
RECEIVED . . 
The Honorable John Comyn 
Attomey General of Texas 
P-0. Box 12548 
Austin, Texas 7871 l-2548 

REQUEST FOR OPINION 

DearGeneral Comyn: 

As Executive Director of the Texas Health Care Information Council (THCIC) and on behalf of the THCIC? 
I am requesting an AWrney General’s opinion on various issues surrounding the THCIC’s authority to 
charge for data it has collected and compiled under Chapter 108 of the Texas Health and Safety Code. 
lhe 74th Legislature created the THCIC in 1995. The agency is charged by statute to collect inpatient 
discharge data from Texas hospitals for the purpose of making the data available to the public. Health & 
Safety Code 5 108.006(S), (9). Section 308.012(b) authorizes the THClC to set its own fees for copies of 
THClC data: 

Section 108.012(b) reads: 

The council may charge a person requesting public use or provider quality data a fee for 
the data. The fees may reflect the quantity of information provided and the expense 
incurred by the council in collecting and providing the data and shall be set at a level that 
will raise revenue sufficient for the operation of the council. 

However, section 108.0045 makes the THCIC subject to the Public Information Act (PIA), Tex. Gov’t 
Code, Ch. 552. The PlA requires state agencies to follow the General Services Commission (GSC) rules 
on charges for public information. 

Specifically, section 552.262(a) of the PlA states: 

The General Services Commission shall adopt rules for use by each governmental body 
in determining charges for provWmg copies of public hforrnation under this subchapter 
and in determ’ming the charge, deposit, or bond required for making public information 
that exists in a paper record avatiaMe for inspection as autborii by Sections 552.271(c) 
and (d). The rules adopted by the General Services Commission shall be used by each 
governmental body in determining charges for providing copies of public information and 
in determining the charge, deposit, or bond required for making public information that 
exists in a paper record available for inspection, except to the extent that other law 
provides for charges for specific kinds of public information. (emphasis added). 

Thus, it seems to us that subsection (a) of section 552.262 of the PIA recognizes the grant of authority to 
the THCIC to charge according to 5 108.012(b). 

The THCIC has created the Public Use Data File (PUDF), containii over 100 data elements, such as 
hospital name, patient gender. type of admission, source of payment, principal and other diagnoses, 
procedures, length of stay, risk of mortality score, severity of illness score, accommodation charges, and 
ancillary charges. It is in an electronic format and by THCIC rule, 25 TAC §1301.18, is made available for 
inspection by the public. A copy may be obtained for a fee of $1000 per calendar quarter. 



The amount of this fee was determined by the TliClC Executive Director following guidelines set 
by the THCIC Board after consideration of the charges levied In other states for data that is 
approxin~ateiy comparable. The Executive Diior set the fee after determining that if the fee 
were set at a level to “raise revenue sufficient for the operation of the councip [as specifii in 
Chapter 108.012(b)], the sates price would be prohibitive and the expected Ievel of revenues 
generated would dediie. Such a price also seemed to confIB with the PTA and the Heatth 8 

Code Q 108.006(6), (9)‘s &xpress purpose of making this information avanable to the 

The THCIC requests an opinion on whether you concur with our interpretation that section 
108.012(b) prevails over the charges for public information established in the PIA and 
Generai Services Commission rules, 1 TAC ~111.61--70, and thus, section 108-012(b) 
authorizes the THCIC to set its own fess for information developed by it. 

The THCIC also requests an opinion on whether the THCIC can charge the current fee of 
$1000 per calendar quarter, which was not entirely derived from a cost-basis cakzulation. 
Akmathly, must the agency Merally compty with the diies of section 108.012(b), 
even if charges based on recovery of operational expenses would be at an increased 
charge over and above the $1000 now being charged, and certainly more than the charge 
based on Gsc cost ruks? 

Siiikly, if a person requests a paper or electronic copy of the PUDF that requires a 
custom’ned presentation of the data, would the THCIC be required to fMow the PIA and 
GSC rules to determine charges for copies and processing fees for this information, or 
may the TliClC set its own fees in accordance with sectjon 108.012(b)? 

5. 

Assuming the THCIC has authority to adopt its own charges pursuant to section 
106.012(b), may the THClC charge the same fee to each subsequent requester of the 
same item once a custom report is created parttcutarty for one person? Or once the 
agency has recovered its initial costs for the report, must it only charge for the cost of 
copying and accessing the report for a subsequent requester? 

Lastly, ~JI developing its own charges pursuant to section 108.012(b), must the THCIC 
compty with GSC rule, 1 TAC §I11641 

1 TAC 51 i 1.64 Requesting an Exemption reads: 

(a) Pursuant to chapter 552.263~) of the Public Information Act, a governmental body 
may request that it be exempt from part or all of these rules. 

(b) State agencies must request an exemption if their charges to recover costs are higher 
than those established by these rules. 

Thank you for your assistance with this matter. Cue Boykin, Assistant Attorney General, 
Administrative Law Division, provides legal counsel to the THCIC. You may contact him (475 
4239) or me if you need further background information. 

Sincerely, 

(fzdk&? 
Jii Loyd 
Executive Director 

T 


