
NOV-02-2001 FRI lo:15 AM TNRCC COMMISSIONER 

Robert J. Huston, Chrhm) 
R. B. “Mph” Mmquez, Connnmm 

John M. Baker, Cbmmissi’oner 
3efiiey A. Saitas, lii’bcuthti~r 

FAX NO. 5122395533 PI 02 

RECEIVED 

NOV 02 2001 

OPINION COMMITTEE 

TEXAS NATURAL RESOURCE CONSERVATION COMMISSION 
hotecting Tem~ bg R&&g und fWe&izg R-dZutim 

November 2,2001 \&+i%bbe v 

By Certified Mail, Return Receipt Requested 

The Honorable John Cornyn 
Attorney General of Texas 
Attention: Opinions Committee 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 7871 l-2548 

FILE # ml- 4ad’7, --1)1 
I.D. # J-lady 1 

Ite: Construction of TEX. HEALTH & SAFETY CODt?, 5 382.056(r) and 382.065 

Dear General Corny4: 

On behalf ofthe TexasNatural Resource Consewation Commission (Commission), I am requesting 
your opinion as to the application and interpretation of nevv requirements for portable facilities and 
concrete crushers imposed by the Texas Clean Air Act (TCA4) TEX. HEALTH & SAFETY CODE 4 

382.056(r) and $382.065. Both sections were amended by House Bill 2912 and became effective 
September I, 200 1. 

Section 382.056(r){ 1 ), Health and Safety Code, states that relocation or change of locdtion of a 
portable facility can be done without notice if: a) the portable facility is moving to a site that contains 
a permitted facility and b) there has e been a portable facility at that same site within the past two 
years. With regard to that section, we request your opinion on the following four issues: 

(1) May mc statute be interpreted to allow a portable facility to move to a site without notice 
if: a) the portable facility is moving to a site that contains a permitted facility, and b) there 
has been a portable facility at that same site within the past two years? 

(2) Does the statute apply to pending applications, or does it only apply to those 
applications filed on or af?er the effective date of the statute? 

(3) Does “permitted facility” refer only to facilities permitted under the Texas Clean . 
Air Act or can it also in&de facilities permitted under other authority of the 
Commission (i-e. the Texas Solid Waste Disposal Act, etc.)? 
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(4) Does “permitted facility” refer only to permits that are subject to public notice 
prior to issuance or does it also include all available permitting authorizations (such 
as general permits, standard permits, and permits by ruIe)? 

For background purposes, the Commission notes that portable facilities include facilities such as 
concrete bat& plants, trench burners and concrete and rock crushers. I?he TCAA defines “facility” 

- as “a discrete or identifiable structure, device, item, equipment, or enclosure that cunstitut& or 
contains a stationary soutce” Tex. Health & Safety Code Ann. 382.003(6) (Vemoti 1992). For a 
“facility” to be subject to the TCAA’s requirements, the emissions from the facility must be from 
a “stationary source.” Although the TCAA does not def’ine “stationary source” the general 
provisions of the Federal Clean Air Act (ETA-A) define “stationary source” as “generally any source 

t of an air pollutatzt except those emissions resulting directly from an intemaJ combustion engine for 
transportation purposes or from a nonroad engine or nonroad vehicle as defined in section 7550 of 
this title.” 42 U.K. 7602(z). Thus, the emissions from portable facilities, while they are operating, 
are considered to be emissions corn a stationary source. The fact that these facilities can easily 
move about does not exempt them from regulation under the permitting requirements of the TCAA, 
nor fi-om the requirements of federal permitting prom (e.g., Prevention of Significant 
Deterioriation and Nonattainment Permits). 

The commission has been presented with a number of arguments regarding the appropriate 
interpretation of subsection (r)(Z) of the statute. In addition, the Commission has received letters 
from Reps. Fred l3osse and Burt Solomons indicating that the shared intention with which their 
amendments were offered was to allow a portable facility, within a two-year period, to move onto 
and off of a site with a previously permitted facility without having to give notice of relocation or 
change of location. 

The second set of questions are in reference to Section 382.065, Health and Safety Code, as 
amended, which states that: 

(a) The commission by rule shall prohibit the location of or operation of a concrete 
crushing facility within 440 yards of a building used as a single or multifamily 
residence, school or place of worship. 

(b) This section does not apply to an existing concrete crushing facility. 

Against that backdrop, under which of the following circumstances is a facility “existing”? 

(a) The concrete crushing facility was authorized as of September 1,200I and 
it is actually located or operating at the site as of September 1,2001; 

09 The concrete crushing facility was authorized as of September 1,200l but it 
is not located or operating at the site as of September 1,200l; or 

The concrete crushing facility was not authorized as of September 1,200 1 but 
it is located or operating illegally at the site as of September 1,2001.. 
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The commission’s practice for permitting these facilities has been to issue a “portable facility 
permit” which may specify a specific address that a concrete crushing facility is authorized to move 
to or it may have general provisions tit would apply to any Iocation. The commission has been 
presented with a number of arguments concerning the interpretation of the term “existing” in 
subsection (b). The interpretation of the term “existing” is key since the prohibition on siting in 
subsection (a) appears to hinge on whether an existing concrete crushing facility was located or 
operating at the site as of September 1, 200X. Said diffcrentiy, the ability to locate or operate a 
concrete crushing facility at a site could be limited by the interpretation of “existing.” ’ 

The TNRCC appreciates your attention to this matter 8nd gladly offers its assistance. If you have 
any questions, please contact Lydia Gonzalez Gromatzky, Senior Director of the TNRCC’s Office 
of Legal Services at (512) 239-0660. 

cc: Robert J, Huston, Chairman 
R. B. ‘Wph” Marquez, Commissioner 
Kathleen Fktrtnett White, Commissioner 
JefEey A. Saitas, Executive Director 


