
4 
a- 

Texas Heah Are 

r\ 
Information Council 

RECEIVED 
December 17,200 1 

mx 2 0 2001 
The Honorable John Cornyn 
Attorney General of Texas OPINION COMMITTEE 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 787 1 l-2548 

REQUEST FOR OPINION 

Dear General Comyn: 

1 

Two commodore Plaza 
206 East slh Stmt, Suite 19.140 

Austin, Texas 78701 
Ph (512) 482-3312 
Fax (512) 453-2757 

www.thcicstate.tx.us 

As Executive Director of the Texas Health Care Information Council (THCIC) and on behalf of 
the agency’s board members, I am requesting an Attorney General’s opinion concerning whether 
either Senate Bill 11 (Texas Legislature, 77ti Session, 2001) requires that hospitals obtain written 
authqrizations from patients prior to sending confidential identifying information to THCIC. 

SBl 1 (Texas Legislature, 77ti Session, 2001) amended (in part) Chapter 18 1 of the Health & 
Safety Code. Sec. 18 1.002 (below) suggests that the requirements found within Chapter 108 of 
the Health & Safety Code might prevail, given that Chapter 108 contains safeguards to protect 
the identify of both physicians and patients, including both civil and criminal penalties. (See 
Health & Safety Code, especially $108.01 l(i)(2), 6908.013, $108.014 and $108.0141) 

(SBl 1) Sec. 181 .OOZ. APPLICABILITY. (a) This chapter does not affect the validity of 
another statute of this state that provides greater confidentiality for information made 
confidential by this chapter. 
(b) To the extent that this chapter conflicts with another law with respect to protected 
health information collected by a governmental body or unit, this chapter controls. 

Section 181.103 suggests that hospitals are able to provide data to THCIC without obtaining each 
patient’s written authorization. (See opening portion of Sec. 18 1.103 below) However, this text 
goes on to enumerate specific examples that do not explicitly include TI-ICIC. 

Sec. 181.103. DISCLOSURE OF INFORMATION TO PUBLIC HEALTH AUTHORITY. A 
covered entity may use or disclose protected health information without the express 
written authorization of the individual for public health activities or to comply with the 
requirements of any federal or state health benefit program or any federal or state law. A 
covered entity may disclose protected health information: 

(1) to a public health authority that is authorized by law to collect or receive 
such information for the purpose of preventing or controlling disease, injury, 
or disability, including the reporting of disease, injury, vital events such as 
birth or death, and the conduct of public health surveillance, public health 
investigations, and public interventions; 

(2) to a public health authority or other appropriate government authority authorized by 
law to receive reports of child or adult abuse, neglect, or exploitation; and 



(3) to any state agency in conjunction with a federal or state health benefit 
program. 

Opinion Request. The THCIC requests your opinion whether hospitals can 
report all of the information specified through Chapter 108, Health & Safety 
Code, and the Council’s rules at 25 TAC $5 1301.1 l-1 30 1.20, without first 
obtaining written authorization from patients. 

Senator Nelson was the sponsor of this bill. I presume that she will have an interest in this 
request and your opinion. 

Thank you for your assistance with this matter. Cue Boykin, Assistant Attorney General, 
Administrative Law Division, provides legal counsel to the THCIC. You may contact him (475 
4239) or me if you need further background information. 

Sincerely, 

Jim Loyd u 
Executive Director 
jim.lovd@thcic.state.tx.us 


