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January 30,200l 

RECEIVED 

FE8 02 20at 
OPINION COMMITTEE 

Re: Registration of Lockheed Martin Corporation under Section I7 of the Texas Engineering Practice 
Act and a related question. 

Dear General Comyn: 

This is to request a written opinion from your office as to whether Lockhead Martin Corporation (LMC) is 
required to register with the Texas Board of Professional Engineers (the Board) under section 17 of the Texas 
Engineering Practice Act, Article 3271 a, Tex. Rev. Civ. Stat. Ann. (Vernon Supp. 2001). 

Section 17 provides in part as follows: 

(a) A sole proprietorship, firm, co-partnership, corporation, or joint stock association may 
engage in the practice of professional engineering in this state, provided: 

(1) the entity is registered with the Board; and 

(2) such practice is carried on only by professional engineers licensed in this 
state. 

LMC claims that it is not subject to the registration requirements of section 17 because part of its operations 
are located on a federal enclave and it primarily provides products and services to the federal government 
under various defense contracts. Correspondence from LMC’s attorneys dated November 29,2000, sets out 
in detail the reasons why LMC does not consider itself subject to section 17 and such correspondence is 
incorporated by this reference. LMC ‘s November 29,2000, correspondence does not dispute the fact that its 
business engages in various aspects of the practice of engineering. It is the Board’s position that LMC must 
comply with the various provisions of the Board’s Act including section 17. 

Specifically, the board’s questions are as follows: 

1. Is LMC required to register with the Board pursuant to section 17 of the Act? 
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2. Do the registration requirements of section 17 extend to Lockheed Martin 
Aeronautics Company (LM Aero), an unincorporated division of LMC, doing 
business in Texas since 1943 on a federal enclave? 

3. Would the registration requirements of section 17 extend to LM Aero if it was an 
incorporated subsidiary of LMC doing business on a federal enclave or an 
incorporated subsidiary doing strictly defense contracting business for the federal 
government off the enclave. 

Further, the Board is requesting a determination as to whether the Act applies to non-licensed engineers who 
are working as independent contractors for LMC at its facility on the federal enclave. Are non-licensed 
contract engineers, who are not full time employees of LMC, subject to the Boards Act when providing 
engineering services to LMC on a federal enclave? The Board’s position is that section 20(a)(2) does not 
provide an exemption for non-licensed contract engineers and that such individuals are subject to the Board’s 
Act even when working on a federal enclave. 

The Board is enclosing a copy of its file, including the November 29,2000, correspondence, concerning this 
matter. Should you need additional information, please contact Walter May, P.E., D. Min., Director of 
Licensing, at 5 12/440-3054. 

Thank you for your consideration of this request. 

Sincerely, 

Executive Director 
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