark salary. An amount waived under this subsection shall be used for expenses of 
the county prosecutor’s office. 

Any amount of waived compensation can only be used for the expenses of the prosecutor’s office. 

In the same chapter of the Professional Prosecutor’s Act expenses are discussed that being each state 

prosecutor is entitled to monies from the state to defray salaries and expenses. 

Section 46.004 of the Texas Government Code holds in pertinent part: 

(a) Each state prosecutor is entitled to receive not less than $22,500 a year from the state to be 
used by the prosecutor to help defray the salaries and expenses of the office. That money may 
not be used to supplement the prosecutor’s salary. 

(b) Each state prosecutor shall submit annually to the comptroller of public accounts a sworn 
account showing how this money was spent during the year. 

Opinion JM-428 set forth that funds received under this statute are not subject to appropriation or 

control by the commissioner’s court. The reasoning used in Opinion JM-428 is applicable to all expenses 

discussed in the Professional Prosecutors chapter of the Texas Government Code. 

The waived amount of compensation can only be used for a prosecutor’s office expenses, however, if 

a commissioners court can refuse a request to expend those funds a commissioners court can circumvent the 

required use of those funds. There are no cases that interpret this new statute nor is the legislative history of 

this law (HB 804) of any benefit to this request for an opinion. 



SUMMARY 

Funds received by a county from a waiver of compensation by a prosecutor can only be used for the 

expenses of that prosecutor’s office. If those funds are subject to appropriation or control by a 

commissioners court the funds may never be expended and thus a commissioners court could circumvent the 

requirement that the funds be used solely for the expenses of the prosecutor’s office. These funds should not 

be subject to the discretion or appropriation of commissioners court. 

Very truly yours, 

Phil Garrett 

PG/bh 


