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Re: Request for opinion regarding the confidentiality of medical information 

Dear General Comyn: 

The Texas Board of Architectural Examiners (“the Board”) has directed me to request 
from you an opinion regarding the Board’s authority or duty to maintain the privacy of 
medical information that comes into the Board’s possession under certain circumstances. - 
Specifically, I am inquiring about the confidentiality of medical information the Board 
receives from a person- who seeks accommodation for a licensing examination due to‘s 
disability. 

Pursuant to its enabling legislation, the Board requires that an applicant for registration as 
an architect, landscape architect, or interior designer must pass a professional licensing 
examination. The Board administers the nationally standardized landscape architectural 
licensing examination in Austin, Texas. The Board contracts with the National Council 
of Architectural Registration Boards and the National Council for Interior Design 
Qualification (NCIDQ) to administer the architectural licensing examination and the 
interior design licensing examination, respectively. The architectural licensing 
examination is administered daily at facilities operated by the Chauncey Group and 
Sylvan Learning Centers throughout the United States, including a number of facilities in 
Texas. The interior design licensing examination is administered twice annually at Texas 
locations designated by NCIDQ. 

In order to comply with the Americans with Disabilities Act (hereafter the “ADA”), the 
Board arranges for accommodations to be made at facilities where the professional 
licensing examinations are administered. As part of this process, the -Board obtains - 
information from each examinee who requests accommodation to determine whether the 
examinee has a disability and the nature of the accommodation(s) necessary as a result of 
the disability. 
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Accessibility Requirements under the Americans with Disabilities Act (ADA) 

Title II of the ADA prohibits discrimination against the disabled by public entities. 42 
U.S.C. 6 1213 1 et seq. As a state agency, the Board is a “public entity” for purposes of 
Title II of the ADA. 42 U.S.C. 5 12 13 l( 1). Title II of the ADA provides that “no 
qualified individual with a disability shall, by reason of such disability, be excluded from 
participation in or be denied the benefits of the services, programs, or activities of a 
public entity, or be subjected to discrimination by any such entity.” 42 U.S.C. 4 12132. 
In implementing this section, the Department of Justice adopted regulations that state, in 
part, “A public entity may not administer a licensing or certification program in a manner 
that subjects qualified individuals with disabilities to discrimination on the basis of 
disability. . . .” 28 C.F.R., $ 35.1300>)(6)(2001) 

Title III of the ADA prohibits discrimination against persons with disabilities in places of 
public accommodation. 42 ~ U.S.C 8 1218 1 et seq. The term “places of public 
accommodation” generally refers to private entities that provide services to the public, 
including educational facilities. 42 U.S.C § 12181(7)(J). Title III provides that “[n]o 
individual shall be discriminated against on the basis of disability in the full and equal 
enjoyment of the goods, services, facilities, privileges, advantages, or accommodations of 
any place of public accommodation by any person who owns, leases (or leases to), or 
operates a place of public accommodation.” 42 U.S.C. 8 12182. Title III includes the 
following specific prohibition on discrimination in administering licensing examinations: 
“any person that offers examinations . . . related to applications, licensing, certification or 
credentialing for . . . professional . . . purposes shall offer such examinations . . . in a 
place and manner accessible to persons with disabilities or offer alternative accessible 
arrangements for such individuals.” 42 U.S.C. 5 12189. The Department of Justice has 
construed this section to specifically apply to authorities which administer state mandated 
professional licensing programs and are not covered by title II of the ADA because they 
are not state or local agencies. Appendix B to Part 36 C.F.R. (1991) (Section-by-Section 
Analysis and Response to Comments). 

The Office of the Attorney General, citing federal case law, has construed the provisions 
of title III of the ADA to apply to public entities that administer licensing examinations 
even though title III generally is restricted to private entities. See Tex. Att’y Gen. Op. 
No. JC-0050 at page 2 (May 17, 1999). Pursuant to this opinion, the Board is subject to 
the provisions of the ADA in administering its examinations pursuant to title II and also 
is subject to the specific accessibility requirements applicable to professional 
examinations included in title III. The contractors who administer the examinations for 
the Board clearly are subject to title III of the ADA. 

The Department of Justice has determined that an examiner may require evidence that an 
examinee is entitled to accommodation under the ADA. The commentary to 28 C.F.R. 8 
36.309 states, “Examiners may require evidence that an applicant is entitled to 
modifications or aids as required by this section, but requests for documentation must be 
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reasonable and must be limited to the need for the modification or aid requested. 
Appropriate documentation might include a letter from a physician or other professional. 
. . . . ” App. B, construing 0 36.309, quoted in Tex. Att’y Gen. Op. No. JC-0050 at 4. 

The Board’s Disability Assessment Procedure 

The Board has implemented a procedure through which a person may request 
accommodation, due to a disability, to sit for an examination. As part of this procedure, 
the Board requires each examinee who has requested accommodation to submit evidence 
of a disability as envisioned by the commentary to 28 C.F.R. 6 36.309. The Board has 
created a disability assessment form for this purpose. The form is to be completed by the 
examinee’s physician and submitted to the Board’s staff. Copies of the form and a 
document explaining the Board’s procedure are enclosed for your reference. 

The disability assessment form used by the Board requests a diagnosis of the examinee’s 
disability, a description of the limitations caused by the disability, and a description of the 
necessary accommodation(s). The staff of the Board reviews each request for 
accommodation. If the staff determines that the examinee is disabled in a manner which 
denies the examinee an equal opportunity to successfully complete the examination, 
appropriate accommodations are made for the examinations administered at the Board’s 
of&es. For the examinations which are not administered by the Board, a request for 
accommodation is forwarded to the appropriate contractor so that necessary 
accommodation(s) may be made. 

Confidentiality of Medical Information 

The Board is requesting an opinion regarding its authority or obligation to maintain the 
privacy of the data it obtains through a disability assessment form pursuant to the ADA. 
Title I of the ADA relating to employment discrimination requires that information about 
the medical conditions or medical histories of employees and applicants be collected and 
maintained on separate forms, kept in separate medical files, and treated as confidential 
medical records. 42 U.S.C. $0 12112(d)(3)(B) and 12112(d)(3)(C). See Open Records 
Decision No. 641 (April 18, 1996) (holding that medical records which are confidential 
under title I of the ADA are exempt from disclosure under the Texas Open Records Act). 
There are no comparable confidentiality requirements regarding the medical conditions or 
histories of examinees under title II and title III of the ADA. 

Although there is no federal provision that directly addresses the confidentiality of 
physicians’ statements regarding an examinee’s disability, the Board respectfully submits 
that such information is confidential under Texas law pursuant to Chapter 159 of the 
Texas Occupations Code. Chapter 159 of the Texas Occupations Code provides for the 
confidentiality of communications between physicians and patients. Texas Occupations 
Code 8 159.02 reads, in part, as follows: 
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(b) A record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient 
by a physician that is created or maintained by a physician is confidential 
and privileged and may not be disclosed except as provided by this 
chapter. 

(c) A person who receives information from a confidential communication 
or record as described by this chapter . . . who is acting on the patient’s 
behalf, may not disclose the information except to the extent that 
disclosure is consistent with the authorized purposes for which the 
information was first obtained. 

Nearly all of the information recorded on the disability assessment form consists of a 
physician’s record of the identity, diagnosis, evaluation, or treatment of a patient. An 
examinee may include additional information regarding the disability or the 
accommodation(s) the’examinee is requesting. This information is disclosed to the Board 
solely for the purpose of determining whether accommodation(s) should be made at an 
examination and the nature of such accommodation(s). It would appear that the 
information recorded on the disability assessment form would be subject to the provisions 
of Texas Occupations Code 0 159.02(b). If so, pursuant to $159.02(c), this information 
may not be disclosed except for the purpose of ensuring that the Board’s licensing 
examinations are administered in a nondiscriminatory manner. 

The Offke of the Attorney General has ruled that in governing access to a specific subset 
of information, the confidentiality provisions described above prevail over the more 
general provisions of the Public Information Act. See Open Records Decision No. 598 
(1991); Open Records Letter Ruling 2001-0472 at page 3 (February 6, 2001); and Open 
Records Letter Ruling 2001-1005 at pages l-2 (March 14,200l). The Board submits that 
the information it obtains through its disability assessment form is confidential under 
Texas Occupations Code $ 159.001 et seq. and may be disclosed only pursuant to the 
provisions of that Act. 

Request for Opinion 

The Board would appreciate your providing answers to the following questions: 

1. Whether the information that the Board receives on its disability assessment form 
pursuant to the ADA is confidential under Texas Occupations Code $9 159.001 et seq. 
and subject to disclosure only pursuant to the provisions of that Act? 

2. Whether the privacy provisions in title I of the ADA apply by analogy to 
information regarding examinees’ medical histories and medical conditions obtained by 
the Board under title II and title III of the ADA, thus requiring the Board to maintain this 
information in separate files and treat such information as confidential medical records? 

TBAEibsg 04/01/02 



, 

Honorable John Corn, + Texas Attorney General 
April 3,2002 
Page 5 of 5 

The Board recognizes that the requirements of the Texas Public Information Act will 
continue to apply to all requests for information provided through the disability 
assessment form even if the requested opinion holds that this information is confidential. 
If the Board receives a request for this information, the Board will seek a ruling from the 
Office of the Attorney General pursuant to the Texas Public Information Act and will not 
withhold the information without such a ruling. The Board is seeking this opinion to 
determine whether the Board should reconsider the information it solicits through the 
disability assessment form if it is determined that the information is not confidential and 
may be available to the public. The Board also would like to know whether the ADA 
requires this information to be maintained in separate files. 

Thank you for your consideration of this request for a formal opinion. I look forward to 
receiving your response. 

Sincerely, 

Cathy L. He&ricks, ASID/IIDA 
Executive Director 

Enclosures 

cc Chairman Steve Ellinger and Members, Texas Board of Architectural Examiners 
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